Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Deathadder V2 Pro -hiiri, Blackshark V2 Pro -kuulokkeet

Anne Kukkura

09.11.2020 klo 13.54 | Luettu: 4495 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Razerin langattomat lippulaivat
Razerin uudet Pro-sarjan tarvikkeet ovat rantautuneet kauppoihin. Langattomat Deathadder V2 Pro -hiiri sekä Blackshark V2 Pro -kuulokkeet saapuivat testiin juuri sopivasti ennen joulumyynnin alkua. Sekä hiiri että kuulokkeet osuvat 140-200 euron hintahaitarille, mikä lisääkin ominaisuuksien skaalaan jos jonkinmoista.

Razer Deathadder V2 Pro -hiiri


Razerin HyperSpeed Wireless -teknologiaan perustuva hiiri tuntuu todella responsiiviselta ja nopealta. Käyttömukavuus on sen vuoksi oikein hyvä, jos hiiri muuten istuu käteen. Laite on kevyemmän puoleinen, 88 grammaa, mutta tuntuu ulkomittojensa puolesta kädessä kuitenkin tukevalta. Peukalon puolelle tuleva kaarre antaa hyvää tukea, mutta jos otettaan tulee vaihdelleeksi pidemmän käytön aikana, saattaa pikkusormen puolella tuntua tarttumapinnan määrän puutetta. Näpit pysyvät kuitenkin pinnassa, sillä sivuilla on matalaprofiilinen, kuvioitu kumipinta. Ohuen tuntuinen, lempeästi teksturoitu muovikuori peittää keskiosaa taipuen myös 1- ja 2-näppäimiksi.


Näppäimet ja niiden kytkimet tuntuvat mainioilta. 1-, 2-, ja vasemman puolen selausnappien klikkauksissa on hyvää omanlaistaan tuntua, joka tulee täsmällisestä vasteesta painikkeesta kytkimen pohjaan saakka. Klikkaukset rekisteröityvät aina, eikä hiiri jätä pelaajaa pulaan. Pidän suuresti myös kumipinnoitetun rullan täsmällisistä, painokkaista pykälistä sekä siitä, kuinka DPI-nappulat on sijoiteltu hieman madallettuun loveen. Tällöin nappeja ei tule painaneeksi vahingossa, mutta ne löytyvät katsomattakin aina sieltä, mistä pitää.

Akunkestoksi luvataan parhaimmillaan 120 tuntia, mihin se ei ehkä käytössäni aivan yltänyt, mutta ainakin lähelle tuota luvattua aikaa. Akku on kestänyt RGB-valaistun logon täysillä tehoilla pöhöttäessäkin hyvin useita pitkiä päiviä putkeen. Toisaalta, kun akku loppunut, on sen lataaminen onnistunut vaivatta mukana tulevan USB-johdon kautta. Lisätarvikkeeksi voi ostaa myös lataustelakan, mutta johdon käyttö ei haitannut, sillä se on joustava ja päällystetty hyvällä punoksella. Ainoa valittamisen aihe on oikeastaan USB-C-liitännän puute, sillä Deathadder V2 Pro sisältää pikkuisen microUSB-portin. Mukana tulevan johdon päässä on onneksi sopiva muovivahvike, jolla liitin lähes lukkiutuu paikoilleen, mutta yleisesti ottaen uusissa tuotteissa on ikävää, jos käytössä on vanhempi ja heikommaksi todettu liitinmalli. Johdon mukana saa myös lisäpalikan, jolla hiiren langattoman yhteyden donglen saa aseteltua paremmin laitteen läheisyyteen. Jos koneessa on sattumoisin Bluetooth-yhteys, toimii hiiri suoraan senkin kautta, kun liitäntä valitaan pohjan liukukytkimestä aktiiviseksi.


Pohjan polytetrafluorieteenitassut liukuvat hiirimatolla kuin unelma. Silmin havaittavaa kulumistakaan ei tapahtunut testailun aikana. Pehmeä liuku toimii hyvin yhdessä laadukkaan tuntuisen optisen Focus+ -sensorin kanssa, joka ei takeltele maksimiasetuksillakaan. Siksi hiiri sopii hyvin niin pelaamiseen kuin työskentelyynkin, sillä toiminta on tasaista ja helposti ennakoitavissa tarkkuuttakin vaativissa tehtävissä. Sisäiseen muistiin mahtuu viisi eri näppäinprofiilia, jotka voi määritellä itse 8 eri painikkeelle erikseen. Tallennetut profiilit vaihtuvat luotettavasti käyttöön pohjasta löytyvän selauspainikkeen kautta. Muokkausmahdollisuuksia on Synapse -ohjelmistossa laajasti ja täsmällisesti joka makuun.

Razer Deathadder V2 Pro voi olla nappivalinta pelaajalle, jonka tärkeysjärjestyksessä on ensimmäisenä langattomuus, sen jälkeen suorituskyky ja vasta viimeisenä RGB-ulkonäköasiat. Ainoa valaistu alue kun jää kämmenen alle piiloon, mutta värit ja kirkkaus ovat Razerin tapaan hyvät. Verrattuna langalliseen Deathadder V2 -malliin, joka maksaa n. 80 euroa, Pro-malli sisältää selvästi pelaajan premium-hintalisän, mutta toisaalta langattoman yhteyden toimivuus myös on oikein hyvä.



Hintaluokka 140 €
Lisätietoa: Razer

Razer Blackshark V2 Pro -kuulokkeet


Kokomustat, mattapintaiset ja klassisen teollista studioilmettä jäjittelevät Blackshark V2 Pro -kuulokkeet nojaavat selvästi lähes premium-tyyppiseen suunnitteluun. Tuoteen ulkomuoto pyrkii hillittyyn mutta itsetieoiseen lookkiin, joka ei RGB-valoja kaipaa.


Kuulokkeiden mukana tulee langattoman yhteyden dongle ja irroitettava mikrofoni popfiltereineen, mutta myös 3,5 mm johto kuulokeliitäntää varten sekä microUSB-kaapeli, joka on pyhitetty vain kuulokkeiden akun lataamiseen. MicroUSB:stä en nyt toista kertaa marise, mutta erikoinen valinta se on silti, kuten totesinkin aikaisemmin. Akulle luvataan 24 h kestoa enkä sitä epäile, sillä latausvälit ovat pysyneet runsaallakin käytöllä maltillisina. Kuulokkeissa itsessään ei ole muuta ilmaisinta akun loppumiselle kuin pikkuinen ledivalo latausportin vieressä, mutta tarkemman tilan voi katsoa Razerin Synapse-ohjelmiston kautta. Lisäksi Synapsen säädöistä voi asettaa kuulokkeille kätevästi sammumisajan, kun niitä ei käytetä.

Blackshark V2 Pro:t asettuvat päähän mukavasti ja kevyesti, sillä painoa on 320 grammaa. Kangaspäällysteiset muistivaahtomuovipehmusteet niin pannassa kuin kuulokekupeissakin tuntuvat pehmeiltä ja viileiltä. Metallia ja muovia yhdistävä kiinnitys kuulokekupeista pantaan on suhteellisen tukevan oloinen, mutta ei välttämättä kestä kovia iskuja tai voimakasta vääntöä. Kokosäätö on portaaton, joten pienimmältä säädöltä panta liukuu usein helposti vahingossa pois, jos kuulokkeita laskee välillä esimerkiksi kaulalle. Kuppien kulma antaa hieman periksi sivusuunnassa, mutta todellinen nivelletty säätökulma toimii pystysuorassa linjassa. Silmälasien kanssa mukavuus on suurimman osan aikaa hyvä, mutta useisiin tunteihin venyneiden kuunteluhetkien jälkeen korvallisia voi kolottaa. Kuulokkeiden pehmusteiden eristävyys ulkopuolisille äänille on kohtalainen ja toimii parhaiten keskitaajuuksien maltillisen mekkalan pois suodattamiseen.

Yleinen äänenlaatu toimii mielestäni hyvin ilman lisäsäätöjäkin, jotka ovat saatavilla Synapsesta. Monet valmiit parannukset tuntuivat aiheuttavan äänen rikkoutumista, joten testikuuntelun jälkeen päädyin poistamaan niitä yksi kerrallaan käytöstä. 50 mm titaanielementit tarjoavat skaalaa 12 Hz - 28 kHz väliltä, mikä tarkoittaakin mittavasti sävyjä monenlaiseen käyttöön. Huomasin kuitenkin tietynlaista ponnettomuutta bassoissa ja ajoittaista särähtelyä muutoin rikkaissa keski- ja yläsävyissä, kun kyseessä oli jokin intensiivisen määrän erityyppisiä ääniä sisältävä pelitilanne. Musiikin ja elokuvien aikana en kuitenkaan samaa ongelmaa havainnut. THX Spatial Audio -tilaäänille löytyy myös tuki. Ympäröivä vaikutelma toimii, mutta jonkin verran erottelua jäi mielestäni puuttumaan. Sanottakoon kuitenkin, että useimpien tilaääntä tukevien pelien kanssa kokonaisuus varmasti toimii ongelmitta.


Mikrofonin laatu on selkeydeltään riittävä äänichattiin, mutta se myös tuottaa runsaasti kohinaa eikä langaton yhteys ainakaan paranna tilannetta. Herkkyys ei ole parhaasta päästä, joten äänenvoimakkuutta saattaa joutua lisäämään tilanteesta riippuen myös Synapsen ulkopuolelta. Synapsessa on myös erilaisia säätöjä mikrofonille, esimerkiksi ekvalisaattori sekä voice gate. Lisäksi ohjelmistosta voi aktivoida taustaäänen vaimennuksen, mutta en kyennyt erottamaan, mitä laite olisi kyennyt suodattamaan pois.

Mikin vaimennusnappi on kätevä, pohjaan ja ylös klikattava painike vasemmassa kuulokekupissa. Vaimennus erottuu hyvin sormenpäällä viereisestä virtapainikkeesta, vaikka niiden muoto onkin samankaltainen. Kuulokkeiden puolen äänenvoimakkuuden säätö on eriytetty kupin sivulle korkeaksi nupiksi, joka kääntyy portaattomasti lukuunottamatta säädön keskikohtaa, jossa on hauskasti napsahtava jämäkkä pykälä. Nuppi näyttää kieltämättä erikoiselta, mutta on käytössä kätevän tuntuinen.



Langaton yhteys toimii lähietäisyydellä ongelmitta, mutta useampien seinien osuessa väliin kantama loppui kesken. Yleiseen kotikäyttöön ne eivät siis välttämättä toimi, mutta pelaamisen välissä jääkaapille tai vessaan harhaillessa yhteys riittää hyvin.

Kuulokkeissa on tuki konsoleille, mutta pääasiallisesti konsoleilla pelaavalle THX-kuulokkeet eivät välttämättä tarjoa vastinetta rahalle. Konsolikuulokkeista voi löytyä jotakin siihen käyttöön paremmin sopivaa, mutta hyvän mukavuuden ja kuuntelukokemuksen yhdistelmää etsivälle PC-käyttäjälle Blackshark V2 Pro-kuulokkeet voivat toimia hyvin. Hintalappu on suhteessa yleiseen laatuun hiukan liian korkea, joten kuulokkeiden äänenlaadun ja mikrofonin kesken täytyy olla todella varma kompromissista, johon on langattomuuden vuoksi ryhtymässä.



Hintaluokka: 200 €
Lisätietoa: Razer

V2.fi | Anne Kukkura
< Pelataanpa: Ihan uut... V2.fi ennakoi: Solas... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova