Tuorein sisältö

Retro Rewind: Oudot pelivempaimet Coleco Telstar Arcade ja Starpath Supercharger

Manu Pärssinen

13.03.2021 klo 12.00 | Luettu: 2844 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Manun kummat vekottimet
Coleco Telstar Arcade oli Frankensteinin Pong-hirviö, jossa kaikki pelityylit katettiin yhdellä laitteella.


Vaikka Commodore ja Nintendo hallitsevat Suomen kerääjäkansan komeroita, löytyy retroharrastajien kaapeista paljon kummempaakin kamaa. Manu vieraili jälleen varastossaan ja sieltä tarttui mukaan kaksi vallan kummaa vekotinta.

Coleco Telstar Arcade


Coleco, eli Connecticut Leather Company, on retroharrastajille tutuin Colecovision-pelikonsolista, mutta sen pelilaitekatalogiin mahtuu monenmoista. Firma muun muassa kloonasi Atari 2600:n ja julkaisi sen Coleco Gemininä sekä väsäsi Colecovisionin pohjalta kokonaisen kotimikron – jättimäisen ja kalliin ADAMin. Niitäkin kummempi on kuitenkin omaperäisen muotoinen Coleco Telstar Arcade – vai tiedättekö toista kolmion muotoista pelikonsolia?

Telstar Arcade oli Colecon pong-laitteiden Rolls Royce, vuosien kehityksen multihuipentuma, jossa yhdellä kolmion sivulla oli Pong-peliohjaimet, toisella auton ratti sekä vaihdekeppi ja kolmannella kolonen valopyssyrevolverille. Paketissa tuli mukana yksi ihastuttavan hopeinen ja tietenkin kolmion muotoinen pelimoduuli, josta löytyivät kyseisille ohjaimille soveltuvat pelit: Tennis, Road Racing ja Quick Draw. Sitä ei asetettu konsolin sisuksiin, vaan laitteen päälle horisontaalisesti makuuasentoon. Pelimoduulin sisuksissa oli MPS-7600 -piiri, joka sisälsi peliohjelmat. Telstar Arcade oli siis yksi ensimmäisistä laitteista, jossa pelit olivat oikeasti pelimoduuleilla - toisin kuin lähes kaikissa muissa pong-pohjaisissa laitteissa.

Triangeli-ihme oli myös yksi ensimmäisistä laitteista, joka tarjosi kotien olohuoneisiin ratin ja vaihdekepin pelien pelaamiseen. Samana vuonna julkaistulla Atari 2600:lla autopelejä ohjastettiin tylsästi joystickilla tai väännettävällä paddleohjaimella. Kaiken kaikkiaan Coleco Telstar Arcadelle julkaistiin mukana tulleen lisäksi viisi pelimoduulia, joista jokaisella oli useita pelejä. Kokeilemattakin voinee tosin arvata, että esimerkiksi Twenty-five game driving maze cartridge -kokoelman 25 peliä eivät eronneet toisistaan huimasti.

Telstar Arcade jäi Colecon viimeiseksi Telstar-laitesarjan pelikoneeksi. Muita omituisuuksia tuotevalikoiman varrelta olivat muun muassa Telstar Combat, joka sisälsi panssarivaunuaiheisia pelejä ja sen mukaiset ohjaimet, sekä Telstar Gemini (siis eri laite kuin Coleco Gemini), jossa oli enimmäkseen flipperipelejä. Kyseisessä Geminissä oli erityinen nappi pallon laukaisua varten sekä tietenkin flipperien läpsyttelynapit laitteen molemmilla reunoilla. Senkin mukana tuli sama, tutun näköinen valopyssyrevolveri.

Manu-muisto: Coleco Telstar Arcade oli yksi ensimmäisiä eBay-hankintojani ja sen kummallinen muotokieli kiehtoi vastustamattomasti. Saapuneessa pahvilaatikossa oli mukana myös lisärevolveri sekä ylimääräiset Pong-ohjaimet, joiden merkitystä pohdin pitkään, kunnes päädyin siihen, että ne kuuluivat johonkin muuhun Colecon pong- laitteeseen.

Laitteen pelikuvaa löytyy Youtubesta käyttäjältä Sly DC.


Starpath Supercharger


Starpath Superchargerlla Atari 2600:n sai ottamaan dataa vastaan C-kaseteilta. Samalla muistia tuli reilusti lisää.


Kuten Retro Rewindin numerossa 1-2018, tälläkin kertaa toinen kumma vekotin on lisälaite. ROM-muistia sisältäviä pelimoduuleita oli 80-luvulla kohtuullisen kallis valmistaa, joten monet tuon ajan kotitietokoneet hyödynsivät muistivälineenä helposti saatavilla olevia C-kasetteja. Vuonna 1982 viisi vuotta markkinoilla ollut Atari 2600 -pelikonsoli oli edelleen sen verran suosittu, että Starpath-niminen yritys sai kuningasajatuksen: entäpä, jos sillekin voisi ladata pelejä kasetilta?

Ratkaisu oli rehvakkaasti nimetty Supercharger-laite. Se asetettiin pelikonsolin moduuliporttiin ja toisen pään piuha kytkettiin kiinni C-kasetteja toistavaan mankkaan tai kasettiasemaan. Superiksi laskettiin ilmeisesti se, että samalla Atari 2600 sai käytettäväkseen muhkeat 6 kilotavua lisää muistia (ennestään sitä oli 128 tavua), joten Supercharger-peleihin oli mahdollista sisällyttää enemmän grafiikkaa ja muuta pelisisältöä.



Jos pitäisi mennä pelkästään nimien perusteella, niin ehdottomasti kiehtovin Superchargerille julkaistuista kahdestatoista pelistä on Communist Mutants from Space. Kyseessä on melko perinteinen Galaxian-klooni, mutta taustatarina Rooskee-planeetasta sekä säteilylle altistunutta votkaa juodessaan sekaisin men
neestä Mother Creature -olennosta pistää väkisinkin hymyn suupieleen. Aikanaan useimmat Supercharger-pelit saivat positiivisia arvosteluja, vaikka kahta viimeiseksi jäänyttä julkaisua pystyi tilaamaan vain postitse Starpath-firman jo mentyä konkurssiin.

Rabbit Transit on hienosti animoitu ja värikäs Atari 2600 -tasoloikka hieman Q*Bert-pelin hengessä.


Myöhempien aikojen Atari-kerääjälle Starpath-pelit ovat saattaneet tulla tutuiksi toista kautta. Hauskasti nimetty Stella Gets a New Brain -ääni-CD (”Stella” oli Atari 2600:n prototyypin nimi) sisälsi ääniraitoina kaikki julkaistut Supercharger-pelit sekä niiden lisäksi muutaman, jotka jäivät prototyyppiasteelle. Kokonaisuus laitettiin myyntiin Atarin sekä pelien oikeudet myöhemmin hankkineen Bridgestone Multimedian siunauksella. CD löytyy myös archive.orgista ladattavaksi, eli mikäli Superchargerin jostain saa hankittua, kaikki sen pelit ovat heti käden ulottuvilla.

Manu-muisto: Kaikki omituinen peleihin liittyvä on aina lähellä sydäntäni ja siihen sakkiin kuuluu myös Supercharger, jonka hankin itselleni muutamia vuosia sitten eBaylta. Muistan kuitenkin jo 90-luvun puolella ihmetelleeni Stella Gets A New Brain -mainintoja keskusteluryhmissä ja aina sekoittaneeni sen mielessäni How Stella Got Her Groove Back -elokuvaan.

Starpath Superchargerin pelikuvaa löytyy mm. Youtube-käyttäjä MetalJesusRocksilta.

KERÄÄ KOKO SARJA!
SUPERCHARGERILLE JULKAISTUT PELIT:


Phaser Patrol
Communist Mutants from Space
Fireball
Suicide Mission
Escape From The Mindmaster
Dragonstomper
Killer Satellites
Rabbit Transit
The Official Frogger
Party Mix


Lisäksi postin kautta tilaamalla pystyi hankkimaan pelit Sword of Saros ja Survival Island.

Kuvat: Wikimedia Commons, MobyGames

Julkaistu aiemmin Retro Rewindin numerossa 2/2018
Lisätietoa Retro Rewind -lehdestä: retrorewind.fi
Tilaa Retro Rewind osoitteesta tilaaskrolli.fi


V2.fi | Manu Pärssinen
< Retro Rewind: Suomik... V2.fin Virallinen Tä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova