Tuorein sisältö

Retro Rewind: Oudot pelivempaimet - Intervision 2001 ja Vectrexin 3D-lasit

Manu Pärssinen

04.09.2021 klo 12.00 | Luettu: 5848 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Manun kummat vekottimet

Lähes kaikilta pelikeräilijöiltä löytyy komeroistaan joko Commodorea tai Nintendoa, mutta paljon on niitäkin, jotka haalivat talteen monille tuiki tuntematonta kamaa. Manu kaappasi komerostaan jälleen kaksi vallan kummaa vekotinta.

Intervision 2001


Varhaisen 80-luvun pelikonsoleihin kuulunut Intervision 2001 on siitä erikoinen tapaus kummien vekottimien palstalla, että Suomessakin aika moni on sellaiseen törmännyt. Laitetta kaupattiin tavarataloissa ja maahantuoja Ismotuote Oy:n toimesta myös Suosikki-lehden sivuilla vuonna 1984. Hintaa sillä oli 695 markkaa kahden pelikasetin kera. Mainosteksti oli ehtaa maalailevaa ylilyöntiä: “Vaihtoehtoja. Kirkkaat värit, luonnolliset äänet. Kolmiulotteisia kuvia. Great! Ei ihme, että Intervision 2001 on n:o 1 monissa maissa kautta maailman”. No, on se vähän ihme, eivätkä ne kuvatkaan kovin kolmiulotteisia olleet.

Intervision 2001 kuuluu itseasiassa laajaan konsoliklooniryppääseen, jota kutsutaan Emerson-perheeksi. Sen alkuperä on vuonna 1982 julkaistussa Emerson Arcadia 2001 -konsolissa, josta julkaistiin kymmeniä erilaisia versioita ympäri maailmaa. Yhteistä niille on Signeticsin valmistama prosessori ja kuvapiiri, sekä niiden myötä myös yhteensopivat pelit. Itse pelimoduulit saattoivat tosin olla eri muotoisia, eivätkä sopineet sisarlaitteisiinsa. Arcadia-esi-isän lisäksi Intervisionin sukulaisia ovat muun muassa Hanimex MPT-03 Ranskasta, Schmid TVG-2000 Saksasta ja Ormatu 2001 Hollannista.

Itse asiassa hyvin pitkään kuviteltiin, että Intervision 2001 olisi jollain tavalla “suomalainen” pelikonsoli. Siitä kun ei ollut havaintoja muualta päin maailmaa ja pelien ohjekirjatkin oli jaksettu kääntää täkäläiselle kielelle. Myös suomenkielistä mainosmateriaalia, kuten kokonainen esitekirjanen on olemassa. Kun keräilijäpiirit laajenivat ja internet-viestintä yleistyi, kävi kuitenkin ilmi, että samaa laitetta on myyty myös Keski-Euroopassa, ainakin Sveitsissä. Joillain sivustoilla laitteen vieressä komeilee edelleen siniristilippu.


Muutaman kymmenen Intervisionille julkaistun pelin valikoimassa on pari erikoisuutta. Crazy Wall -pelin koteloa tarkemmin tutkailemalla voi havaita, että sen nimi on vaihdettu - Crazy Climber -nimen päälle on laitettu tarra. Kiipeilypeli jäi aikanaan julkaisematta alkuperäiselle Emerson Arcadia 2001:lle lisensointiongelmien vuoksi, mutta se päätyi laillisuuden rajoja venyttäen parille kloonilaitteelle eri nimellä. Toinen vastaava tapaus on Combat, jota on tiettävästi löydetty Emerson-klooneille vain näiltä mannuilta sekä Uudesta-Seelannista.



Manu-muisto: Tämä laite itse asiassa käynnisti lopullisesti oman keräilyni. Tallessa oli jo Amigoita, Neo-Geo ja muutamia muita laitteita, mutta kun kaverini soitti, että “täällä Lielahden LA Kirppiksellä olisi joku Intervision, haluatko tällaisen”, pitihän se ottaa. Sen jälkeen portit olivat auki ja tilit tyhjinä monta vuotta.


Vectrex 3D Imager


Vectrex on erikoinen kummajainen 80-luvun kotikonsolien katraassa ja tämä omalla, mustavalkoisella vektorinäytöllään varustettu laite on edelleen harrastajien vahvassa suosiossa. Sen lisäksi, että Vectrexille oli olemassa “hyötyohjelmille” tarkoitettu valokynä, vuonna 1984 sille julkaistiin 3D Imager, eli ensimmäinen kotikäyttäjien laite, jota voisi kutsua varhaiseksi virtuaalitodellisuuselämykseksi. Sega Master Systemin 3D-lasit tulivat vasta kolme vuotta myöhemmin ja Nintendon Virtual Boy yli kymmenen vuotta jälkijunassa.


Mitään pään tai katseen liikkeiden seurantaa silmikossa ei tietenkään tuohon aikaan ollut, mutta sen lisäksi, että 3D Imager loi käyttäjälleen kolmiulotteisuuden illuusion, se teki myös jotain varsin erikoista: lisäsi Vectrexin peleihin värejä! 3D-pelien mukana tuli erityinen, läpinäkyvillä värillisillä osioilla varustettu värikiekko (Color Wheel), joka asetettiin silmikon sisään. Pyöriessään moottorin vauhdittamana se tahdistui ruudulla vilahteleviin vektoriviivoihin ja sai ne näyttämään värillisiltä.

3D Imagerille julkaistiin kolme peliä: Asteroids-variaatio 3D Mine Storm tuli lasien mukana (aivan kuin perusversio itse konsoliin sisäänrakennettuna), 3D Narrow Escape oli vähän kuin Star Fox -pelien muinainen esiaste ja 3D Crazy Coasterissa päästiin vuoristoradan kyytiin. Lisäksi tekeillä oli 3D Pole Position, mutta ainoa todiste siitä on 3D Imagerin laatikkoon lätkäisty havainnekuva.


3D Imager jäi harvojen huviksi. Kun Vectrexin retroharrastus alkoi kasvattaa suosiotaan, laitteesta tuli nopeasti yksi Vectrex-keräilijöiden graalin maljoista ja niiden hinnat nousivat pilviin. Tätä kirjoitettaessa eBayssä on myynnissä vain yksi, josta pyydetään… uh, miljoonaa dollaria (!). Oikeampi hinta paketissaan olevalle on todennäköisesti alle tuhat euroa. Siksipä harrastajat ryhtyivät toimeen ja Vectrexille on tehty muun muassa adapteri, jolla siihen voi kytkeä SMS:n 3-D-lasit (tosin väriominaisuus ei näin toimi) sekä ihan kokonaan rakennettuja kotitekoisia 3D-laseja. Eikä pelkästään omaan käyttöön, vaan esimerkiksi Madtronixin valmistamia laseja, joiden mukana tulee kaksi niihin sopivaa värikiekkoa, voi ostaa 99 euron hintaan.

Harrastajat eivät tyytyneet kuitenkaan tähänkään. Kun 3D Imagerin ja sen pelien salat oli selvitetty, alkoi uusien 3D-pelien koodaaminen. FURY-nimellä tunnettu kotikoodari julkaisi pelit 3D Sector-X ja 3D Lord of the Robots. Ne hyödynsivät alkuperäisten pelien väripyöriä ja jälkimmäistä pystyy pelaamaan myös 2D-tilassa. Enempää 3D-pelejä ei ole toistaiseksi tehty, ilmeisesti niiden testailu kehitysvaiheessa aiheutti herkästi päänsärkyä.


Näiden 3D Imager -lasien sisuksissa on 3D Narrow Escapeen ja 3D Crazy Coasteriin sopiva värikiekko. Ruutukuvassa 3D Crazy Coasteria Vectrex 3D Imager emulaattorilla.

Manu-muisto: Koska olen keräilyni alkuajoista asti ollut kova Vectrex-harrastaja, nämä 3D-lasit olivat pitkään minullekin se esine, jonka saamisesta kokoelmaan saatoin vain haaveilla - ja sitten kun ne saisi, olisikin kaikki tarpeellinen ja voisi lopettaa keräilyn! Sattuman kautta ja osittain pelien vaihtokaupalla onnistuin moiset lopulta hankkimaan - arvatkaapa loppuiko pelien hankkiminen siihen?

Kuvat: Manu Pärssinen, Chris Romero

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 1/2019
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi testasi: Rocca... V2.fi pelasi: Assass... >

Keskustelut (2 viestiä)

retroris

05.09.2021 klo 18.22

Mielenkiintoista settiä. Ovatko nuo Vectrexin 3D Imager-lasit nähtävillä (vielä joskus) pelimuseossa? Entä Intervision 2001? Ehkä joku "Manun kummat pelivekottimet" teemaviikko kenties...?

Täytyneekin joka tapauksessa tulla muutenkin taas käymään, kun tässä muutenkin aletaan pikkuhiljaa palamaan kohti ns. normaalia.
lainaa
manu

Moderaattori

Rekisteröitynyt 30.03.2007

05.09.2021 klo 19.33 2 tykkää tästä

(Manun) kummista käsikonsoleista oli jo erityisnäyttely jonkin aikaa sitten, konsolikummuudet ovat olleet harkinnassa. Intervision 2001 löytyy Pelimuseon konsoliseinältä ... Vectrexin 3D-lasit ovat toistaiseksi omassa lasivitriinissä tukevasti ;) Never say never.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova