Retro Rewind: Mitä kuuluu, Vectrex?
Vektorikuningas jaksaa yhä hurmata
Vuonna 1982 julkaistu GCE Vectrex on konsolien kummajainen ja mustavalkoisen vektorinäyttönsä ansiosta keräilijöiden himoitsema laite, johon monet suhtautuvat intohimolla. Sille on myös tehty jatkuvasti uusia lisälaitteita ja ohjelmia. Mitä Vectrexille kuuluu tänään?
Vectrex-kuume valtasi retroharrastajat ensimmäisen kerran jo vuonna 1996, kun John Dondzila julkaisi sille ensimmäisen kotikutoisen pelin, Vector Vadersin. Sen jälkeen harrastajien tekemiä pelejä on julkaistu tiiviiseen tahtiin sekä laatikoineen päivineen muiden vektoripäiden ostettaviksi, että ihan muuten vain netissä jaettaviksi. Yhteensä niitä on varmasti satoja. Harrastajat ovat myös luoneet omia ohjaimia, kehitystyökaluja, lisälaitteita, koristetarroja, värikalvoja ja herättäneet henkiin aikoinaan prototyypeiksi jääneitä pelejä.
Voihan Vide!
Välillä Vectrex-harrastuksessakin voi nähdä hiljaisia aallonpohjia, mutta viime vuosina piristysruiskeen sille on antanut nimimerkki Malbanin kehittämä Vide, eli Vectrex Integrated Development Environment. Sen sijaan, että nykyharrastajan tarvitsisi tehdä ohjelmointityökalunsa itse tai raapia niitä kokoon eri puolilta ympäri internetiä, Vide sisältää kaiken tarpeellisen: muun muassa emulaattorin, vektorien piirtotyökalun, 6809-assemblerin editoreineen sekä jopa työkaluja koodin optimointiin sekä musiikin ja bittikarttakuvien muuntamiseen Vectrexille mieleiseen muotoon.
Viden myötä ohjelmointiharrastus on mennyt jopa siihen pisteeseen, että kun joku sattuu kysymään ”Vectrex fans unite” -Facebook-ryhmässä, että “onkohan Vectrexille tehty Centipeden tyylistä peliä - onko sellainen edes mahdollinen?”, niin seuraava kommentoija vastaa tyyliin “hold my beer” ja muutaman tunnin päästä ryhmässä on jo jaossa joko video tai binääri Centipede-pelistä Vectrexille. Toki koodaustaitoakin edelleen vaaditaan, mutta touhu on jo varsin erilaista kuin Dondzilan aloitellessa, tai silloin kun allekirjoittanut pähkäili uutisryhmissä 2000-luvun alussa, että miten se viiva ruudulle oikein piirretään.
Oikealla raudalla
Kehitystyössä emulaattori on oiva apuväline, mutta Vectrex on vänkä laite, joka varsinkin ikääntyessään (kondensaattoreiden kuivuessa) alkaa tehdä omaperäisiä ratkaisuja muun muassa viivojen kohdistuksen suhteen. Parasta onkin testata kotona tehdyt koodit aidolla laitteella - ja siihenkin on apuja. Yksi harrastajia viime vuosina hämmästyttänyt laite on Vecfever. Sen hankkiminen on valitettavasti hieman hankalaa, mutta sen arvoista: sen lisäksi, että Vecfever-moduulille voi kätevästi siirtää USB:n kautta mitkä tahansa yhteensopivat binääritiedostot ja sitten valita ne kätevästi valikosta, löytyy siitä paljon muitakin ominaisuuksia.
Ensinnäkin Vecfever patchaa alkuperäisiä Vectrex-pelejä niin, että niiden high score -tulokset jäävät talteen. Vecfeveriä voi käyttää USB-RAM-asemana, eli kehittäessä se voi olla koko ajan kiinni PC:ssä, mikä nopeuttaa testausta entisestään. Se sisältää myös kuusi erinomaisen hiottua ja monilta tehosteiltaan alkuperäisiä 80-luvun Vectrex-pelejä huomattavasti komeampaa peliä, musiikki-jukebox-ohjelmiston sekä Bad Apple -videon, jota ei perus-Vectrexillä pystyisi edes näyttämään - se vaatii Vecfeverin laajennettua muistitilaa. Eikä siinäkään vielä kaikki.
Tämän ihmevekottimen Ultimate-versio tukee myös MAME-emulaattorin vektoripelejä - siis pelihalleihin julkaistuja vektoriklassikoita, joita ei ainakaan virallisesti tai täydessä komeudessaan ole julkaistu Vectrexille. Vecfeverin kautta ne saa esitettyä aidolla vektorinäytöllä MAMElla pelatessa. Muutama Atarin vektoripeli (muun muassa Battlezone ja Red Baron) on myös muunnettu käyttämään Vecfeverin sisäistä prosessoria (STM32F405) apuprosessorina, joten niitä voi sen voimin pelata suoraan Vectrexillä. Ja koska se kuuluu asiaan nykypäivänä, Vecfever osaa myös vilkutella RGB-ledejään ohjelmoijien käskyjen mukaan - vaikkapa musiikin tahdissa tai kun jotain räjähtää.
Ja vaikka kuinka paljon muuta
Tässä tuli raapaistua vain Vectrex-harrastuksen pintaa, lisää kannattaa käydä lukemassa linkeistä, jotka löytyvät jutun lopusta. Harrastajilla on työn alla muun muassa ultraviolettivaloon reagoivia upeita värikalvoja, arcade-kabinettiin rakennettu Vect-Rex, joka osaa automaattisesti vaihtaa värikalvoa valitun pelin mukaan, kuulokeliitäntä, pelien säilytyskoteloita ja monenmoisia upeita peliohjaimia - sekä tietenkin iso kasa uusia pelejä.
Lisää? No täältä pesee: Muutama vuosi sitten Sega Master Systemin valopistooli saatiin toimimaan Vectrexillä, joten nyt sille on tarjolla myös valopistoolipelejä. Vectrex-huumaa pidetään myös yllä Pforzheimin korkeakoulussa Saksassa, jossa on jo usean vuoden ajan järjestetty Assembler-ohjelmoinnin peruskurssi teettämällä opiskelijoilla Vectrex-pelejä - ja nekin on kaikki ladattavissa internetistä emulaattorilla tai omalla armaalla pelikonsolilla pelattaviksi. On tässä jotain maagista - Vectrex hurmaa laakista!
Vectrex-harrastajien tekemiä peliohjaimia, pelejä ja lisälaitteita.
NÄMÄ KANNATTAA KATSOA
Vectrex fans unite! - Facebook-ryhmä
Vectrex Finland -Facebook-ryhmä
VectrexRolin Youtube-kanava
Vectrex-uutisia
Vide Blog
Vect-Trex
Vecfever ja MAME
Suomenkielinen Vectrex-mainos vuodelta 1984
UV-värikalvot UV-valokehyksellä
Kuvat: Manu Pärssinen, Petri Kukko, Tom Dunk
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta tilaaskrolli.fi
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti