Tuorein sisältö

V2.fi -erikoishaastattelu: Super Mario -LEGOjen pääsuunnittelija on Nintendo-fani

Manu Pärssinen

24.06.2020 klo 11.20 | Luettu: 3712 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Mario ja palikat ne yhteen sopii
LEGO ja Nintendo julkistivat keväällä yhdistävänsä voimansa ja kesäkuun puolella kuultiin, mitä kaikkea syyskuun 1. päivä kauppojen hyllyiltä tulee löytymään. Super Mario LEGOt eivät ole vain palikoita eivätkä vain peli, vaan niiden yhdistelmä: pelaajat rakentavat interaktiivisia pelitasoja, joiden läpi Marion pitää sitten päästä tietyssä aikarajassa kolikoita keräillen. V2.fi sai erityisen tilaisuuden haastatella Nintendon kanssa tehtävästä yhteistyössä LEGOn puolella vastuussa olevaa suunnittelupäällikkö Jonathan Benninkiä. Bennink saapui LEGOlle työstämään LEGO Dimensions -peliä, ja siitä olikin sitten luontevaa loikata vähän toisenlaiseen pelien ja lelujen yhdistelmään.


Projektia on työstetty yli neljä vuotta ja Bennink myöntää, ettei kukaan edes enää muista, keneltä alkuperäinen ajatus tuli - Nintendolta vai LEGOlta. Hyvin pian johtoportaan ensimmäisen tapaamisen jälkeen molemmissa päissä (Japanissa ja Tanskassa) kuitenkin perustettiin 5-6 hengen ideointiryhmät ja yhteistyö lähti etenemään.

Kuinka iso päätös sitten oli tehdä Mariosta isohko interaktiivinen LEGO-hahmo, sen sijaan että olisi pysytelty minifiguureiden tutussa maailmassa?

- Se on toki hyvin erilainen figuuri kuin mitä normaalisti teemme. Huomasimme kuitenkin hyvin varhaisessa vaiheessa, että jos haluamme yhdistää Nintendon DNA:ta LEGO:n palikoihin, mukana pitää olla jonkinlaista teknologiaa.

Bennink toteaa, että Nintendo on tunnettu erityisesti käsin kosketeltavasta, saumattomasta digitaalisesta pelaamisesta Wiillä, Wii U:lla ja Switchilläkin. LEGOn mielestä oli hyvä idea laittaa teknologiaa palikoihin, jotta Nintendon ideologia välittyisi myös niiden kautta.

- Päätös ei siis ollut kovin vaikea, koska sekä meillä että Nintendolla oli prototyyppi tehtynä hyvin nopeasti. Ihastuimme siihen, miltä palikka-Mario näytti - vaikkei se näyttänytkään läheskään niin söpöltä kuin nykyään lopullisessa tuotteessa. Tunsimme, että tässä oli jotain, mitä ei ole ennen nähty ja että se oli oikea tapa edetä sekä katsoa, mihin ajatus johtaa.

Tämän jälkeen suurin ongelma olikin miettiä, miksi moisella leikkiminen olisi hauskaa. Bennink toteaa, että monet teknologialelut ovat aluksi hauskoja, mutta sitten niiden viehätys katoaa ja tällaisen tapahtumista pyrittiin kaikin keinoin välttämään.

- Meidän piti keksiä, miten pelielämyksen saa pitkäikäiseksi ja kuinka löytää keskeinen ajatus siitä, että kyse ei ole vain interaktiivisesta Nintendo-lelusta, vaan selkeästi myös LEGOista. Se olikin paikoittain melkoista vuoristorataa, kun puolin ja toisin vakuuteltiin päättäviä tahoja uusien toteutustapojen sekä ideoiden toimivuudesta.


Verkon välityksellä Nintendon kanssa käydyssä ideointipajassa tiimit keksivät ajatuksen pelitasojen rakentamisesta - siitä, että kaikki alusta loppuun on kuin kenttä pelissä. Sekä siitä, että kentällä kerätään kolikoita, niitä voi ansaita eri tavoilla - ja niitä saadaan nimenomaan LEGO-palikoista. Näin kasassa oli hyvä pohja-ajatus, josta lähteä rakentamaan ja ideoimaan eteenpäin.

- Se hälvensi huolet, koska meillä itsellämmekin oli hauskaa leikkiessämme, pelatessamme ja kokeillessamme. Ymmärsimme, että näin lopputulos olisi hyvin paljon Nintendo-tuote ja samalla hyvin paljon LEGO-tuote, joten sen pitäisi olla hauska myös suuren yleisön mielestä.

Marion muodot ja teknologia


Interaktiivinen Mario-hahmo on pyöreähkö muodoiltaan, muttei kuitenkaan nykyisen peleissä esiintyvän Marion tavoin - se on jotain palikka-Marion ja realistisemman Marion väliltä. Lopulliseen designiin oli monta syytä, mutta yksi niistä olivat Marion sisuksista löytyvät kaksi AAA-paristoa - niiden kun on hyvä olla kätevästi vierekkäin suorakaiteen muodossa.

- Meillä oli ainakin kymmeniä, ellei satoja prototyyppejä vuosien varrella. Niissä käytettiin Arduino-teknologiaa nopeaan testailuun, mutta sitten piti toki edetä lopulliseen teknologiaan ja samalla hahmon ulkoasu alkoi hahmottua. Paristojen viemä tila sekä Marion ilmeitä ja pelitoimintoja esittävä näyttö olivat oleellinen määrittävä osa hahmon muotoa.

Pyöreämpääkin Mariota testailtiin, mutta alusta asti mukana oli kulmikkaampia prototyyppejä ja palikkaisuus vie toki ajatukset myös retroon kasibittiseen Mario-maailmaan. Muun muassa mukana tuleva kysymysmerkkipalikka on kuin suoraan NES-pelistä napattu.


- Siinä, että Mario on kulmikas, palikkainen, on jotain retromaista, mistä pidimme. Mario ikäänkuin saapuu digitaalisesta maailmasta, jossa se on pyöreämuotoinen, tähän palikoiden maailmaan. Halusimme kuitenkin, että Mario näyttäisi siltä, että se on rakennettu LEGO-palikoista.

Jonathanin esitellessä hahmoa tarkemmin, voikin huomata, että sen maha on LEGO-auton konepelti, LEGO-nypyköitä löytyy sekä hatun, nappien, että korvien alta (ne kaikki voi irrottaa) ja housutkin voi vaihtaa. Marion hiuksetkin näyttävät 1x1-palikoilta, jotka ovat kuin sulaneet yhteen.

Housut toimivat tavallaan kuin pelikasettina, sillä kun Jonathan vaihtaa perushousujen tilalle valkoiset tulihousut, myös Marion vatsanäytöllä tapahtuvat asiat muuttuvat. Jokaisella asulla on erilainen pelitila, jonka Mario-figuuri tunnistaa.

Muovinen pelikenttä - paljon mahdollisuuksia


Super Marion maailma ja universumi on laaja ja monitahoinen - siitä riittää ammennettavaa vuosikausiksi ja suunnittelijalla onkin ollut vaikeuksia tehdä valintoja siitä, mitä halutaan mukaan. Bennink kuitenkin kertoo, että varminta oli aloittaa tutulla ja turvallisella.

Halusimme lähteä liikkeelle klassisimmalla, tunnetuimmalla Mario-maailmalla. World 1-1 on ollut meille tärkeä inspiraation lähde - kaikki ne klassiset värit ja maisemat. “If you wanna be original, you have to go to back to the origins” on hyvä ohjenuora ja näin jälkeenpäin ajatellen noudatimme juuri sitä. Koska tämä pelitapa on niin uusi, halusimme että mukana on jotain tuttua ja turvallista. Mariollakin on ne kaikkein ikonisimmat asunsa.

Oma haasteensa pelin - ja lelun - pitkäikäisyydessä on se, että sitä pystyy jatkossa laajentamaan moniin eri suuntiin. Tämä otettiin tietenkin huomioon Super Mario LEGOjen suunnittelussa.


Ensinnäkin Mariossa oleva väriskanneri sallii sen, että rakentajat voivat käyttää omia palikoitaan - tietyn väriset palikat tekevät tiettyjä asioita. Kaikki eivät tule kuitenkaan ostamaan kaikkia Mario-rakennussarjoja ja monilta löytyy kodistaan palikoita. Laajennettavuutta ajatellen Mario-hahmosta löytyy myös bluetooth-yhteys, jonka välityksellä sitä pystytään päivittämään muun muassa vastaamaan tulevien laajennusten ominaisuuksia. Julkaisun jälkeen tulemmekin paljastamaan uusia pelaamistapoja.

Marion mittasuhteet on toki myös ajateltu muuhun LEGO-maailmaan sopiviksi, mikä tuo suunnittelijalle sekä rajoituksia että helpotuksia, koska valmiita järjestelmiä on jo olemassa. Näin varmistetaan myös se, että kaikki myös tulevaisuudessa on yhteensopivaa.

Värikkäiden viivakoodien maailma


Perusajatuksena Super Mario LEGOissa on siis se, että Mario-hahmossa oleva skanneri lukee palikoiden värejä sekä tietyissä palikoissa ja hahmoissa olevia väriviivakoodeja, joihin se osaa sitten reagoida vaikkapa ansaitsemalla lisäkolikoita tai -aikaa. Pyysin Jonathania esittelemään joitakin LEGO-pelitason mahdollisuuksia.

Viivakoodit on jaettu pariin kategoriaan. Jotkut viholliset vaativat yhden kosketuksen (Marion hypyn), jotkut kaksi ja jotkut, kuten Bowser Junior, useampia.

Viholliset eivät kuitenkaan pysty varsinaisesti vahingoittamaan Mariota, mutta vaikkapa Boo-haamuun koskeminen tai kiikkulaudalta tippuminen aiheuttaa sen, ettei hahmolla pysty hetkeen keräämään kolikoita. Ja kello tikittää.


- Lempiviholliseni on Bob-omb, joka ensimmäisen iskun jälkeen alkaa sihistä. Sihinän aikana sen päällä pomppimalla saa kolikoita, mutta jos siihen osuu kun pommi räjähtää, joutuu taas odottelemaan, ennen kuin voi kerätä lisää rahaa. Pomput pitää siis ajoittaa oikein - tai olla onnekas.

Marion ystävissä ei ole kiinni toimintokooditarraa, koska niiden päälle ei kuulu hypätä (tai toki Yoshin päälle periaatteessa kuuluu, mutta ei vahingoittamismielessä). Yoshin tarra on sen vieressä, joten kun Mario menee tapaamaan Yoshia, skanneri reagoi siihen ja Mario huudahtaa jotain. Huudahduksia on tavallisia sekä harvinaisempia ja mitä harvinaisempi lause osuu kohdalle, sitä enemmän kolikoita Mario saa. Marion ääni Charles Martinet nauhoitti LEGOa varten myös joitain aivan uusia sanontoja, kuten käynnistettäessä kuultavan “LEGO MARIO TIME!”.

- Se oli äärimmäinen nörttihetki, kun äänitiedosto Martinetilta saapui. Vau! Marion ääni teki meille tällaisen! Se oli todella coolia, nörttitaivas, hehkuu Bennink.

Lisäksi pelikentällä voi toki olla kaikenlaisia esteitä eli haasteita, kuten tasapainottelulauta, Pokey vasaroineen tai pyörivä karusellilauta. Niistäkin saa kolikoita eri tavoilla - joko enemmän tai vähemmän ja kuuntelemalla kolikoiden ääntä voi päätellä miten Mariota pitää liikuttaa. Kysymysmerkkipalikoista voi saada yhden tai useampia kolikoita, lisäaikaa, sienen tai tähtivoiman, jonka keston aikana kaikista vihollisista saa tuplakolikot yhdellä osumalla. Sieni taas suojaa rahojenkeräysjäähyltä.


Yhden kentän läpäisyyn varattu aika on aina 60 sekuntia, eikä sitä voi säätää, paitsi saamalla lisäaikaa kentältä.

- Kenttää suunniteltaessa pitää siis miettiä, millaisessa ajassa se mahdollista läpäistä. Testasimme erilaisia aikarajoja ja päädyimme minuuttiin, halusimme pitää sen puolen mahdollisimman yksinkertaisena, selventää Bennink.

LEGOlta ei tule pakkausten mukana varsinaisia ohjeita pelikenttien rakentamiseen, ainoastaan niissä olevien eri palasten kasaamiseen. Marioon liitettävästä mobiilisovelluksesta kuitenkin löytyy inspiraatio-osio, josta löytyy valmiita kenttämalleja. Osa niistä jättää rakentajalle itselleenkin vielä valinnan vapautta. Sovelluksesta tulee löytymään myös viikottaisia haasteita ja sen kautta voi jakaa omia kenttäluomuksiaan sekä niistä kerättyjä kolikkoennätyksiä. LEGO toivoo, että Super Mario LEGOjen ympärille muodostuu yhteisö ja sen myötä tullaan näkemään kenttäluomuksia, jollaisia suunnittelijat eivät olisi osanneet itse ajatellakaan. Lasten mielikuvitus laajentaa luomuksia entisestään.

- Siitä juuri on kyse. Annamme työkalut ja mekaniikat, joilla mielikuvituksen voi herättää eloon ja tehdä vaikka omia sääntöjä: Tämä kohta pitää pelata yhdellä kädellä, tämä kenttä pitää rakentaa ylösalaisin, tässä kohtaa pitää mennä myötäpäivään ja niin edelleen. Sovelluksen Sharing-osiossa voi ottaa kuvan kentästään ja yhdistää siihen kolikkotuloksen. Sovellus osaa pitää kirjaa siitä, kuinka kolikot saatiin ja kokonaisuuden voi sitten lähettää kaverin tai koko yhteisön nähtäväksi. Näin muut pelaajat voivat kokeilla saman kentän rakentamista ja yrittää saada siinä vielä enemmän kolikoita.

Jonathan esitteli sovelluksesta yhtä viikottaista haastetta, jossa tehtävänä on rakentaa juoksurata, jossa on erilaisia esteitä. Tehtävän yhteydessä oleva kuva inspiroi tekemään erilaisia kenttiä ja loppu on taas tekijöistä kiinni. Sitten oman tekeleensä voi jakaa haasteen yhteyteen muiden nähtäväksi.

Mariomiehiä itsekin


Viimeiseksi kysyimme Benninkin omaa mieluisinta Mario-muistoa lapsuudesta ja nykyään Nintendon kanssa yhteistyössä työskentelevän miekkosen ajatukset siirtyivät vuoteen 1996.

- Kiitos kun kysyit tätä. Ehdottomasti se, kun sain Nintendo 64:n sen julkaisupäivänä ja sen kanssa Super Mario 64:n. Sillä niityllä oleminen, Peachin linnan näkeminen ensimmäistä kertaa. Sitten sitä voi vaan juosta, vapaasti, avoimessa ympäristössä ja tuntea, että voit tehdä siellä mitä vain, tutkia Nintendon luomaa maailmaa. Oijoi. Se oli ehdottomasti videopelipelaamiseni huippuhetkiä. Ja se analogiohjaus, että pystyi kävelemään hitaammin ja nopeammin… Se tunne!

LEGO Super Marion julkaisuun ei ole enää kovin pitkä aika tällaisen työrupeaman jälkeen, sillä ensimmäinen päivä syyskuuta lähestyy vääjäämättä. Vitsailuuni ensimmäisen päivän päivityksestä Jonathanin täytyi tunnustaa, että sellainen on oikeasti tulossa.


- Se päivityskin on tosin jo melkein valmis ja Marion saattaminen ajan tasalle tulee kestämään pelaajilta vain kolmisen minuuttia. Äänitiedostot ja animaatiot ovat jo Marion sisuksissa, mutta pelilogiikkaan tehtiin vielä joitain päivityksiä. Lisäksi lisälaajennusten ostajien pitää päivittää Mario tunnistamaan ne.

V2.fi kiittää haastattelumahdollisuudesta ja kyllähän ne palikatkin sitten testataan, kun ne saataville saapuvat!

PS. Marion paristojen kestoksi Bennink lupaa parikymmentä tuntia varsinaista peliaikaa. Paristojen vaihtamiseen saatetaan tarvita aikuisen apua, sillä ne ovat turvassa parin pienen ruuvin takana.

LEGO Super Mario -rakennussarjojen hinnoittelusta löytyy lisätietoa tästä uutisesta.


V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Hauskaa ... Pelataanpa: Super Ni... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




Ephemeris - 4X avaruustrategiaa, aitoa 3D-taistelua -  joukkorahoita nyt!
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova