Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Blade Advanced Edition 2021 -tehokannettava

Anne Kukkura

04.06.2021 klo 21.48 | Luettu: 2535 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

4K-rouskuttaja on palannut
Razerin vuosittain uudistuvan Blade-sarjan läppäreistä ihmeteltiin viime vuonna Blade 15 Advanced (2020) -mallia 144 Hz näytöllä. Razer lähetti nyt testiin tämän vuoden (2021) Advanced -mallin, jossa on erityisesti internet-sisältöjen tuottajille suunnattu 4K-näyttö. Tämän vuoden mallista on myös myynnissä sisarmalleja erilaisilla ominaisuuksilla, hiukan eriävissä hintaluokissa.


Laitteen sisuksista löytyy:
Windows 10 Home
Intel Core i7-10875H, 8 ydintä (2.3 GHz / 5.1 GHz)
32 GB 2933 MHz RAM, laajennettavissa 64 GB saakka
15.6" 4K OLED-kosketusnäyttö
GeForce RTX 3080 Mobile
1 TB SSD-tallennustila, laajennettavissa M.2-paikan avulla 4 TB saakka
UHS-III SD-kortinlukija
USB-A 3.2 x3, Thunderbolt 3 (USB-C), USB-C 3.2, HDMI 2.1-liitäntä (tukee myös 8K 60 Hz sekä 4K 120 Hz), 3,5 mm kuulokeliitäntä
16.99 mm x 235 mm x 355 mm
2,08 kg
Kensington-lukko

Omaan suunnitteluunsa luottaen Razer ei ole muuttanut suuria kuvioita viimevuotiseen malliin verrattuna. Koneen alumiininen kotelointi on hyvin samanlainen kuin edeltäneessä mallissa, mutta kokonaisuus on hiukkasen ohuempi muotoilultaan. Taipuminen on hyvin vähäistä ja tuntuma on tukeva. Ulkoinen ilme on siis selkeä ja yksinkertaisen mattamusta, höystettynä RGB-valaistulla logolla näyttökannen takana sekä tietysti näppäimistössä. Valot saa melkoisen kirkkaaksi ja värit ovat Razerin totuttuun tapaan hienot, mutta vaikka ne kytkisi kokonaan pois päältä, on läppäri erottuvan näköinen.

Sisään on saatu pakattua jälleen tuhti määrä tehoa, joka riittää uusimpien pelien pelaamiseen parhailla tai lähes parhailla asetuksilla, VR-pelaamiseen, pelien streamaamiseen ja luovaan työskentelyyn hyvin. Ainoa, mutta oikeasti myös ratkaisevan suuri ongelma suorituskyvyssä liittyy lämpöön. Koneen jäähdytys koostuu jäähdytyskammioteknologiasta, mutta se ei riitä pitämään prosessorin kuumuutta aisoissa. Etenkin sovelluksia ja pelejä käynnistäessä lämpöpiikki vaikuttaa myös koneen suorituskykyyn, mutta tasoittuu onneksi niin, että toiminta jatkuu useimmiten aivan sulavana.

Razer Synapsen ja Windowsin (tavallista enemmän rajattuja) asetuksia säätämällä vaihtoehdot ovat seuraavat: joko koneesi on viileä, mutta myös huomattavasti hitaampi tai häikäisevän nopea ja niin kuuma, että hirvittää. Näppäimistön ja sisäänrakennetun hiiren käyttö on todella epämiellyttävää prosessorin käydessä 85-99 celsiusasteen tienolla kovimmissa väännöissä, kuten myös pelkkä sylissä pitely. Osittain kuumeneminen selittyy tietysti jäähdytysrakenteen toiminnalla ja prosessorinkin povataan kestävän omaa kuumuuttaan hyvin, mutta mielestäni epätyydyttävästä suunnittelusta sysätään nyt liikaa vastuuta kuluttajalle. Muiden komponenttien kestävyys jäi mietityttämään, sillä esimerkiksi suuri litiumakku on vaarassa vaurioitua pitkäaikaisessa lämpörasituksessa.


Myös RTX 3080-piiri kuumenee, mutta ei läheskään yhtä nopeasti tai samoissa luvuissa, kuin prosessori. Käytössä näytönohjaimen lämpenemistä ei juuri huomaa, mikä on hienoa. Blade 15:n kotelotuulettimet sen sijaan ovat todella äänekkäät, sillä vaikka kovakaan humina ei haittaa vaihtokauppana suorituskyvystä, ikävintä on tuulettimien “kirkuminen”. Kova, viheltävä ääni tunkeutuu kuulokkeiden läpi ja kuuluu myös huoneesta toiseen huippukierroksilla.

Näppäimistö on samanlainen kuin viime vuoden mallissa eikä varsinaisesti lämmittänyt tämänkään arvostelijan mieltä. Napsahdus ei tunnu tyydyttävältä ja näppäinasettelu vaatii hiukan totuttelua, sillä parinkin viikon käytön jälkeen lipsahduksia tuli jatkuvasti. Näppäimet tuntuvat myös pintansa puolesta liukkailta. Hiiren kosketuslevy on hyvin suuri eikä erotu edukseen muista vastaavista. Herkkyys on vähäisempi kuin odotin, joten mieluummin käytin aina työpöydällä erillistä hiirtä. Kädet osuvat herkästi vahingossakin kosketuslevyn pinnalle. Laitteen reunat ovat komean, suoraviivaisen designin vuoksi koneen auki ollessa niin terävän tuntuiset, että sekä näppäimistön että kosketuslevyn käyttö tuntuivat epämiellyttäviltä. Kotelointi kerää herkästi myös sormenjälkiä, joiden poistaminen on hankalaa. Käytännössä kaikki ihon luonnollinen rasva jää laitteen pintaan ja saa sen näyttämään sottaiselta.

Stereokaiuttimet on asetettu näppäimistön molemmin puolin, mikä näyttää omaan silmääni tyylikkäältä. Kaiuttimien sijainti on kuuntelukokemuksen kannalta monia muita ratkaisuja huomattavasti parempi, mutta muutoin ne ovat aivan tyypilliset läppärin kaiuttimet. Mukana tuleva, oletuksena käytössä oleva THX:n äänisovellus ei vaikuta juurikaan parantavasti niin kaiuttimiin kuin kuulokeliitäntäänkään. Äänissä ilmenee pirstoutumista ja ja säröisyyttä, joten paras valinta mielestäni oli jättää kaikki ylimääräinen säätö ja mennä äänten oletusasetuksilla, joka soveltuu sellaisenaan pelaamiseen hyvin.

Mukana tuleva virtajohto noudattelee ulkonäöllisesti samaa brändi-ilmettä, mutta valitettavasti myös käytettävyyden kustannuksella. Kulmikas, siististi taaksepäin käännettävä liitin jatkuu paksuna ja punoksella päällystettynä aina virta-adapteriin saakka. Johto on hyvin vaikea saada pysymään siististi ilman lisäkiinnikkeitä. Lisäksi adapterin toiseen päähän tuleva 3-napainen johto irtoaa adapterista liian herkästi, mikä tarkoittaa tulipaloriskiä.

Akun kesto vaihteli käytön mukaan noin tunnin ja neljän tunnin välillä raskaimmasta kevyimpään käyttöön. Tämä riittää lyhyeen liikkuvaankin työskentelyyn, mutta laite on aika riippuvainen säännöllisistä latausväleistä. Tarvittaessa myös lataaminen tehokkaammasta virtapankista onnistuu, sillä Blade 15 tukee Thunderbolt- ja USB-3-porttien kautta lataamista.

Webbikamera jätti toivomisen varaa. Kuva (720p) on tukkoinen ja hämärä, mutta mikrofoni sentään kuulostaa sen verran selkeältä, että erillisen mikin puuttuessa sekin ajaisi asiansa.

60 Hz 4K-näyttö on kooltaan ja tarkkuudeltaan todella mainio vaikkapa juurikin 4K-videoeditointiin ja muuhun työskentelyyn. OLED-teknologia antaa kuvaan hyvää syvyyttä ja tekee näytön katselukokemuksesta rauhallisen. Minkäänlaista vilkkumista tai värinää ei syntynyt vaan kuva pysyi ihailtavan tasalaatuisena ja vaivattomana katsella kulmasta riippumatta. Näytössä on myös kosketusfunktio, joka kyllä toimii, mutta ihmettelen sen tarpeellisuutta. Sen jälkeen, kun olin leikkinyt ominaisuudella hetken, en enää keksinyt sille mitään järjellistä käyttöä. Pinta on kiiltävä, mutta syvät tummat sävyt kompensoivat kiiltoa eivätkä sormenjäljet jää helposti lasin pintaan.

Näytön värisävyt ovat tosin ongelma: Razerin oma, Windowsin sisään leivottu ohjelmallinen kalibraatioprofiili tekee kuvasta aina punertavuuteen kallellaan olevan ja todella saturoituneen, toisin sanoen räikeän. Pelatessa useimpia pelejä tämä eläväisempi kuva ei haittaa lainkaan, mutta se on epätarkka luovan työskentelyn kannalta. Tämä tuli todettua videoeditoinnin kautta: luulin tehneeni editoimani videon väreistä upeat, mutta toisilla laitteilla toistettaessa sama video oli haalea ja vihertävä. Koska ohjelmallista kalibrointia ei voi poistaa käytöstä, vaatisi se erillisen ohjelman pulman kiertämiseksi.


Näytönohjainpiirejä on kaksin kappalein. Ensimmäinen näistä, integroitu näytönohjainpiiri toimii työpöytäsovellusten kanssa ja akkuvirtaa käytettäessä ja RTX 3080 -mobiilipiiri nappaa kiinni kaikesta vaativamman puolen käytöstä OPTIMUS-teknologian ohjaamana. Virransäästön kannalta ratkaisu on ymmärrettävä ja toimiva, mutta siinäkin on valitettavasti varjopuolensa. Välillä vaihto näiden kahden välillä töksähtää näkyvästi ja näytön kirkkaus jää himmeäksi alkuperäisistä säädöistä riippumatta, jos kone palauttaa näytön päälle sen sammumisen jälkeen. Lisäksi, jos jotakin sovellusta kuten peliä haluaa pelata natiiviresoluutiota matalammalla (esimerkiksi suorituskyvyn tasapainotuksen vuoksi), on Windowsiin palatessa myös sen kokonaiskuvasuhde muuttunut ja tämän joutuu korjaamaan taas manuaalisesti oikeaksi.

HDMI-liitäntä ulkoiselle näytölle on tietysti mukava juttu. Ihmettelin ensin, miksei saman tien HDMI:tä korvattu DisplayPortilla, mutta toisaalta HDMI on yhä erittäin suosittu ja etenkin kuvankaappauslaitteissa tyypillinen ratkaisu, mikä kävisi järkeen kaikenlaisia pelaajia ja pelaavia sisällöntuottajia ajatellen.

Blade 15 ei sisällä tässäkään muodossa erillistä Ethernet-porttia. Tuottavuuden ja toimistokäytön kannalta langallisen verkon käyttö olisi ollut hyödyllistä, mutta koska nykyaikana sellainen ei ole välttämätön, en laskisi sitä laitteen kohdalla miinukseksi. Sen sijaan lasken huonoksi puoleksi sen, kuinka epäluotettavasti langaton sovitin toimii vahvassa kotiverkossakin. Toki USB-dongleakin voi halutessaan käyttää internetin liikutteluun, mutta koneen oma sovitin ei selvästi ole hyvä, jos se putoaa verkosta spontaanisti päivittäin.

Razer Blade 15 Advancedin suoraan paketista sisältämä Synapse-ohjelmisto virtaviivaistaa koneen säätöä ja käyttöönottoa mukavasti. Omat Razer-laitteensa saa helposti kytkettyä vaikkapa samaan värivaloteemaan ja yhdistettävyys myös Bluetooth-laitteille on hyvä. Liitännöillä on riittävästi välimatkaa viereisiin niin, että lisälaitteita ja muistitikkuja saa mahtumaan hyvin kiinni rinnakkain. Kaksi USB-C-porttia on hyvä veto, sillä niiden käyttö on lisääntynyt ja tarve lisääntyy edelleen. RAM-muistin määrä palvelee erinomaisesti, samoin SSD-tallennustilan nopeus ja laajennettavuus. Nopea kortinlukija oli suorastaan mahtava lisä, sillä se nopeuttaa 4K-videomateriaalin käsittelyä huomattavasti.

Fiksua suunnittelua on nähtävissä siellä sun täällä, mutta erityisesti kotelointi lisää uskottavuutta. Kone on miinuspuolistaankin huolimatta komea laite, josta kuitenkin lopulta totesin, että palauttaminen vähän harmittaa ja tällainen kelpaisi kyllä. Oikeissa olosuhteissa, kuten kyllin ilmavassa ja viileässä tilassa lähes pakollisen viilennysalustan päällä Blade 15 olisi kiva kaveri 4K-raakaeditointiin, streamaamiseen, pelaamiseen kodin ulkopuolella sekä tekstinkäsittelyyn. Käyttömahdollisuudet varsinaisena läppärinä ovat kyseenalaiset, mutta pöydällä hyvin ilmastoituna kone pärjäisi kyllä ainakin jonkin aikaa.


Hintaluokka: 3400 €
Lisätietoa: Razer

Erinäisiä testituloksia:







V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi ennakoi: King’... Pelataanpa: Toinen k... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova