Tuorein sisältö

V2.fi avasi laatikon ja testasi: NZXT Kraken X73 RGB White AIO-nestejäähdytys

Miia Lyyra

18.11.2021 klo 19.44 | Luettu: 3356 kertaa | Teksti: Miia Lyyra

KAUNIS JA HELPPO JÄÄHDYTYSRATKAISU
Keväällä 2020 V2.fi:lle saapui testiin NZXT Kraken X73 AIO-nestejäähy, joka osoittautui näppäräksi ja helposti jäähdytysratkaisuksi (arvio). Nyt postinjakajan matkassa saapui AIO-jäähyn uudempi malli Kraken X73 RGB White, jonka suurin ero aiemmin testissä olleeseen malliin on valkoinen väritys sekä RGB-tuulettimet. Jatkossa NZXT:n kaikkia AIO-kokoja saa mattavalkoisena, mikä tuo varmasti ilon monen tietokonerakentajan kasvoille - kuten minun.



Hiljaiset tuulettimet tuovat valoa pimeneviin iltoihin


Kraken X73 RGB Whiten sisuskalut ovat lähes identtiset aiempien mallien kanssa. Esimerkiksi pumpun moottorin nopeus on samoissa lukemissa kuin aiemmin, mutta myös jäähyn materiaalivalinta on sama. X73 RGB -mallissa ilman liikkumisesta pitävät huolta kolme Aer RGB 2 120mm -tuuletinta. Tuulettimien nopeus on 500-1500 RPM, ja ne päästävät ilmaa lävitseen 17,48 - 52,44 kuutiojalkaa minuutissa. Edellä mainitut lukemat ovat alhaisemmat kuin aiemmassa mallissa, jossa tuulettimien virkaa toimittivat Aer P 120mm -pöhöttimet. Aer P:n RPM oli hieman korkeampi, minkä lisäksi ilmaa virtasi läpi jopa 73,11 kuutiojalkaa minuutissa. RGB-tuulettimissa minua ennakkoon kiinnosti hiljaisempi ääni, sillä mökä asettuisi 22 - 33 desibelin väliin.


Huoleni valollisten tuulettimien tehosta oli kuitenkin aiheeton, sillä prosessorin lämpötilat asettuivat suhteellisen samoihin kuin aiemman X73-mallin kanssa. Ide-tilassa prosessorin lämpö asettui maltilliseen 31 asteeseen nesteen jäädessä vielä maltillisempaan 26 asteeseen. Poikkeuksellisen raskaan Battlefield 2042:n kampanjaa pelatessa lämmöt nousivat korkeimmilleen, kun lämpötilamittari kutkutteli CPU:n osalta 75 astetta ja neste 37 astetta. Pääsääntöisesti prosessori kuitenkin asettui noin 61 asteen lämpötilaan. Battlefieldin osalta kuitenkin huomattakoon, että uunituore peli tuntuu olevan melko raskas tietokoneille ja huonosti optimoitu, minkä lisäksi tuulettimet eivät pyörineet täysillä (n.1350RPM), joten potkua tuulettimista olisi riittänyt vielä lisää. Toki mitattuihin lämpötiloihin kannattaa suhtautua varauksella, sillä eri kokoonpanoissa lämpötilat voivat poiketa toisistaan. Mikäli tarkemmat tulokset kiinnostavat, kannattaa suunnata Googleen ja hakea tuloksia oman koneen komponenttien näkökulmasta.

NZXT:n AIO-jäähyn asentaminen on edelleen yhtä helppoa kuin aiemmin. Vempain on yhteensopiva useiden Intel ja AMD -prosessoreiden kanssa, poikkeuksena Threadripper, johon tarvittava bracket tulee hankkia erikseen. Kokeneelta asentajalta jäähyn laittaminen kiinni sekä piuhojen vetäminen vie noin 30 minuuttia. Tosin mainittakoon, että tällä kertaa minulla prosessiin meni lähes tunti, sillä jouduin irrottamaan pumppuosan kerran prosessorin päältä. Syynä olivat korkeat lämmöt, joiden epäilin johtuvan valmiina olevasta tahnasta. Aiemmissa NZXT:n malleissa valmiit lämpötahnat ovat olleet ihan hyviä, mutta nyt jostain syystä näin ei ollut. Suosittelenkin valmiita tahnoja varauksella ja mikäli haluaa pelata varman päälle, kannattaa tahnat vaihtaa ennen asennusta. Hidastusta asennusprosessiin toivat myös tuulettimien johdot. Aer RGB 2 -tuulettimet voi nimittäin kytkeä toisiinsa kiinni 50mm lyhyillä fan-to-fan-kaapelilla, jonka ansiosta RGB-valaistukseen tarvittavien johtojen määrä vähentyy kahdella, kun viimeisestä tuulettimesta tulee ainoastaan yksi johto kytkettäväksi. Valitettavasti yhdyskaapelit ovat niin lyhyitä, että niiden kiinnittäminen on melkosta näpertelyä. Yksi sentti lisää pituutta olisi kelvannut.


Eniten kuitenkin hämmennyin ettei ketjutusratkaisua oltu käytetty virtapuolella ollenkaan, vaan jokainen tuuletin käyttää omaa virtajohtoa.. Asentajan kannattaa myös huomioida, että mukana tuleva fan splitter -kaapeli estää NZXT CAM -ohjelman käytön, joten mikäli tuulettimien tehoja haluaa ohjata ohjelmistosta käsin, on väliin hankittava RGB & Fan -kontrolleri tai vanhempi Grid+ V3 -ohjain. Näistä kummatkin toimivat tuulettimien jakorasiana, mutta RGB & Fan -palikka tarvittaessa myös valojen ohjurina. Annan edelleen kritiikkiä siitä, että X-sarjan AIO-jäähyt tarvitsevat erillisen ohjaimen tuulettimille, kun taas kalliimmassa Z-sarjalaisissa fan splitter -kaapeli on kytketty suoraan kaapelisettiin, jonka ansiosta tuulettimia voi ohjata NZXT CAM -ohjelmasta ilman ylimääräisiä jakorasioita. Piuharatkaisujen soisi olevan samanlaisia X- ja Z-sarjalaisissa.

Palataan vielä hetkeksi Aer RGB 2 -tuulettimiin. Tuulettimen tehoja voi säätää NZXT CAM -ohjelmasta, mutta myös valopaneeliin pääsee käsiksi samaisen sovelluksen kautta. Tuulettimiin saa valikoitua useita värejä ja kuviointeja. Mikäli yksivärisyys ei ole tarpeeksi, voi jokaisen tuulettimen kahdeksan LED-osiota laittaa loistamaan omalla suosikkivärillään. Valorinkulat ovat kauniit, sillä alueet ovat kauttaaltaan tasaisesti valaistuja. Joissakin tuulettimissa, kuten kotelossani olevissa Corsairin tuulettimissa ledit näkyvät pisteinä, joka voi häiritä esteettistä silmää. Himmeä mattamainen valaistus luo hyvän tunnelman koneeseen. Jos kopasta löytyy enemmänkin tuulettimia, kuten minulla, voi AER RGB 2 -tuulettimia voi ostaa erikseen. Tämä mahdollistaisi kaikkien tuulettimien kontrolloinnin yhden ohjelman takaa.


Kokonaisuudessaan NZXT Kraken X73 RGB White AIO-jäähy on erinomainen ratkaisu, varsinkin jos haluaa tietokoneeseen valkoisen sävyisiä komponentteja. NZXT:n valikoimissa on myös valkoinen emolevy ja kotelo, mikäli kokonaan valkoisen setupin kasaaminen saman firman tavaroista kiehtoo. Kraken X73 RGB:ssä riittää tehoja ja tuuletusvoimaa valaistuksesta huolimatta. Eniten AIO-jäähy ilahduttaa kopassa hiljaisuudellaan, sillä varsinkin esimerkiksi käyttämässäni Lian Li PC-O11 Dynamic -kotelossa äänenvaimennusta ei ole. Myös pumppu ja nesteenkierto ovat lähes äänettömät. Normaalissa käytössä kummastakaan ei kuulu pihahdustakaan. Minulle on ensisijaisen tärkeätä, että valitut komponentit tuottavat mahdollisimman vähän ääntä, jotta koneen melutaso pysyisi maltillisena.

Edellisessä arviossani totesin seuraavasti: “Kieltämättä NZXT voisi tuoda mallistoon myös hiljaisempia tuulettimia, jotta metelin saisi vähennettyä minimiin. Tilalle voi myös kytkeä esimerkiksi väriloistoa tuovat NZXT:n AER RGB -tuulettimet.” Toiveeni ovat nyt toteutuneet.

Plussat: Helppo asentaa, hiljaiset tuulettimet, pumppu ja nestekierto, valkoinen väritys, tuulettimien tehon ja värimaailman kustomointi NZXT CAM -sovelluksella.
Miinukset: Ketjutus koskee vain RGB-valaistusta, vaatii erillisen kontrollerin.



NZXT Kraken X73 RGB White
Hinta: 229,99 euroa
Lisätietoja: NZXT

V2.fi | Miia Lyyra
< V2.fi pelasi: Grand ... Retro Rewind: Pip-pe... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova