Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Barracuda X -kuulokkeet

Anne Kukkura

12.11.2021 klo 19.56 | Luettu: 4948 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Joustavaa käyttöä moneen makuun
Kun kuulokkeita virtaa arvosteltavaksi tiuhaan tahtiin, käyttöön jäävien parien funktionaalisuus on aina kovan puntaroinnin takana. Yleensä takerrun kerralla joksikin aikaa yhteen pariin, joka palvelee useissa erilaisissa viihteen kulutuksen tarpeissa, kuten pelaaminen niin tietokoneella, konsoleilla kuin puhelimellakin, suoratoistopalvelujen sisältöjen katselu ja podcastien kuuntelu. Razerin Barracuda X -uutuuskuulokkeet sujahtavat juuri tähän monikäyttöisyyden lokeroon ilahduttavasti.


Kuulokkeiden muotoilu on selkeästi valmistajan kuulokkeiden sirompaa ja kevyempää laitaa: Barracuda X -pari painaa 250 grammaa. Paino katoaa käytännössä lähes kokonaan, kun kuulokkeita pitää hetken päässään. Kuppien sivuprofiili on litteä, mikä on käyttömukavuuden ja ulkonäön kannalta mielestäni mukavaa. Razerin logot löytyvät molemmista kuulokekupeista ja nimiteksti pannasta, mutta matta ja musta yleisilme on silti todella hillitty ja sievä. Pannassa on tukevat pykälät pituuden säätöä varten ja muovista yleisfiilistä parantavat liitoskohdan metalliliuskat sekä tukevan oloiset, paksuhkot saranoinnit. Kupit kääntyvät vaakatasoon, tosin juuri vastakkaiseen suuntaan kuin tavallisesti kaulalle laskettuna, mikä on vähän outoa. Kupit käännettynä kuulokkeet vievät kuitenkin vähemmän tilaa vaikkapa repussa tai pöydällä, vaikkakaan sen pienemmäksi ne eivät mene. Puutteelta tuntuu myös, ettei kuljetukseen sopivaa pussia tai koteloa valitettavasti tule mukana.

Pannasta löytyy ohut, juuri riittävän paksu tekonahkainen pehmuste ja kupeista mukavalla, hengittävällä kankaalla päällystetyt toppaukset. Kuppien pitäisi olla pehmusteineen passiivisesti ulkopuolisia ääntä vaimentavat, mutta todellisuudessa vaimentava vaikutus jää aika vähäiseksi. Ääntä vuotaa kuulokkeista ulospäin melko hillitysti. Kuulokkeet tuntuivat omassa päässäni vähän turhan löysiltä, mutta keskikokoluokan päähän ja siitä suurempiin ne varmasti istuvat kyllin napakasti. Mukavuus oli suhteellisen hyvä, vaikka pieneltä hölskymiseltä olikin vaikea välttyä.


Liitettävyys toimii sekä mukana tulevalla, langattomalla 2,4 GHz donglella että analogisena 3,5 mm johdolla. TRRS-liittimillä varustettu johto on 1,3 metriä pitkä, joka tuntui käyttötarkoituksesta toiseen vaihdettaessa hieman lyhyeltä, mutta toisaalta sen voi korvata millä tahansa yhteensopivalla johdolla. Lataamista varten tulee paketissa myös kuulokkeiden USB-C-porttiin sopiva 1,5 metriä pitkä piuha ja saman mittainen USB-A?USB-C-jatkokaapeli donglea varten. Dongle on n. 4 cm levyisenä ihan sopiva vaikkapa Android-puhelimen ja Switchin vastaaviin portteihin, mutta esimerkiksi PC:n emolevyn liitäntään tuupattuna se voi peittää samalla muita portteja. Siksi A-tyypin porttiin sopiva jatkojohto on hyvä veto. Mainittujen laitteiden lisäksi Barracuda X yhdistyy langattomasti myös PS4- ja PS5 -konsoleihin, mutta Xbox Wireless -tukea ei ole. Bluetooth ja Applen laitteet jäävät myös kuvion ulkopuolelle, tosin tietysti analogisesti liittämällä kaikki toimii.

Langattomuuden latenssi vaikuttaisi olevan hyvin matala lähes kaikilla laitteilla. Android-puhelimeen yhdistettynä havaitsin pientä viivettä videoita ja suoratoistopalveluita katsellessa, joka olikin ainoa heikko kohta, mitä yhdistettävyydestä keksin. Hintaisekseen kuulokkeiden kytkettävyys ja käytön joustavuus on kuitenkin mielestäni loistava. Valmiiksi paritettu dongle yhdistyy heti laitteesta toiseen vaihdettaessa kuulokkeisiin, eikä säätämiseen kulu aikaa.


Kuulokkeiden uumenissa piilevät 40 mm kokoiset Razerin TriForce -elementit yllättivät. Noin vuosi sitten arvostelemani Blackshark V2 Pro (arvostelu) -kuulokkeet käyttävät saman tyyppisiä elementtejä, mutta suuremmassa koossa. Barracuda X:n äänimaailma on kuitenkin neutraalimpi ja painottuu selvästi eri taajuuksille. Basso on tällä kertaa painottuneempi ja miksauksesta riippuen, se voi merkittävästi voimakkaampana myös peittää jotain osia keskialueelta. Diskantit pysyvät miellyttävän ehjinä ja eroteltuina eivätkä säry voimakkuuden kasvaessa, mutta voimakkaimmat ja tuhdeimmat bassot typistävät myös yläpään sävyjä hieman etäisen kuuloisiksi. Pelatessa, videopuheluissa ja vaikkapa elokuvia ja sarjoja katsellessa äänimaailma tuntuu enimmän aikaa sopivan tasapainoiselta, mutta musiikkia kuunnellessa elementtien rajat tulevat selkeämmin vastaan. Yleinen kuuntelufiilis toimii kuitenkin hyvin plug and play-tyyppiselle stereokuulokeparille todella hyvin.

Mikrofonipuomi on irrotettavaa mallia ja sen mukana tulee paksu, vaahtomuovinen pop-filter. Taivuteltava ja hyvin muodossaan pysyvä puomi kiinnittyy vasemman puolen kuulokekuppiin muotoillulla plugilla, joten sen saa menemään vaikka katsomattakin oikein päin. Mikrofoni on herkkä oikealle asennolle ja saakin olla aika lähellä suuta poimiakseen äänen riittävällä voimakkuudella. Voimakkuus jää silti mielestäni aika matalaksi, mutta suhinaa se ei onneksi juurikaan tuota, joten volyymin nostaminen kytketystä laitteesta ei uhraa puheen selkeyttä. Taustamelu kuuluu läpi, mutta mikin herkkyyden takia se jää etäiseksi eikä välttämättä häiritse. Puheessa säilyy selkeys, vaikka langattomassa tilassa puheäänen pakkaus on melko voimakas. Johdon päässä laatu ja selkeys tietysti paranee. Laatuvaikutelman voisi ehkä tiivistää siihen, että molemmilla tavoilla kytkettynä Barracuda X:n mikrofoni kuulosti tasapainoisemmalta ja paremmalta, kuin Blackshark V2 Pro:n samankaltainen, irrotettava puomi.


Kuulokkeet eivät vaadi toimiakseen lisäohjelmistoja, vaan ne toimivat suoraan minkä tahansa muun stereolaitteen tavoin myös konsoleilla. Toki käyrien säätö olisi ollut kiva olla vaikkapa Synapsen kautta, mutta ohjelmistoriippuvaisuus todennäköisesti lisäisi yhden ärsyttävän porrastuksen myös käyttökokemukseen, joten näinkin homma kyllä pelaa. Latasin kokeeksi puhelimeen Razer Audio -apin, josta ei kuitenkaan ollut mitään hyötyä, ohjelma kun toimii vain valmistajan Bluetooth-laitteiden kanssa. Razer tarjoaa kuitenkin yhden ohjelman, johon kuulokkeet voi Windows 10 -tietokoneella parittaa: 7.1-tilaääntä simuloivan Surround Soundin, joka vaatii rekisteröitymisen ja laitteen yhdistämisen tiliin ohjelman vaativaa koodia vastaan. Tällöin laite on yhdistetty tiliin pysyvästi, ja vaikka käyttäjä tai omistaja myöhemmin vaihtuisi, ei uusi omistaja voi hyödyntää saman laitteen Surround Sound -softaan yhdistämistä. Tämä on aika hölmöä, mutta toisaalta valmistajan oman tilaäänen käyttö ei ole mitenkään pakollista. Mikä tahansa ohjelmapohjainen tilaääntä antava äänilähde toimii Barracuda X:n kanssa.

Kuten tavallista, kaikki liitännät ja napit löytyvät näppärästi vasemman kupin puolelta. Mikrofonin alas klikattava vaimennusnappi on ylimpänä kupissa ja se löytyy sormella helposti. Klikkaus on henkisesti hurjan tyydyttävä ja statuksen tuntee näpeissään heti. Suoraan sen alta löytyy portaaton muovirulla, joka säätää äänenvoimakkuutta. Rulla on pienehkö ja tuntui ensin vähän epätarkalta, mutta se notkistui käytössä sopivasti. Pyörähdyksellä on alku- ja loppupiste, mikä auttaa hahmottamaan valittua voimakkuutta suhteessa äänilähteen voimakkuuteen. Rullan jälkeen sormi löytää virtanapin, jossa on muutakin toiminnallisuutta: yksi napsautus toimii play/pause- tai puheluun vastaamis/lopetustoimintona, kaksoisnapsautus toistaa seuraavan kappaleen ja kolme napsautusta toistaa edellisen. Yhden napin alle on siis saatu mukavasti jotain pientä lisää, joka toimii langattomalla yhteydellä ainakin Win 10:n ja puhelimen kanssa saumattomasti.


Akunkestoksi kerrotaan 20 tuntia, joka mielestäni piti paikkansa aika hyvin. Yhdellä latauksella pärjäsi kolmesta viiteen päivään käytöstä riippuen. 3,5 mm -johtoa käyttäessä virran ei tarvitse olla erikseen päällä, joten akun jaksamista voi venyttää sekalaisessa käytössä helpostikin vaikka viikoksi. Varauksen tilalle on vain yksi indikaattori, pieni LED-valo vasemman kupin pohjassa. Täyteen ladattuna sen väri on vihreä, sen jälkeen se muuttuu siniseksi. 30% kohdalla valo muuttuu punaiseksi merkkiäänen kera ja varauksen ollessa enää 10% kuulokkeet päästävät toisen merkkiäänen valon vaihtuessa vilkkuvaksi. Merkkiääni käynnistäessä olisi ollut kiva lisä, sillä sinisenä palavasta merkkivalosta ei voi päätellä mitenkään, onko akkua jäljellä esimerkiksi 61% vai 31%.

Barracuda X on hintaluokassaan kiva tuote, johon on ujutettu paljon nipistämällä sieltä sun täältä muista ominaisuuksista. Kehumani liitettävyys ei kata aivan kaikkea, mutta kuitenkin runsaan skaalan kaikenlaisia laitteita ja käyttötarkoituksia. Barracuda X jyrää omassa käytössäni heti kahdet tai kolmet muut vähemmän joustavasti arkeen sopivat kuulokkeet sivuun, ja se on nähdäkseni saavutus.



Razer Barracude X
Hintaluokka: 100 €
Lisätietoa: Razer

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pelasi: Unpack... Pelataanpa: Tuoreita... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova