Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Blade 15 Advanded Edition -kannettava

Manu Pärssinen

30.07.2020 klo 14.00 | Luettu: 3125 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Tehoa, jos lompakko kestää
En ole koskaan ollut mikään kannettavien tietokoneiden superkäyttäjä, lähinnä ehkä siksi, että käytän päivätyössäni sen verran raskaita ohjelmistoja, että lompakko ei ole piisannut tarpeeksi tehokkaan ja kätevän läppärin hankkimiseen. Kesän pienimuotoiseen (ja koronatilanteen huomioivaan) nörttiviikonloppuun en olisi kuitenkaan jaksanut rahdata lasiseinäistä pöytäkonettani, joten kun Razer kyseli kiinnostusta Blade 15 -pelikannettavan testaamiseen, tartuin tarjoukseen rivakasti, vaikka isoja hintalukemia sisältävän lainasopimuksen allekirjoittaminen hieman hirvittikin.


Blade pääsikin noiden kesäisen kolmen päivän aikana melkoiseen tehotestiin: sillä esimerkiksi pyöritettiin sekä vanhoja että uusia pelejä, muun muassa tuoretta Trackmaniaa, joka näytti uskomattoman sulavalta. Laitteella photoshoppailtiin, sillä leikattiin 4K-videota, muokattiin ääniä, purettiin samaan aikaan useita kymmeniä isoja zip-paketteja, soiteltiin sekä miksailtiin musiikkia ja vaikka mitä muuta. Kaikesta tehoa vaativasta vekotin toki suoriutui ilman nikottelua. Testiin saapuneen Advanced Editionin sisuksista löytyy 10. sukupolven Intel Core i7-10875H 8 ytimellä, NVidia Geforce RTX 2080 Super ja 16 gigatavua DDR4-2933Mhz-muistia, joten tämä ei ole mikään ihme.

Koska nyt pääsin myös ensimmäistä kertaa lähietäisyydeltä tutustumaan RTX-kykyiseen koneeseen kunnon näytöllä, pitihän sillä myös testata ominaisuuksia hyödyntävää peliä. Koska palasin PC-pelaamisen pariin isommin (konsolit toki edelleen nekin käytössä) vasta äskettäin, laitteistoltani ei niitä komeimpia RTX-pelejä löydy, mutta Quake II RTX:ssä kävin hetken ajan ihailemassa heijastuksia ja valon luonnollisuutta.


Varsinaiseen pelitestailuun käytin Trackmaniaa, 3DMarkia, FurMarkia, sekä Xbox Game Passin kautta löytynyttä Forza Horizon 4:ää, jossa itseasiassa on erillinen Benchmark-tila, joka aluksi optimoi itsensä käytössä olevalle PC:lle. Trackmaniassa ruudunpäivitysnopeus vaihteli 98-137 FPS:n välillä, mutta asettui enimmäkseen 110-120 FPS:n tienoille. Huomattavasti graafisesti monimutkaisemmassa ja näyttävämmässä Forzassa ruudunpäivitysnopeus oli yllättäen hyvin sama - ohjelmisto antoi lopputuomioksi 110 FPS:ää. 3DMark-testi yllätti vähän siinä, että ennen kuin olin päivittänyt Nvidian ajurit, testi antoi tulokseksi 7546, mutta päivityksen jälkeen siitä karisi parisataa pinnaa. 3DMarkin sivuston mukaan samalla prosessorilla ja GPU:lla on tykitelty jopa kymppitonnin tuloksia rikki, mutta en tiedä, mitä taikoja niiden saamiseksi on tehty. Alla kuvakaappauksia tuloksista.





V2.fi:ssä juuri julkaistua Lego Super Mario -artikkelia (linkki) varten kuvasimme 4K-videota kolmella eri kameralla, ja senkin projektin Premiere-leikkauksen ja renderoinnin kaikkine raitoineen otin Razerilla raksuteltavaksi. Kaikki sujui ongelmitta, enkä ole henkilökohtaisesti läppäriltä moista puurtamisen iloa aiemmin saanut kokea. Kun touhu samalla vapautti oman työkoneeni muuhun käyttöön, alkoi tällaista teholäppäriä kieltämättä kaivata työpäivää sutjakoittamaan, oli kyse sitten pelaamisesta tai muusta tehoa kaipaavasta. Bladesta on olemassa muuten kaksi versiota - mediatyöskentelyyn tarkoitetussa mallissa on 4K-näyttö tässä mallissa olleen 300 Hz:n 1080-näytön sijaan ja kieltämättä editointihommissa isommasta resoluutiosta olisi ollut apua.

Kuten sanottu, puhtia tästä laitteesta ei puutu, mutta puhdilla on sivuvaikutuksena, nimittäin lämpö. Pelaamisen, testaamisen ja videohommien aikana näytön ja F-näppäinten välinen osio Blade 15:stä kuumeni niin, ettei siihen uskaltanut koskea. Toki siihen osaan konetta ei paljon kosketellakaan, mutta kyllä lämpenemisen tunsi muissakin osasissa. HWiNFO kertoi joidenkin ydinten käyneen jopa 80 asteessa Premiere-renderöinnin aikana. GPU pysytteli enimmäkseen 60 asteen tienoilla.


Muutakin mutinan aihetta enimmäkseen pätevästä paketista löytyi. Ensimmäinen - ja minulle isoin - niistä on näppäimistö. Sitä on käsittääkseni parannettu entisistä malleista, mutta en vain yksinkertaisesti pitänyt sen käyttämisestä lainkaan. Ymmärrän, että koneen pitäminen ohuena (alle 18 millimetriä) vaatii kompromisseja, mutta enpä usko kaikkien päivittäin enemmän pelaavienkaan nauttivan Bladen näppäimistön tuntumasta. Kirjoittaessani pidempiä tekstejä onnistuin jatkuvasti tekemään harhapainalluksia, eikä liukas näppäintuntuma muutenkaan miellyttänyt. Razer kuitenkin kertoo, että näppäimissä on 1 mm aktuaatio ja optiset kytkimet, joten teknologialtaan niiden pitäisi soveltua myös nopeatempoiseen nakutteluun.

Jostain syystä minulla oli myös pieniä ongelmia langattoman verkon kanssa sekä peliohjaimen yhdistämisessä. PC-pelaamiseen käyttämäni Astron ohjain on koti-PC:ssäni toiminut ongelmitta, mutta Bladen kanssa piti googlata apua. Lopulta ohjain alkoi totella, kun Windowsille kertoi, että kyseessä on Xbox-ohjain (vaikka se on oikeasti PC/PS4-ohjain). Ollessani nörttitapaamisessa, jossa samasta WLANista taisteli parikymmentä konetta, Blade hukkasi yhteyttä jatkuvasti ja välillä se ei löytänyt sitä lainkaan. Kotona toimistopöytäni kulmalla se on kuitenkin maistellut langatonta verkkoa ongelmitta, mutta jos ajatuksena on viedä vekotinta mukanaan pelitapahtumiin, ongelmia saattaa tulla. Ehkä.

Koska olen vannoutunut (tai jääräpäinen) Razer Diamondback -hiirien käyttäjä, hieman yllätyin myös siitä, että Bladessa ollut Synapse-softa ei suostunutkaan ohjailemaan sen Chroma-valaistusta, vaan hiirtä varten piti latailla erillinen legacy-versio asetusohjelmistosta.


Razer Blade 15 on tyylikäs (tosin Razerin hehkuva logo jakaa mielipiteitä), tehokas, kevyt (noin 2 kiloa) ja ohut pelikannettava rivakasti päivittyvällä näytöllä varustettuna. Kuukauden käyttötestissä siitä löytyi pientä sanottavaa, mutta varmasti useimmille isoin hidaste hankkimiselle on sen hintalapun summa. Yhden tähden siis napsaisen pois hinta/laatu-suhde-tähtiarviostani ja näppäimistötuntuman vuoksi oikeampi arvosana olisi neljä miinus.



Razer Blade 15 Advanced Model (GeForce RTX 2080 Max-Q)
Hintaluokka: 3400 eur (halvin malli 1800 eur)
Lisätietoa: Razer

10th Gen Intel® Core™ i7-10875H 8 Core (2.3GHz/5.1GHz)
Windows 10 Home
15.6" Full HD 300Hz, 100% sRGB, 4.9 mm bezel, factory calibrated
NVIDIA® GeForce RTX™ 2080 SUPER™ with Max-Q (8GB GDDR6 VRAM)
1TB SSD (M.2 NVMe)
16GB Dual-Channel (8GB x 2) DDR4-2933MHz
Per-key RGB powered by Razer Chroma™

V2.fi | Manu Pärssinen
< V2.fi ennakoi: Micro... V2.fi varastolla: Ma... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova