Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: War Thunder jatkaa rymistelyään kohti nykyaikaa (PC)

Vieras

04.05.2021 klo 10.00 | Luettu: 3602 kertaa | Teksti: Vieras

Jollakulla muulla on aina isompi tykki
Ilmaisia nettisotapelejä on maailmassa runsaasti. Mutta harvassa pelissä rynnätään taistelukentälle panssarivaunun, lentokoneen, helikopterin tai sotalaivan puikoissa. Venäläisstudio Gaijin Entertainmentin ilmaispelattava War Thunder kuuluu tähän harvalukuiseen joukkioon.

War Thunder ei ole mikään uusi tuttavuus, sillä sen avoin beta starttasi ilmasotana vuonna 2013 ja virallinen julkaisu tapahtui vuonna 2016. Sittemmin sota on levinnyt ilmataisteluista maan kamaralle ja merelle. Peli on täysin ilmainen mutta rahaa vastaan tarjolla on muun muassa premium-aikaa ja -kalustoa, joilla uusien yksiköiden tutkiminen sekä pelivaluutan tienaaminen nopeutuu.



Taisteluun lähdetään seitsemän eri valtion asevoimin, joiden uusin tulokas on rakas naapurimme Ruotsi. Länsinaapurin joukkojen riveistä löytyy suomalaisillekin tuttua kalustoa. Kuuteen tasoon jaetuissa kehityspuissa on mittava ja monipuolinen tarjonta, alkupään kaksitasokoneista ja kevyistä konekivääreillä aseistetuista vaunuista aina modernimpiin taistelupanssarivaunuihin, suihkukoneisiin ja kauko-ohjattaviin tai kohteisiin hakeutuviin ohjuksiin sekä erilaisiin sotalaivoihin. Taisteluja käydään kaupunkien kaduilla, talvisissa metsämaisemissa tai aavalla merenkurkulla.



War Thunder miellyttää sekä näkö- että kuuloaisteja. Maisemat ovat komeita. Vaunut, koneet ja muu kalusto on mallinnettu erinomaisesti ja ympärillä paukkuvat kanuunat, maahan tippuvat pommit ja vaunujen kanuunojen jyrähtely luovat oivallisen tunnelman. Alasammuttu, tulipallona maahan syöksyvä kone valaisee hämärää iltataivasta ja maahan iskeytyneen pommin nostattama tumma pölypatsas näkyy kaukaisuuteen. Toisen maailmansodan aikaisella kalustolla pelaavalle hämärä on hämärää, mutta modernimpaan aikaan edenneen pelaajan pimeys valaistuu pimeänäöllä ja lämpökameralaitteistolla.


Suora linkki: https://youtu.be/Oo2hCqySRgk


Suora linkki: https://youtu.be/0ib5NIdyLWc

Eri pelitilat tarjoavat ensikertalaisille hieman pehmeämpää laskua. Arcade-tilassa tähtäämisen ja vihollisten sijaintien arvioinnilla ei tarvitse itseään stressata, realistimmilla tasoilla omiin näkö ja kuuloaisteihin turvautuminen on jo tärkeää. Simulaatiotilassa komentajan tuolilla istuessa joutuu katsomaan kahdesti kuka tähtäimessä on. Arcade-tasolla liikkuminen on ketterämpää ja raskaan pommikoneen saa kääntymään vaikka kolikon päällä, kun taas muilla tasoilla liialliset g-voimat repivät siivet irti ja saavat pilotin tajunnan karkaamaan. Ja siinäpä ärräpäästelet, kun raskas panssarivaunu hyytyi mutaiselle tielle.

War Thunder lähteekin liikkeelle erinomaisin lähtökohdin, mutta pelituntien ja kokemuksen karttuessa myös negatiiviset puolet alkavat puskea esiin. Modernien vaunujen vakioammus vaihdettiin tehokkaasta nuoliammuksesta heikompaan heat-fs-ammukseen, vaunujen ja koneiden korjauskuluja nostetaan hiljalleen, eikä karttasuunnittelu ole pysynyt uudemman kaluston mukana. Osa kartoista tarjoaa aakeeta laakeeta, mikä johtaa siihen, että valtaosassa matseista kytätään vartti mäen takana ampuen yksittäisiä laukauksia. Vasta väen vähennyttyä edetään valtauspisteille.



Helikoptereiden lisäys aiheutti lisää harmaita hiuksia, kun ottelun alussa kilometrien päässä suojassa leijaileva heko ammuskeli kaikessa rauhassa ohjuksiaan vaunuja kohti. Tähän onneksi puututtiin nopeasti ja ilmavaara helikoptereiden osalta helpottui hieman, kun taivaalla ei heti alussa pörrää Apacheja täydessä panssarintorjunta-ohjuslastissa.


Suora linkki: https://youtu.be/zHLFdqn997M


Suora linkki: https://youtu.be/MBHW9Rsr3MM

Myöskään kaluston battle rating -luokittelu ei aina mene putkeen. Välillä koneita ja vaunuja siirretään ylös ja alas kuten pitääkin, mutta joskus sotakoneiden kyvykkyyttä kuvaavaa luokitusta tiputetaan näennäisen päättömästi. Sitten kylmän sodan aikainen vaunu saa seurakseen toisen maailmansodan laitteita, ja taas ihmetyttää. Miksi näin? Ja koska kyse on ilmaisesta pelistä, niin grindaustahan riittää. Sillä avataan hissukseen käyttöön uutta kalustoa ja päivitetään peli- tai IRL-rahalla ostettua kalustoa iskukykyisemmäksi. Sitä saa puuhata ihan tosissaan, sillä jokaisen eri kansakunnan jokainen eri aselaji ovat oma, erillinen kalustopuunsa. Tankkigrindi ei jeesaa lentokone- tai laivagrindissä - ja jos mieli tekee kylmän sodan tai nykypäivän laitteiden ohjaksiin, niin siinäpä pelaat viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen paljon ja sitkeästi. Tai lyöt pöytään rahaa, että nyt riitti, anna tankki.



Isompien päivitysten mukana tuomat bugit ovat myös iso päänvaiva, sillä peli jäätyilee usein muutamien sekuntien ajaksi tai jopa kaatuu latauksen aikana. Huvittavana esimerkkinä kerrottakoon kuinka New Power -päivityksen jälkeen peli kaatui jokaiselta matsissa olleelta, jos yksikään mukana ollut A4-rynnäkkökone oli vaurioitunut. Gaijinin olisi hyvä parantaa testauspuoltaan, sillä isompien päivitysten lähestyessä dev server avataan vain pari kertaa testaukseen. Niissä pelaajat pääsevät ottamaan ensimakua tulevasta sisällöstä ja raportoimaan bugeja, mutta eivät läheskään riittävässä määrin.



Suhteeni War Thunderiin on ollut vihaa ja rakkautta jo vuodesta 2013 lähtien. Peli on saanut kyytiä kiintolevyltä useamman kerran, mutta aina se on asennettu uudelleen tauon jälkeen. Ennemmin tai myöhemmin tankkisotahammasta taas kolottaa, eikä järkeviä vaihtoehtoja ole kovin monia. Vaikka uudemmat vaunut, suihkuhävittäjät ja taistelulaivat houkuttelevatkin, niin meno on parhaimmillaan toisen maailmansodan aikaisella kalustolla. Vaikka peliä voi moitiskella vaikka miten paljon, niin meno on silti melko maukasta. Ehkä maku paranee entisestään, jos tekijätiimi vain viitsii käydä täysillä ongelmakohtien kimppuun. Toivoa sopii että näin käy.



Lyhyesti: Hyvännäköinen ja kuuloinen ilmainen nettirymistely, joka valtavan valikoimansa voimin kompastelee itse kaivamiinsa kuoppiin

Matti Leinonen

Hyvää:

  • Monipuolinen kalustovalikoima
  • Näyttävä ja upea ulkoasu ja äänimaailma
  • Erinomaisesti mallinnettu kalusto
  • Pelitilat jokaiseen makuun


Huonoa:

  • Ajottainen tuskallinen grindaus
  • Tekniset ongelmat
  • Kaluston tasapainottelu
  • Karttasuunnittelu


War Thunder

Lisätietoja: https://warthunder.com/



Suora linkki: https://youtu.be/jlEKZE5enCQ


Suora linkki: https://youtu.be/U-fLLf3Ty8g

Toinen mielipide


War Thunder on siitä jännä peli, että se on monta eri peliä samassa paketissa. Maa-, meri- ja ilmasota ovat puhtaimmillaan kaikki aivan erilaisia pelejä, vaikka niitä paikoin yhdistetäänkin samaan otteluun. Lisäksi räiskintätasoinen arcade on aivan erilaista kuin realistic-tilan matsit. Realisticissa simulaatiomallinnus ja ympäristön havainnointi ovat aivan eri ulottuvuudesta, mikä vaatii täysin erilaista suhtautumista ja taktikoimista. Täytyy sanoa, että kun realistic-otteluihin pääsee kunnolla sisälle, niin ei niistä ole enää paluuta arcadesotiin. Kun eri maiden kalustopuutkin tarjoavat hyvin uniikkeja elämyksiä, niin War Thunder -sotaväsymystä on helppo lieventää astumalla aidan yli uusille sotatantereille. Itse olen viihtynyt pitkän arcade-lentelyn ja realistic-tankkisodistelun jälkeen realistic-meritaisteluissa, jonka jälkeen uskaltauduin realistic-lentosotiin – ja voi vitja mitä kaikkea hauskaa siellä onkaan tullut vastaan. Arcadeen ei ole enää paluuta missään pelitilassa.

Jukka O. Kauppinen


Suora linkki: https://youtu.be/sDH2WY-dRUE


V2.fi | Vieras
< V2.fi haastatteli: V... V2.fi avasi laatikon... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova