Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Viper 8K -pelihiiri

Miikka Lehtonen

23.03.2021 klo 22.00 | Luettu: 3558 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Kahdeksan kertaa tarkempi, kahdeksan kertaa parempi?
Mistä on hyvät pelihiiret tehty? Tähän on varmasti yhtä monia mielipiteitä kuin on lukijoitakin, sillä hiiri on näppäimistön ohella se tietokoneen komponentti, jonka lopullinen laatu ja arvo mitataan nimenomaan mieltymysten kautta.


Sillä ei ole mitään väliä, montako hertsiä hiiren sensori lukee, montako nappia hiiren päältä löytyy, tai minkä eSports-joukkueen logoilla ja väreillä hiiri on koristeltu, jos se ei sovi käteen. Kun mielipiteitä todellakin riittää, hiirten valmistajat ovat hankalan tilanteen edessä. Kaikkia ei voi todennäköisesti miellyttää, joten mitä markkina-aluetta jahtaamme? Niinpä hiirimarkkinat ovat todellisen mattopommituksen kohteena, kun miljoona valmistajaa pyrkii julkaisemaan lukemattomia erilaisia malleja, joiden joukosta sitten toivottavasti löytyy jokaiselle oma hiiri.

Tämän tykityksen edessä on hieman hämmentävää, kun vastaan tulee hiiri, jota ei ole tehty nimenomaan vasenkätisille, claw grip -otteella pelaaville eSports-ammattilaisille, joilla on ruskeat hiukset ja joiden nimi alkaa E:llä. Vaikka Razer Viper 8K sisältää paljon komeita ominaisuuksia, se ehkä hämmentävin on se, että hiirestä on yritetty tehdä kaikille sopiva. Ja tässä on jopa onnistuttu.

Tykitys löytyy pinnan alta


Razer Viper 8K ei tee kovin raflaavaa ensivaikutelmaa, sillä se on hyvin vaatimattoman näköinen hiiri. RGB LED -koristeet rajoittuvat hiiren selkää koristavaan Razer-logoon, eikä nappeja ja kämmentukea erottavaa pientä mustaa painaumaa lukuunottamatta hiiressä ole muutenkaan oikein mitään koristelua.


Hillityn ulkoasun selittänee se, että Razer Viper 8K on todellakin yritetty suunnitella jokaiselle sopivaksi, riippumatta siitä, käyttikö hiirtä oikealla vai vasemmalla kädellä tai millä tahansa otteella. Hiiren yläpuolelta löytyy naksuvan rullan ohella kaksi suurta painiketta, joiden ohella kummassakin kyljessä on samoilla paikoilla kaksi pitkulaista nappia. Kun koko muoto on muutenkin symmetrinen ja neutraali, en keksi mitään syytä, miksi Viper 8K ei toimisi mainiosti molemmilla käsillä.

Seuraavaksi huomio keskittyy siihen, että hiiri on todella kevyt. Omassa aktiivikäytössäni oli aiemmin Razerin langaton Mamba Wireless, joka ei sekään ole mikään varsinainen tiiliskivi. Vaivaiset 71 grammaa painava Viper 8K tuntuu vertailussa kuitenkin miltei painottomalta, mikä vaati aluksi hieman totuttelua, mutta osoittautui parin päivän jälkeen hyväksi ominaisuudeksi. Käytän itse hiirtä sormenpäillä, joten kevyt hiiri sopii minun käyttööni erinomaisesti. Jos taas kaipaa hiireltään painoa, on aika tarttua Dremeliin ja lyijypainoihin, sillä Viper 8K:n sisälle ei voi ilman väkivaltaa asentaa mitään lisäpainoja.


Yleisvaikutelma on erinomaisen toimiva. Painikkeet ovat jämerät ja naksahtavat mukavasti, rulla ei pyöri mihinkään itsekseen, pitkä USB-kaapeli on tehty tukevasta ja kudotusta materiaalista ja sen saa paketissa tulevalla siteellä kätevästi niputettua tarvittavan mittaiseksi.

Oikeastaan ainoa ulkopuolen kummastus on se, että hiiren DPI-asetusta vaihteleva nappi on jemmattu hiiren pohjaan, mikä ei todellakaan ole kovin kätevää. Tokihan hiiren softalla saman toiminnon saa sijoitettua vaikka käyttämättömään sivunappiin, mutta silti vähän erikoinen ratkaisu hiireltä, joka on tarkoitettu kuitenkin pelaamiseen.
Ei kannata antaa vaatimattoman ulkoasun hämätä, sillä hiiren sisältä löytyy niin reteää teknologiaa, että koko rotta on nimetty sen mukaan. Useimmat pelihiiret päivittävät oman sensorinsa lukemat tuhannen hertsin tiheydellä, eli kerran millisekunnissa. Razer Viper 8K taas päivittää oman sensorinsa lukemat 8000 hertsin tiheydellä, eli 0,125 millisekunnin välein.

Razerin markkinointimateriaalin mukaan tämä eliminoi täysin hitaampien lukunopeuksien aiheuttamat mikrotöksähtelyt. Rehellisyyden nimissä on todettava, että vaikka Razer Viper 8K on todella pehmeä ja sujuva hiiri, en huomannut mitään valtavaa eroa aiempaan.

On toki huomioitava, että 8K-sensorista ei ihan automaattisesti saa hyötyä irti. Pelin olisi hyvä pyöriä aika paljon nopeammalla ruudunpäivitysnopeudella kuin 60 FPS:n vauhdilla. Jo peruskoulun matematiikalla voi laskea, että 60 ruutua sekunnissa tarkoittaa yhdelle ruudulle 16,7 millisekunnin kestoa.


Jos peli päivittyy 16,7 millisekunnin välein, yhden millisekunnin välein päivittyvä hiiren sijainti on todennäköisesti useimmille ihan riittävä. Mutta entä jos käytössä on moderni pelimonitori, jonka kuva päivittyy 144, 160 tai vaikka 250 kertaa sekunnissa? Sitten kahdeksan kertaa korkeampi päivitysnopeus voi jo tarkoittaa jotain merkityksellistä.

Ostaisinko?


Koska kyse on Razerin hiirestä, Viper 8K luonnollisesti tukee – tai oikeammin ”vaatii” – Razerin Synapse-ohjelmistoa, jonka kautta hiiren eri toimintoja voi säädellä. Hiiren sensorin lukunopeus, hiiren yleinen erotteluresoluutio ja liikkumisnopeus, eri painikkeiden toiminnot, RGB-valaistuksen säätely ja monet muut toiminnot onnistuvat mainiosti Synapsen kautta, ja jos kotoa löytyy useampia Razer-laitteita, niiden välille voi rakentaa myös hauskoja synkronian siltoja. Jos se hiiren pohjaan asennettu DPI-valitsin ärsyttää, mutta pöydällä on Razerin näppäimistö, DPI-portaiden hyppelyn voi helposti sijoittaa näppäimistöllekin.

Ei ole toki vuonna 2021 enää hirveän suuri yllätys, kun Razer tekee laadukkaan pelihiiren, mutta ei Viper 8K:ta oikein muutenkaan voi kuvailla. Se on todella laadukas, luotettava ja toimiva hiiri. Vaikka hiiren kursorin nykiminen ei olisikaan itse kullekin se maailman suurin ongelma, Viper 8K on hyvä hankinta. Niiden muutaman totuttelupäiväni aikana ajattelin, että kun arvostelu on tehty, Viper lähtee takaisin laatikkoon ja Mamba Wireless ottaa sen paikan, mutta nyt kävi toisin. Viperin neutraali muotoilu, kevyt paino ja mukava käyttötuntuma tekivät siitä uuden vakiohiireni.

Noin 100 eurolla toki saa jos jonkinlaisia muitakin hiiriä, joten jokaisen kannattaa itse pohtia, mitä hiireltään kaipaa. Jos tarvitsee MMO-hiiristä tuttuja tusinoita sivupainikkeita, sellaisia ei Viper 8K:sta löydy. Mutta jos haluaa vain hyvän hiiren, joka sopii mukavasti (ainakin minun) käteeni ja toimii kuin junan vessa, tässä sellainen olisi. Olkaa hyvät.



Razer Viper 8K
Hintasuositus: n. 95 euroa
Lisätietoa: Razer

Hyvää
  • Kevyt paino
  • Neutraali muotoilu sopii molemmille käsille
  • Painikkeet tuntuvat hyviltä painettaessa
  • Tarkka sensori
  • 20 000 DPI:n erottelutarkkuus
  • Synapse-softa on monipuolinen ja toimiva

Huonoa
  • DPI-vaihtokytkin hiiren pohjassa
  • Vaatii Synapse-softan asennuksen
  • 95 euroa ei ole ihan pieni hintalappu

    V2.fi | Miikka Lehtonen
< V2.fi pelasi: The Ou... V2.fi pelasi: Doom E... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova