Tuorein sisältö

Retro Rewind: Kummaakin kummemmat pelikoneet

Manu Pärssinen

08.08.2021 klo 15.00 | Luettu: 3138 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Näistä keräilijäkin hämmästyy


Olen keräilyurani aikana esitellyt kokoelmastani löytyviä laitteita, joista useimmat eivät ole välttämättä kovin arvokkaita, mutteivat kuitenkaan sitä laatua, jota useimmat pelikeräilijät komeroihinsa haalivat.

Yli kahdenkymmenen pelikeräilyvuoteni aikana erikoistuin näihin ‘underdogeihin’, altavastaajiin, joita kukaan muu ei kirpputoreilta poiminut kyytiinsä. 2000-luvun alussa moisten hinnat eivät olleet kummoisia, kun keräilijäkansaa ei ollut pilvin pimein ja nekin harvat keskittyivät Atariin, Commodoreen ja Nintendoon. Näinpä olen tottunut siihen, että kun jossain listataan ‘kummallisia ja harvinaisia’ pelikonsoleita, ei listalta yllätyksiä yleensä löydy. Joskus jokin saattaa kurtistuttaa kulmani, mutta hyvin harvoin käy niin, että vastaan tulee laite, josta en olisi koskaan edes kuullut. Osasyy tähän on myös mainio assemblergames.com-keskustelufoorumi, jossa keräilijät ympäri maailmaa ovat keskustelleet prototyypeistä, harvinaisista konsoliversioista ja muista kummallisista löydöistään. Valitettavasti tämän artikkelin ilmestyessä tuo 23 vuotta toiminut foorumi on ajettu rahoitusongelmien takia alas. Uutta foorumia kuitenkin pystytellään samalla meiningillä osoitteeseen obscuregamers.com.

Toki olen hyväksynyt sen, että tiedossani on olemassa olevia kummia ja harvinaisia konsoleita, graalin maljoja, joita en tule koskaan henkilökohtaisesti omistamaan. Yksi sellainen on käsikonsoliksi luokiteltava Entex Adventure Vision, jonka hintalappu eBaylla on tavoittamattomissani, ainakin jos pitäisi laskujakin maksella. Sekin on kuitenkin jossain määrin yleisessä tiedossa oleva laite, josta on olemassa paljon kuvia ja tietoa. Sitten löysin Facebook-ryhmän, joka oli erikoistunut nimenomaan harvinaisiin ja outoihin pelikonsoleihin. Hämähäkkivaistoni heräsivät - ja mieleni räjähteli.

Mitäs täältä löytyykään?


Yllä mainituista syistä johtuen seuraavaksi listaamistani laitteista ei ole tarjolla paljoa tietoa. Suurin osa tiedonjyväsistä on poimittu pitkin internetiä ja erityisesti sivulta videogamekraken.com, jonka ylläpitäjä kuuluu myös mainitun Facebook-ryhmän perustajiin. Pahoitteluni keräilijöille, jotka päätyvät seuraavan listan vuoksi eBaylle tuhlaamaan kovalla työllä ansaittuja rahoja.

Top-10: “Kymmenen kummaa, joiden olemassaolo yllätti kumman keräilijän”.



10. Konami Picno

Konamin julkaisema opetuspelikonsoli vuodelta 1992. Picno sai seuraavana vuonna jatkoa nimellä Picno 2 ja sille julkaistiin jopa 23 peliä. Sitten Sega jyräsi Picnon julkaisemalla Pico-laitteensa, joka oli erittäin, hyvin, kovin samanlainen.

9. Aaronix AX-9900

PC-Enginen ja Mega Driven sekasikiöltä näyttävä laite (kuva täällä), joka on juurikin ulkoasunsa vuoksi tavallista mielenkiintoisempi piraattikonsoli. Kyseessä on lisensoimaton NES/Famicom-klooni (ns. Famiclone) taiwanilaiselta Aaronix-yhtiöltä, joka kopioi myös Segan laitteita.

8. iQue Game Boy micro

Tiesin iQuen Kiinan markkinoille Nintendon lisenssillä valmistamasta iQue Playerista, jolla pystyi pelaamaan joitakin Nintendo 64:n pelejä. Yllätyksenä tuli, että iQue on julkaissut Kiinassa myös Game Boyn SP- ja micro-versiot sekä Nintendo DS-, DS Lite-, DSi- ja 3DS XL -mallit. Lisätietoa Game Boy Micro -mallista.

7. Interact Model One

Vuonna 1978 USA:ssa valmistettu ja vähäisissä määrin julkaistu kotimikro. Interactin perustaja oli Ken Lochner, yksi BASIC-kielen syntyyn vaikuttaneista kehittäjistä. Model One sisälsi Intel 8080 -prosessorin (2 Mhz) ja 8 kilotavua muistia. Erityisesti pelikäyttöön tarkoitetun koneen peleistä ovat tiedossa ainakin Backgammon, Volleyball, Dogfight, Star Track, Blackjack ja Hangman. Lisää Interactista Wikipediassa.


6. Starlight Fun Center

Sairaalahoidossa olevien lasten käyttöön tarkoitettu viihdekeskuksen Wii-versio sisälsi television, pelikonsolin ja DVD-soittimen. Wii-toiminnallisuus oli rakennettu suoraan laitteistoon ja uusia pelejä pystyi lataamaan soittamalla Fun Centerin tukinumeroon. Järjestelmän sisuksista löytyy Wiin kehityslaitteisto sekä harvoin nähty oravan kuvalla varustettu Nintendon logo.

5. Philips VG 5216

Ranskassa ja sen lähialueilla julkaistiin muualla huomattavasti tuntemattomampi Philips VG 5000 -tietokone vuonna 1984. Varsin vaatimatonta vekotinta pystyi laajentamaan VG 5216 -lisäosalla, jossa oli tulostinportti, standardit joystick-liitännät ja 16 kiloa lisämuistia. VG 5000 -koneesta tekivät omat versionsa myös Schneider ja Radiola. Laajennusosa toi laitteeseen hieman MSX-sukulaisuutta. Kuva siitä löytyy täältä.

4. Lightspanin PS1-pelit

Listan muista osallistujista poiketen kyseessä ei ole laite, vaan peli. Oikeastaan yli 115 PlayStation-peliä, joista monikaan ei ole kuullut. Lightspan valmisti USA:n markkinoille opetuspelejä, joita myytiin kouluihin ympäri Yhdysvaltoja. Ykkös-Pleikkari kun oli paljon halvempi hankkia kuin PC, joten koululaiset saattoivat ottaa pelit myös kotiinsa. Lightspania on käsitellyt mm. Angry Video Game Nerd.


3. MGCD JAMMA

Alkujaan Sega Dreamcastia varten suunniteltu adapterilaite/kotelo, jolla myös PS1-, PS2-, Gamecube- ja Xbox-konsolit pystyi kytkemään pelihallin arcadekabinettiin. Rahaa veloitettiin peliajasta.

2. Envizion Evo Smart

Tästä Linux-pohjaisesta pelikonsolista minulla oli hämärä muistikuva, mutta vuonna 2009 hyvin julkaistulle laitteelle oltiin väsäämässä myös jatkoa. Evo 2 DX:stä on olemassa kolme prototyyppiä, jotka sisälsivät mm. Blu-ray-aseman ja tuen Android-peleille. Laitteesta on hieman tietoa Wikipediassa.


1. Tiger R-Zone Datazone

Käsikonsoliharrastajana tämä sai aivoni räjähtämään kovimmin. Miten en voinut tietää, että Tigerin kauheasta käsikonsoli R-Zonesta julkaistiin vuonna 1995 myös datapankkiversio? Pelien lisäksi laitteessa oli puhelinmuistio, muistiinpanotyökalu, kalenteri, kello ja laskin. R-Zone Datazonea myytiin ainakin Ranskassa ja Kreikassa.

Kuvat: Video Game Kraken, Wikimedia / Rik1138

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 2/2019
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta tilaaskrolli.fi

V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Lisää la... V2.fi testasi: Samsu... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova