Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Razer Basilisk Essential, BlackWidow sekä Kraken

Anne Kukkura

14.05.2019 klo 18.33 | Luettu: 3659 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Testissä kasa kohtuuhintaisia pelitarvikeuutuuksia Razerin malliin
Razer lähestyi meitä taas laatikollisella ihka uutta pelisälää. Tällä kertaa testiin saapuivat kohtuuhintaiset, mutta Razerin tyypillistä tavaramerkkimuotoilua edustavat hiiri, näppäimistö sekä kuulokkeet, jotka ovat käytännössä uusia versioita vanhoista, jo tutuksi tulleista pelaajan perustarvikkeista.

Razer Basilisk Essential-pelihiiri


Kuten nimestä voi päätellä, Basilik Essential on uusi versio mainiosta oikean käden Basilisk-hiirestä. Siksipä se muistuttaakin äkkivilkaisulla isosiskoaan todella läheisesti: muoto, koko ja näppäinasettelu ovat tasan samat. Erojakin toki löytyy, kun katsotaan hiukan tarkemmin: toiminnot ja sensori ovat ne ominaisuudet, joissa Essentialin kokoonpanossa on säästetty. Tästä tulee myös tuotteen nimi, sillä se vaikuttaisi sisältävän Basiliskin välttämättömät, mallikohtaiset piirteet.


Mitä säästeliäs Razer-fani sitten saa ostaessaan Essential-version? Mukana on tietenkin nykyaikana trendikäs RGB-valaistus, mutta vanhemman Basiliskin kahden valaistun alueen sijaan alueita on vain yksi, ja sekin jää kämmenen alle piiloon. Jos RGB-valaistus ei ole tärkeä tyyliominaisuus, tämä tuskin haittaa. Pinnoite on samaa, nopeasti kuivuvaa muovia kuin entisessä Basilisk-mallissa ja hiiren sivuilla on edelleen kaksi kaistaletta mukavaa, kuvioitua kumia, mutta kuviointi on tällä kertaa vähemmän napakan ja tukevan tuntuinen hyppysissä. Pääsääntöisesti muotoilu on kuitenkin sama, tuttu ja mukava peukalosiivekkeineen ja korkeuksineen, joten yleistuntuma on vaivattoman tuntuinen. Painoeroa on vain 12 g verran, jättäen Essentialin höyhensarjalaiseksi 95 g painoisena.

Korkein mahdollinen DPI- eli pistetarkkuusasetus on 6400 ja optisen sensorin ominaisuudet jäävät edeltäjänsä 5G-sensorin jalkoihin, mutta tavallisessa työpöytä- ja pelikäytössä on laatu varmasti useimmille käyttäjille riittävä. Kuten tavallista on, löytyy tästäkin hiirestä viisi valmista DPI-asetusta, joita vaihdetaan rullan takaisesta painikkeesta, mutta pistetarkkuutta ja hiiren muitakin asetuksia pääsee myös vapaasti muuntelemaan Razerin Synapse-ohjelmiston kautta. Aikaisempi malli sisälsi kaksi painiketta rullan takana, Essential sen sijaan yhden. Rullalle ei ole Essential-mallissa pykällyksen säätöä, mutta kiinteä pykälöinti tuntuu sopivan napakalta olematta kuitenkaan liian jäykkä ja klikkaus toimii luistamatta. 1- ja 2-painikkeiden klikkaus on niin ikään miellyttävän selkeä ja hiiren budjettimeininkiin nähden sopivan jäykkä. Vasemmalle puolelle jäävät selauspainikkeet muistuttavat tuntumaltaan ja ulkonäöltään niin paljon vanhempaa mallia, että lienee turvallista veikata niiden olevan samanlaiset. Klikkaus on selvä kuin pläkki, vaikkakin aavistuksen kevyt.

Pohjan puolelle katsottaessa voidaan huomata, että myös tallennettavien asetus- ja RGB-profiilien pikaselaus on jätetty edullisemmasta mallista pois. Tämä johtuu siitä, ettei Essential tallenna profiileja sisäisesti, mikä käy järkeen tässä hintaluokassa. Painikkeista viimeisenä, muttei vähäisimpänä, löytyy vasemman peukalon tavoitettavista myös DPI:n pikasäätöpainike eli erityisesti FPS-pelaamiseen tarkoitettu tarkka-ammuntakytkin, jonka pohjaan painamalla DPI:n saa väliaikaisesti laskettua tarkempia kiikaritähtäyksiä varten. Razer mainostaa painiketta Essential-mallin yhteydessä myös esimerkiksi push-to-talk- toiminnolle sopivaksi, mitä on tuskin syytä epäillä. En huomannut painikkeessa mitään merkittävää eroa entiseen verrattuna käytön kannalta, mutta on huomautettava, että mukana tulee kahden erilaisen sijaan vain yksi, lyhyt magneettikiinnikkeinen kytkinvipu. Lyhyille peukaloille tai vahvalle kämmenotteelle kytkin ei siis välttämättä toimi ihan niin kuin tarkoitus olisi, mikä kannattaa ottaa ostopäätöstä tehdessä huomioon. Sen sijaan Essentialin aluslevyt ja punotulla päällysteellä varustettu johto ovat samat, kuin Basiliskissakin. Hiiri luistaa alustallaan hyvin ja samoin ohut, taipuisa johtokin. 1,80 m mittainen USB-piuha rokkaa niin pöydällä kuin johto-ohjaimeenkin asetettuna, eikä töki tai karkaile.

Basilisk Essential on riisuttunakin mallina kiva ja varmasti moneen käteen passeli pelihiiri, joka ei tyhjennä koko tiliä kerralla. Razerin tuotteista haaveileville tai jo ennestään pitäville tällainen hankinta ei ole varmasti mikään huono kompromissi hinnan ja laadun suhteen.



Hintaluokka 50 €
Lisätietoa: Razer

Razer BlackWidow-näppäimistö (2019)


Mekaanisten BlackWidow-näppäimistöjen sarja uudistuu jatkuvasti. Tällä kertaa nimellä myytävä näppäimistö on lainannut tyylinsä 2018 markkinoille tulleelta BlackWidow Eliteltä. Muuten kyseessä on oikeastaan budjettitietoisen tarpeisiin tarjottava pelinäppäimistö Razerin perusominaisuuksilla.


Uusi BlackWidow muistuttaa ulkoisesti todella paljon Eliteä, mutta pois ovat saaneet jäädä tällä kertaa mukava rannetuki sekä erillisten mediapainikkeiden rivistö. Näppäimet on myös sijoiteltu perinteisempään malliin taustavalaistun rungon sisälle, siinä missä Elitessä näppäimet nousivat rungon päälle kytkimineen kaikkineen. Merkkivalot löytyvät kuitenkin samasta paikkaa nuolinäppäimistön yläpuolelta, mikä on mielestäni hyvä valinta. Vaikka oikea ylälaita jääkin tyhjäksi Razer-tekstin korvatessa mediapainikkeita, arvostan enemmän hyvin sijoiteltuja merkkiledejä kuin tyhjän tilan täyttämistä niillä paremman idean puutteessa. Mediatoiminnot löytyvät kuitenkin valmistajalle tyypillisten pikamakrosäätöjen, pelitilan ja taustavalon kirkkauden säädön lisäksi kätevästi funktionäppäinten rivistä.

Suurehkon, joskaan ei valtavan näppäimistön runko on miellyttävän raskas ja tukeva. Taipumista on hyvin vähän eikä sitä esiinny käytön aikana laitteen maatessa pöydällä. Paino pitää näppäimistön hyvin paikallaan kumitassujen päällä ja alta löytyvät säätökorokkeet mahdollistavat kaksi eri korkuista kulmaa mukavan asennon löytämiseksi. Mattapintainen, hiukan kuvioitu rungon muovipäällyste näyttää maltilliselta, vaikka näppäinhatut ovatkin sitä samaa, todella herkästi kiillottuvaa muovilaatua, kuin Elite-versiossakin (sekä useissa muissa Razerin näppäimistöissä). Yleisilme on siisti ja varsin katseenkestävä.

RGB:tä löytyy tietysti myös. Valaistu alue kattaa näppäimet taustoineen sekä etulaidan keskellä sijaitsevan logon. Värit ja animaatiot toistuvat kirkkaina ja Razerin tapaan laadukkaina. Sisäinen muisti pitää huolen niin väri- kuin asetusprofiilienkin säilymisestä Synapse-ohjelmistosta riippumatta. Koska BlackWidow ei sisällä läpivientejä, on USB- kaapeli huomattavasti ohuempi ja taipuisampi kuin Elitessä. Tällöin punottupintainen piuha on paljon helpompi sijoitella siististi pöydälle piiloon.

Uutta BlackWidow-näppäimistöä on saatavilla vain vihreillä mekaanisilla kytkimillä. Razerin vihreä kytkin on tunnetusti kevyemmän puoleinen, äänekäs ja rouhea, selkeällä kontaktipisteellä erityisesti pelaamiseen suunniteltu kytkin. Olisin kaivannut lisää vaihtoehtoja vihreän mallin rinnalle, sillä vaikka kytkin on perustavanlaatuisesti oikein hyvä, se kolisee muovista pohjaa ja metallista sisäosaa vasten todella äänekkäästi ja kiusallisesti.

BlackWidow on kokoisekseen näpsäkkä ja sievä näppäimistö, joka todennäköisesti löytää tiensä useisiin ostoskoreihin joidenkin kalliimpien mallien sijaan. Hintaluokka on näillä ominaisuuksilla varustetulle näppikselle aika lailla se, mitä odottaa saattaa ja hankinnasta on mitä luultavimmin iloa pelaajalle pitkäksi aikaa.



Hintaluokka: 120 €
Lisätietoa: Razer

Razer Kraken (2019)


Myös Kraken-kuulokemikrofoni kävi läpi uudistuksia. Monelle tuttu pelikuulokesarja pitää yhä kiinni leimallisesta ulkonäöstään ja räikeän vihreästä väristään. Värivariaatioina ovat tarjolla myös mustat, vaaleanpunaiset sekä sinisellä tehosteväritetyt mustat kuulokkeet, joita markkinoidaan erityisesti konsoleiden kaveriksi. Krakenit sopivat silti kaikkiin liitäntöihin, jotka ottavat vastaan yhdistetyn mikrofoni- ja kuulokejakin.


Perustoiminnoissa on hyvin pitkälle sitä samaa, kuin ennenkin: panta on säätyvä, stereoelementit ovat suuret ja mikrofonivarsi sujahtaa kätevästi esiin ja takaisin piiloon vasemmasta kuulokekupista. Uusina ominaisuuksina esitellään paksumpi pannan pehmuste, mikrofonin paranneltu taustamelun vaimennus ja kuppien suuret, ovaalin muotoiset geelipehmusteet, joiden luvataan tuntuvan viileältä ihoa vasten. Vertailukohtana valmistaja pitää Kraken Pro V2-mallia, joista allekirjoittaneella ei tosin ole omaa käyttökokemusta.

Krakenit rakentuvat alumiinirungon ympärille. Vaikka painoa koko komeudella on 322 g, tuntuvat kuulokkeet päässä tukevuutensa ansiosta kevyemmiltä. Pannassa on hyvin säätövaraa pienestä keskisuureen ja tehdyt säädöt pysyvät pykälillään. Pannan pehmuste on riittävän mukava ja leveä, sisäpuolen päällysteenä käytetty kangasmateriaali hengittää sopivasti ja keinonahkainen koristeverhoilu peittää Razer-esteetikkojen iloksi pannan yläpuolta. Kuulokekuppien vihreät osat tuntuvat ja näyttävät hyvin halvalta muovilta, mikä nakertaa hiukan laatuvaikutelmaa. Myös mikrofonin pää on kiusallisen nk. kindermuovisen näköinen pilkottaessaan toisesta kuulokkeesta.

Geelitäytteiset keinonahkapehmusteet vähentävät ulkopuolista ääntä jonkin verran, mutta ihmeitä en varsinaisesti odottanutkaan. Mainostettu viilentävä vaikutelma vähenee pidemmillä käyttökerroilla kesken kaiken, mutta ihoa vasten tuleva sileä keinokuitukangas yhdistettynä geelin pehmeyteen myötäilee päätä miellyttävästi. Silmälasitkin sopivat päähän kuulokkeista huolimatta ja valtavat kupit halaavat hyvin kallon muotoa kuulokkeiden painoa kannatellen. Vaikka pannasta puuttuu jännitettä ja kuulokkeet voivat pienikokoisemmilla käyttäjillä tuntua valuvan esim. kumartuessa, pysyivät ne silti yllättävän hyvin paikoillaan juuri pehmusteiden ansiosta. Epämukavuutta ei esiinny pitkiäkään aikoja pelatessa. Kuulokekuppien kulmaa ei pysty säätämään, mutta ne myötäilevät hieman päätä pystysuunnassa. Säädön heikkous vaivaa siis vasta sitten, kun kuulokkeet haluaisi laskea kaulalle hetkeksi, mutta varsinaisessa käytössä pieni vertikaalinen taivutus riittää hyvin. Kuljetusta varten Krakenit eivät siis myöskään erikseen taitu, se kannattaa huomioida.

Kuuloke-elementit ovat kooltaan 50 mm ja ne toimivat 12 Hz – 28 kHz taajuusalueella. Äänessä on juuri pelaamiseen optimoitua rikkautta bassoista kirkkaisiin diskantteihin ja suuntien sekä äänilähteiden etäisyyksien erottelu toimii hyvin. Ei hämmästyttävästi, ei erinomaisesti, vaan yleisesti ottaen hyvin. Keskialue kuitenkin latistuu paikoitellen sen verran tönkeröksi äänimassaksi, etteivät elementit juuri loista musiikin kuuntelun tai muun mediatoiston yhteydessä. Pelatessa ominaisuudesta ei kuitenkaan ole suurta haittaa, etenkään jos kyse ei ole e-urheilutason laatuvaatimuksista.

Herttakuvioisen mikrofonin laatu ei juuri ällistytä suuntaan tai toiseen, sillä puheääni kuulostaa juuri niin tukkoiselta, kuin osasin olettaa. Taustamelun vaimennus on vähäistä mutta laadultaan kohtuullista, sillä selkeimmät hurinat se osaa jättää pois, mutta vaativampaa melunsuodatusta se ei tee, vaan poimii mukaan ylimääräistä hälyä. Lisäksi melunvaimennuksen hyöty jää kyseenalaiseksi mikrofonin tunkiessa omaa staattista taustaääntään läpi. Äänenvoimakkuus on oletuksena melko hiljainen ja popfilterin puuttuessa kokonaan konsonantit paukkuvat, kun mikrofonin saa työntää lähes suuhunsa saakka. Plussaa kuitenkin taipuisasta mikkivarresta, joka pitää asentonsa hyvin ja painuu siististi piiloon kuulokekupin uumeniin kerta toisensa jälkeen.



3.5 mm jakilla varustettu kevyt, punottu johto on 1,3 m pitkä ja mukana tulevalla 2 m jatkokaapelilla mikrofonin ja kuulokkeiden liitännät saa jaettua erilleen PC:tä varten. Johdosta löytyvät myös kuulokkeiden äänenvoimakkuuden säätörulla sekä mikrofonin on/off-kytkin. Halpa muovisuus on valitettavasti läsnä myös johdon säätimissä. Mikrofonin kytkin tuntuu löystyvän käytössä ja pieni, pykälöimätön äänenvoimakkuuden säätö pyörii kotelon kahdelta puolelta. Johdon ollessa pöydällä säätöihin on mahdollista osua huomaamattaan, mikä johtaa siihen, että kuulokkeiden äänenvoimakkuus saattaa muuttua jatkuvasti rullan hangatessa esteettä pintoja vasten.

Kuulokkeiden yleinen laatu aina äänestä rakenteellisiin yksityiskohtiin on tasoltaan vaihtelevaa ja jättää toivomisen varaa, mutta perusmukavuus ja -käytettävyys ovat kohdillaan. Jos kuulokkeitaan ei ajatellut kuljettaa mukana jatkuvasti tai asettaa muuten haasteellisiin tai vaativiin käyttöolosuhteisiin, voivat Krakenit olla peruspelaajalle oikein passeli hankinta alle sadan euron pelikuulokkeiden hintaluokassa.



Hintaluokka: 80 €
Lisätietoa: Razer

V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi testasi: MiSTe... V2.fi kilpailu: Herä... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova