Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Roccat Torch -mikrofoni ja Syn Pro Air -kuulokkeet

Manu Pärssinen

30.08.2021 klo 14.00 | Luettu: 2124 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Liehuva liekinvarsi ja hehkuva headset
Roccat on tuonut markkinoille syksyn uutuustuotteita, joista V2.fi:n toimitukseen saapui Torch-mikrofoni sekä Syn Pro Air -kuulokkeet. Olen V2.fi-merkeissä testannut useampia Bluen USB-mikrofoneja, joten oli mielenkiintoista saada välillä pöydälle kilpailevakin tuote. Syn Pro Airit taas kiinnostivat jo hieman tavallisuudesta poikkeavan ulkomuotonsa vuoksi. Aivan ensimmäiseksi jutellaan kuitenkin hieman teknisestä puolesta.

Torch ja Synit saapuivat niin tuoreeltaan testiin, että niiden säätöohjelmisto on vielä betavaiheessa. Kyseessä on Roccat Neon -ohjelmisto, joka ei siis korvaa vanhaa Swarmia, vaan tukee vain uusimman sukupolven laitteita. Koska näppäimistöni käyttää Swarmia, koneella pitää olla nyt kaksi Roccatin ajuriohjelmistoa, mikä on vähän erikoinen ratkaisu ja toivon, että ne jossain vaiheessa integroidaan yhdeksi. Ilmeisesti tähän suuntaan ollaan menossa.

Roccat Torch


Bluen mikrofoneja käsitelleelle ensimmäinen ero on selvä: Torch tuntuu hieman kevyemmältä ja huomattavasti muovisemmalta kuin vaikkapa metallinen ja painava Yeti. Kaikki, mihin Torchissa koskee, tuntuu hieman materiaaleiltaan halvalta, ehkäpä USB-C-piuhoja lukuunottamatta. Torch ei tunnu niin uskottavalta “studiotason mikrofonilta” kuin jotkut kilpailijansa, mutta tätä korvataan muutamalla erikoisuudella ja lisäominaisuudella.


Ensimmäinen niistä on Torchin rakenne. Sen jalusta on nimittäin kuin pieni mikseripöytä, josta löytyvät tallennuskuvion valinta, äänenvoimakkuuden säätö ja mute, sekä gaininsäätöliuku. Kumitassuillaan jalusta pysyy tukevasti paikoillaan pöydällä. Mikrofoni yhdistetään jalustaan omalla pienellä USB-C-piuhallaan ja jättioivallus on, että mikin saa ruuvattua irti ja laitettua telineeseen, kontrollien pysyessä edelleen pöydällä. Tämä tuo pientä ammattimaisuuden fiilistä ja on varmasti jollekin striimaajalle varsin oleellinen ominaisuus, monissa mikrofoneissahan nämä toiminnot ovat itse laitteessa, jota saattaa olla hankala sohia, varsinkin kesken tallennuksen.

Tupla-kondensaattorielementein varustetussa mikrofonissa suuntakuviovaihtoehtoina ovat ne perinteiset kardioidi ja stereo, mutta omana lisänään on kuiskaus-tila, joka on suunniteltu illan hiljaisiin hetkiin, kun muut asukit ovat jo unten mailla (tai mahdollisesti ASMR:ään). Siitäkin äänitesti alla. Toinen lisä on mikrofonin yläreunassa sijaitseva sensori, joka tunnistaa, kun käden laittaa sen lähelle (läheisyyden määrittelylle on kolme asetusta). Kun sen kädellään peittää, mikrofoni menee automaattisesti mute-tilaan ja alkaa hohkaa punaista valoa. Uusi peittoliike (tai mute-napin painaminen) palauttaa Torchin normaalitilaan. Mikin takaa löytyy myös 3,5 mm kuulokeliitäntä puheäänen monitorointiin.


Tottakai Torch on RGB-valaistu ja tottelee Roccatin AIMO-järjestelmää. Yllättäen Neon-ohjelmassa ei olekaan mikille mitään muuta säätöä kuin AIMO päälle tai pois, mutta ei kai muuta välttämättä tarvitakaan - kuten ei välttämättä tarvita koko Neonia, sillä Windows 10 tunnistaa mikrofonin suorilta. Valojen kirkkautta voi säätää myös suoraan mikrofonin takana olevasta painikkeesta - tai ne saa kokonaan pois päältä. Valot reagoivat mm. siihen, kuinka paljon gainia on säätimestä lisännyt tai mikä suuntakuviotila on päällä.



Yllä oleva pätkä on nauhoitettu normaalilta istumaetäisyydeltä, gain-säädön ollessa puolivälissä. Myöntää pitää, että olen hyvin tyytyväinen äänen selkeyteen ja luonnollisuuteen, eikä taustakohinaa tai p-poksauksiakaan mukaan tarttunut. Torch kykenee 24-bittiseen/48 Khz äänentallennukseen, joten tarvittaessa päästään moneen tarpeeseen enemmän kuin riittävään laatuun.

Käytännössä Torch tekee sen, mitä paketissa seisoo ja jollekulle striimaajalle se saattaa olla juuri se ainoa oikea vaihtoehto. Itse havaitsin ‘pidä kättä mikin yläpuolella mutetukseen’ -toiminnon käteväksi ja äänen laadun mainioksi, eikä siitä puutu mitään ominaisuutta, mitä yhtäkkiä jäisin kaipaamaan, vaikka softapuoli onkin vielä lapsenkengissään. Samassa hintaluokassa ei ole kovin paljon kilpailuakaan.



Roccat Torch
Hintaluokka: 99 eur
Lisätietoa: Roccat

Roccat Syn Pro Air


Roccatin uusimmat pelikuulokkeet ovat Roccat Syn Pro Airit, mikä voisi viitata siihen että, myös ei-Pro- sekä ei-Air-mallit ovat olemassa, mutta ainakaan minä en moisia muista. Ehkä ne ovat vielä tulossa. Air-sana viittaa langattomuuteen ja Pro tietenkin pro-pelaajille suunnattuihin ominaisuuksiin.


Paketista löytyy kuulokkeiden lisäksi irrallinen mikrofoni, USB-C-latauskaapeli, USB-C/A-adapteri sekä USB-lähetin. Käteen otettaessa SPA:t tuntuvat mukavan keveiltä (paino 390 grammaa), mutta eivät kuitenkaan kovasti liian hempuloilta. Pehmustetussa pannassa riittää taipuisuutta vähän isompaankin päähän ja kuulokkeet taittuvat kätevän litteiksi säilytykseen tai kuljetukseen. Kuuloketyynyjen materiaali on mukavan tuntuista ja tyynyistä löytyy “Prospecs”-ominaisuus silmälasien sankojen uppoamiseksi, mutta materiaali ei ole kuitenkaan aivan sitä silkkisimmän pehmeintä lajia, jota joistain pelikuulokkeista löytyy. Syn Pro Airien pitäminen päässä vaikkapa neljän tunnin yhtämittaisen jakson ajan ei kuitenkaan tuottanut minkäänlaisia epämukavuuden tunteita.

Aina välillä sitä unohtaa, että Roccatin omistaa Turtle Beach, koska molemmilta tuppaa laitetta toimiston suuntaan. Syn Pro Airien kanssa kuitenkin aivan erityisesti mainitaan, että kuulokekuppien suojista löytyy 50 mm:n Nanoclear-elementit suoraan kilpikonnarannalta. Ensimmäinen huomio kuunnellessa olikin, kuinka miellyttävä luurien bassotoisto oli: pehmeä, mutta silti voimakas, jopa pienemmillä voimakkuuksilla. Kuuloketesti-soittolistaani kuunnellessa äänentoisto oli muutenkin kaikin puolin itselleni mieluisa, vaikka elektronisempi musiikki tykitti tarkoituksessa ehkä hieman paremmin kuin vaikkapa jazzahtavampi livemeininki - groovyt bassolinjat kuitenkin toimivat ja lauluosuudet olivat niissäkin tarkkoja. Kaiken kaikkiaan olin jopa vaikuttunut Synien musiikkiominaisuuksista.

Luottavaisin mielin siis siirryin pelitestailun puolelle - sinnehän nämä luurit on tarkoitettu. Tuoreesta Neon-ohjelmiston betaversiosta voi kytkeä päälle Roccatin ennenkin tarkoituksensa täyttävän, vaikkakin hieman suuruudenhullusti nimetyn Superhuman Hearingin, joka korostaa verkkopelimatseissa selviytymisen kannalta oleellisia ääniä. SPA:ista löytyy myös 3D-audio (Waves) sekä ns. Game Spatializer, joka lisää stereokuvaan enemmän laajuuden tuntua. 3D-audio tuntui näistä kahdesta vaihtoehdosta omiin korviini toimivammalta, mutta kaikki pelaamiseen liittyvät bonustoiminnot ovat toki henkilökohtaisia mieltymysasioita. Koska en harrasta battle royaleissa selviämistä ns. tosissani, päädyin usein jättämään kaikki lisäasetukset pois päältä. Eiköhän niillekin käyttäjänsä löydy. Neonista voi säätää myös luurien jännää graafista valaistusta (kustomoitu tai AIMO) sekä taajuuskorjainta, mutta kuten edelläkin mainittu, ohjelmisto jättää vähän toivomisen varaa, sillä kovin monipuolisesti optioita ei ole.


Langaton yhteys tietokoneeseen otetaan Roccatin omalla Stellar Wireless -teknologialla, joten yhteensopivuutta Syneillä on enimmäkseen PC-koneiden kanssa, mutta PS5:een (jolloin äänenvoimakkuuden säätö ei toimi) ja Switchiinkin (telakkaan) ne voi kytkeä. Lähettely toimii 2,4 Ghz:n taajuudella ja kantomatkaa tuntui riittävän asuntoni joka soppeen, vaikka väliseiniä on riittämiin. Yhteys ei synny välittömästi, vaan vaatii aina muutaman sekunnin parituksen, mikä voi joitakin ärsyttää. Kaapelittomuus pelatessa on mukavaa, tosin akkukestoasioiden vuoksi käytän useimmiten langallisia kuulokkeita ja sellaisina Synit eivät toimi lainkaan. Niiden luvataan kestävän noin 24 tuntia käyttöaikaa, mikä riitti koko testiviikoksi, eli pitänee paikkansa, vaikkei pääsekään joidenkin kilpailijoiden lukemiin. Myös pikalataustoiminto löytyy (15 minuuttia latausta = 5 tuntia käyttöaikaa).

Mikrofoni on ylös taitettavaa mallia ja sen saa matkustuskäyttöön myös kokonaan irti - sekä reiän peittoon kumitulpalla. Äänenlaadultaan se on pätevä, mutta perustasoa. Pidän siitä, että kuulokkeissa on erikseen äänenvoimakkuuden ja mikrofonin säätörullat - ja siellä missä pitääkin, eli kuppien takareunoissa, joten siitä Syneille plussaa. Kovin paljon valitettavaa Roccateista ei löydy, muttei kovin paljon sellaistakaan, mikä nostaisi ne samanhintaisten kollegojen yläpuolelle. 150 euron hintalappu on sitä pelikuulokkeiden keskikastia, josta löytyy paljon hyviä kilpailijoita ja tietynlaista lähetintä käyttävien kuulokkeiden kanssa olen aina vähän huolissani USB-palikan hukkumisesta.



Roccat Syn Pro Air
Hintaluokka: 149 eur
Lisätietoa: Roccat

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: The Simp... Retro Rewind: Oudot ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova