Fifa Manager 09 ja Football Manager 2009
Jalkapallokauden avaus
Jalkapallon ja jääkiekon ohella myös kilpailu futismanageroinnin kuninkuudesta on nykyään kahden kauppaa. Toistaiseksi Football Manager -pelisarja on hallinnut pistetilastoja suvereenisti, joten ennakkosuosikin asema lienee myös tänä vuonna selvä. Vastustaja on kuitenkin nälkäinen ja kilpakumppanin kokemus pyritään Fifa Managerissa korvaamaan ennakkoluulottomalla asenteella ja uusilla innovaatioilla. On siis aika asettaa vanha mestari haastajan kanssa samalle viheriölle ja katsoa, kenen maalisaldo näyttää loppuvihellyksen jälkeen komeammalta.
Teknisiltä ominaisuuksiltaan pitkään varsin konservatiivisina säilyneet manageripelitkään eivät voi välttää ajan hengen vaikutusta ja tämän vuoden näkyvin uudistus molemmissa on otteluiden näyttäminen kolmiulotteisina. Teknisen toteutuksen osalta Fifa on tässä selvästi niskan päällä. Graafinen ilme on lainattu Fifan perinteisistä futispeleistä, ja vaikka viimeisten vuosipäivitysten tasolle ei näyttävyydessä päästäkään, on peli etenkin animaatioiden osalta komeaa katseltavaa. FM 2009:n esitys on tähän verrattuna kertaluokkaa karumpi. Kamera on kaukana, pelaajamallit yksinkertaisia ja animointi korkeintaan perustasoa. Pelin kulku käy esityksestä kuitenkin selvästi ilmi, joten asiansa tämäkin toteutus ajaa.
Täytyy sanoa, etten ennakkoon ollut kovinkaan vakuuttunut 3D:n tarpeellisuudesta manageroinnin yhteydessä, ihan jo siitäkin syystä, että tietokannan koosta riippuvaa prosessoritehon tarvetta lukuun ottamatta manageripelit ovat usein toimineet varsin kiitettävästi myös hieman vanhemmalla laitteistolla. Tehovaatimukset eivät onneksi edelleenkään ole suhteettomia ja muutaman matsin jälkeen kolmiulotteisuuden edut osoittautuivat sen verran kiistattomiksi, ettei paluu menneeseen ainakaan omalla kohdallani ollut enää vaihtoehto. Pelitapahtumien seuraaminen ja omien strategioiden toimivuuden arviointi kun on kummassakin tapauksessa nykyisellään selvästi aiempaa helpompaa, minkä lisäksi etenkin Fifan toimiva animaatio, asiallinen äänimaailma ja uramoodin selostus tekevät peleistä nautittavaa seurattavaa.
Onnistuneen esityksen ohella Fifa tarjoilee myös kiitettävän kattavat työkalut peliesityksen kustomointiin. Tapahtumia voi hidastaa ja nopeuttaa varsin vapaasti, tai koko pelin ohella keskittyä vain kiinnostaviin tilanteisiin, minkä lisäksi pelaajista näytettävän informaation määrässä riittää valinnanvaraa varmasti riittävästi. Myös Football Managerista löytyvät pääosin samat ominaisuudet, minkä lisäksi tuttu 2D-moodikin on sitä kaipaavien iloksi säilytetty. Josko ensi vuonna sitten mukana olisi myös ensimmäisen persoonan kuvakulma kentän laidalta, ihan vaikka vain tunnelman vuoksi.
Ulkoasun ohella EA-tausta näkyy Fifa Managerissa monellakin tapaa, joko tahattomasti tai tarkoituksella. Managerin elämän jokaisen osa-alueen hallinta tuo mieleen Simsit, sillä jo omaa alter egoa luodessa joutuu pelaaja valitsemaan hahmolleen tyypillisten sukupuolen, kansalaisuuden ja kielitaidon lisäksi mm. seksuaalisen suuntautumisen ja perhetaustan. Tämän ohella myös itse pelissä on omat osionsa niin sosiaalisen elämän hoitamiselle (kielikursseista golfiin ja purjehdukseen) kuin maallisen hyvänkin jakamiselle (talot, autot ja vaimon käyttörahat). Erilaisten nippelien määrässä mitattuna Fifa painiikin täysin omassa sarjassaan, mutta kohtuullisen selkeä käyttöliittymä ja eri alueisiin liittyvät muistutukset onneksi helpottavat aloittelevan managerin uraa melkoisesti. Kokeneemmat jäärät taas voivat hoitaa itse kaiken aina seuran johtamisesta fanituotteiden suunnitteluun ja kauppaamiseen asti.
Football Manager taas edustaa, jos nyt ei Fifan täydellistä vastakohtaa, niin ainakin kovin erilaista filosofiaa tältä osin. Ominaisuuksia, valikoita ja valintoja toki on tuttuun tapaan tarjolla jopa pelottavan paljon, mutta ne kaikki liittyvät olennaisesti oman tiimin ohjastamiseen. Tunnelma kaiken kaikkiaan on kuivan ammattimainen. Esimerkiksi pelistrategian määrittely tapahtuu molemmissa peleissä hyvin samaan tapaan, mutta FM 2009 sisältää paitsi enemmän vaihtoehtoja, myös enemmän säätövaraa ääripäiden välillä. Fifa taas vetää hivenen pidemmän korren asetusten teon helppoudessa, etenkin pelin aikana, jolloin taktiset muutokset onnistuvat varsin sujuvasti peliä seuraillessa. Football Managerissa taas pienenkin viilauksen tekemiseksi on poistuttava 3D-tilasta, minkä ohella erilaisten strategioiden luominen vaikkapa vain keskikentälle ei ole aivan yhtä suoraviivaista kuin kilpailijalla.
Oppimiskynnys on niin ikään Football Managerissa jossain määrin Fifaa korkeammalla. Sarjan veteraaneille touhu on toki tuttua, sillä mitään kovin dramaattisia muutoksia ei ole menty tekemään, mutta aloittelijat joutunevat valikoissa kahlaamaan tunnin jos toisenkin, sillä tutoriaali ja erilaiset avustusvalikot jäävät kovin pintapuolisiksi. Melkoisesti apua peliin mukaan pääsemisessä sentään tarjoaa apulaismanageri, jolta voi kysyä neuvoa niin kokoonpanon valinnassa kuin pelaajille puhuttaessakin, minkä lisäksi kaveri tarjoilee erinomaisen tarkkoja näkemyksiä matsien kulusta, sekä niin oman joukkueen kuin vastapuolenkin vahvuuksista ja heikkouksista.
Kommunikaatio pelaajien ja lehdistön suuntaan on niin ikään ollut kummassakin pelissä kehityksen keskiössä. Fifassa pelaajille voi antaa lupauksia vaikkapa aloituskokoonpanopaikasta tai kertoa odotuksistaan heidän tulevaisuutensa suhteen, minkä ohella mukavien rupattelu esimerkiksi perhekuulumisten merkeissä voi parantaa pelaajien suhtautumista manageriin. Matseissa palautteen antaminen puolestaan onnistuu vain puoliajalla, joten ajatuksiaan lopputuloksesta ei jostain syystä pelaajille pääse jakamaan.
FM 2009 taas jatkaa myös tältä osin pääasiassa vanhalla linjalla. Otteluissa palautetta voi tuttuun tapaan antaa ennen matsia, puoliajalla ja pelin jälkeen, minkä lisäksi pelaajista voi esimerkiksi antaa lausuntoja lehdistölle. Lehdistötilaisuudet noin ylipäätään ovat molemmissa peleissä suhteellisen yleisiä, joskin Football Managerissa ne ovat selvästi Fifaa pidempiä ja monipuolisempia, sillä laiska mies voi esimerkiksi lähettää paikalle assistentin ja toimittajien turhiin kysymyksiin taas voi reagoida vaikkapa poistumalla mielenosoituksellisesti paikalta, mikä ei kylläkään tee lehdistösuhteille erityisen hyvää.
Onnistumisten ohella molempiin peleihin on toki riittänyt myös oma osansa huteja. Fifaan esimerkiksi on liitetty mukaan EA:n peleissä viime vuosina yleisestikin esiintynyt uramoodi, joka tässä tapauksessa mahdollistaa vaikkapa tiimin ohjastamisen pelaajamanagerina. Idea voisi olla hauska, jos joku oikeasti ostaisi manageripelin päästäkseen itse kentälle. Pelaamisen toteutus ei myöskään edusta tätä päivää, minkä lisäksi koko idea vaikuttaa valitettavan väkinäiseltä ja päälle liimatulta, mistä kielii mm. kontrollien puuttuminen kokonaan pelin ohjekirjasta.
FM 2009:n tapauksessa taas suurin riesa ovat jatkuvat loukkaantumiset. On toki ymmärrettävää, että esimerkiksi treenitahdin nostaminen äärimmilleen sisältää riskejä, mutta on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että pelaajat ovat pientenkin naarmujen vuoksi sivussa toiminnasta vähintään pari viikkoa, eikä neljän tai viiden pelaajan päätyminen sairastuvalle per peli ole vielä mitenkään tavatonta. Selvimpien erheiden ohella myös erilaisia enemmän tai vähemmän peli-iloa syöviä pikkubugeja löytyy kummastakin runsaasti, aina Fifan satunnaisesta kaatuilusta Football Managerin kaukolaukauksia imuroiviin maalivahteihin, mutta onneksi ainakin osa ongelmista on jo julkaistujen päivitysten yhteydessä korjattu.
Vuosi vuodelta tasaväkisemmästä kamppailusta huolimatta lopputulos on ainakin tämän testauksen perusteella vielä tällä kertaa Football Managerille edullinen. Fifa sisältää paljon uusia ja mielenkiintoisia ideoita sekä varsin laadukkaan teknisen toteutuksen, mutta sen ongelmaksi muodostuu laajuus, joka siirtää painopisteen jalkapallomanageroinnista pikemminkin jalkapallomanagerin elämän simulointiin. On nimittäin hieman kyseenalaista, kuinka paljon esimerkiksi yksityiselämän suhteen tehdyillä valinnoilla lopulta on itse pelin kannalta merkitystä.
Football Manager taas tarjoilee sitä tuttua ja turvallista laatua pienin parannuksin, joista etenkin 3D-moodilta olisi voinut odottaa enemmänkin. Aloittelijalle peli pysyy edelleen suhteellisen vaikeasti lähestyttävänä, vaikka apulaismanageri parhaansa mukaan koettaakin kynnystä madaltaa. Toisaalta mitään pelin jo moneen kertaan hyväksi havaituista ominaisuuksista ei ole onnistuttu rikkomaan, ja ehdottomasti sen suurin etu, valtava pelaajamassa, joista suurimmasta osasta ei keskivertoveikkaaja ole koskaan kuullutkaan, on tallella ja vähintään yhtä ajan tasalla kuin aiemminkin. Päivitetty pelaajadata lieneekin (ainakin vanhoille pelaajille) tällä kertaa se suurin peruste pelin hankintaan, sillä muut uudistukset jäävät suhteellisen vähäisiksi. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että laadukasta pelattavaa myös tämä vuosipäivitys tarjoaa selvästi yhtä jalkapallokautta pidemmäksi ajaksi.
Pisteet:
Fifa Manager 09 80
Football Manager 2009 85
Jalalla koreasti
Tunnelmaa Old Traffordilla Fifassa |
Täytyy sanoa, etten ennakkoon ollut kovinkaan vakuuttunut 3D:n tarpeellisuudesta manageroinnin yhteydessä, ihan jo siitäkin syystä, että tietokannan koosta riippuvaa prosessoritehon tarvetta lukuun ottamatta manageripelit ovat usein toimineet varsin kiitettävästi myös hieman vanhemmalla laitteistolla. Tehovaatimukset eivät onneksi edelleenkään ole suhteettomia ja muutaman matsin jälkeen kolmiulotteisuuden edut osoittautuivat sen verran kiistattomiksi, ettei paluu menneeseen ainakaan omalla kohdallani ollut enää vaihtoehto. Pelitapahtumien seuraaminen ja omien strategioiden toimivuuden arviointi kun on kummassakin tapauksessa nykyisellään selvästi aiempaa helpompaa, minkä lisäksi etenkin Fifan toimiva animaatio, asiallinen äänimaailma ja uramoodin selostus tekevät peleistä nautittavaa seurattavaa.
Football Manager ja lintuperspektiivi: ei heikkonäköisille |
Sim Football
Ulkoasun ohella EA-tausta näkyy Fifa Managerissa monellakin tapaa, joko tahattomasti tai tarkoituksella. Managerin elämän jokaisen osa-alueen hallinta tuo mieleen Simsit, sillä jo omaa alter egoa luodessa joutuu pelaaja valitsemaan hahmolleen tyypillisten sukupuolen, kansalaisuuden ja kielitaidon lisäksi mm. seksuaalisen suuntautumisen ja perhetaustan. Tämän ohella myös itse pelissä on omat osionsa niin sosiaalisen elämän hoitamiselle (kielikursseista golfiin ja purjehdukseen) kuin maallisen hyvänkin jakamiselle (talot, autot ja vaimon käyttörahat). Erilaisten nippelien määrässä mitattuna Fifa painiikin täysin omassa sarjassaan, mutta kohtuullisen selkeä käyttöliittymä ja eri alueisiin liittyvät muistutukset onneksi helpottavat aloittelevan managerin uraa melkoisesti. Kokeneemmat jäärät taas voivat hoitaa itse kaiken aina seuran johtamisesta fanituotteiden suunnitteluun ja kauppaamiseen asti.
Football Managerin käyttöliittymä ei suuria muutoksia tarjoile |
Oppimiskynnys on niin ikään Football Managerissa jossain määrin Fifaa korkeammalla. Sarjan veteraaneille touhu on toki tuttua, sillä mitään kovin dramaattisia muutoksia ei ole menty tekemään, mutta aloittelijat joutunevat valikoissa kahlaamaan tunnin jos toisenkin, sillä tutoriaali ja erilaiset avustusvalikot jäävät kovin pintapuolisiksi. Melkoisesti apua peliin mukaan pääsemisessä sentään tarjoaa apulaismanageri, jolta voi kysyä neuvoa niin kokoonpanon valinnassa kuin pelaajille puhuttaessakin, minkä lisäksi kaveri tarjoilee erinomaisen tarkkoja näkemyksiä matsien kulusta, sekä niin oman joukkueen kuin vastapuolenkin vahvuuksista ja heikkouksista.
Urheilija ei tervettä päivää näe
Sopimuksen luonnostelua Fifassa |
FM 2009 taas jatkaa myös tältä osin pääasiassa vanhalla linjalla. Otteluissa palautetta voi tuttuun tapaan antaa ennen matsia, puoliajalla ja pelin jälkeen, minkä lisäksi pelaajista voi esimerkiksi antaa lausuntoja lehdistölle. Lehdistötilaisuudet noin ylipäätään ovat molemmissa peleissä suhteellisen yleisiä, joskin Football Managerissa ne ovat selvästi Fifaa pidempiä ja monipuolisempia, sillä laiska mies voi esimerkiksi lähettää paikalle assistentin ja toimittajien turhiin kysymyksiin taas voi reagoida vaikkapa poistumalla mielenosoituksellisesti paikalta, mikä ei kylläkään tee lehdistösuhteille erityisen hyvää.
Onnistumisten ohella molempiin peleihin on toki riittänyt myös oma osansa huteja. Fifaan esimerkiksi on liitetty mukaan EA:n peleissä viime vuosina yleisestikin esiintynyt uramoodi, joka tässä tapauksessa mahdollistaa vaikkapa tiimin ohjastamisen pelaajamanagerina. Idea voisi olla hauska, jos joku oikeasti ostaisi manageripelin päästäkseen itse kentälle. Pelaamisen toteutus ei myöskään edusta tätä päivää, minkä lisäksi koko idea vaikuttaa valitettavan väkinäiseltä ja päälle liimatulta, mistä kielii mm. kontrollien puuttuminen kokonaan pelin ohjekirjasta.
Fifa ja aloituskokoonpano kentällä |
Ei rankkarikisaa tänäkään vuonna
Vuosi vuodelta tasaväkisemmästä kamppailusta huolimatta lopputulos on ainakin tämän testauksen perusteella vielä tällä kertaa Football Managerille edullinen. Fifa sisältää paljon uusia ja mielenkiintoisia ideoita sekä varsin laadukkaan teknisen toteutuksen, mutta sen ongelmaksi muodostuu laajuus, joka siirtää painopisteen jalkapallomanageroinnista pikemminkin jalkapallomanagerin elämän simulointiin. On nimittäin hieman kyseenalaista, kuinka paljon esimerkiksi yksityiselämän suhteen tehdyillä valinnoilla lopulta on itse pelin kannalta merkitystä.
Football Manager taas tarjoilee sitä tuttua ja turvallista laatua pienin parannuksin, joista etenkin 3D-moodilta olisi voinut odottaa enemmänkin. Aloittelijalle peli pysyy edelleen suhteellisen vaikeasti lähestyttävänä, vaikka apulaismanageri parhaansa mukaan koettaakin kynnystä madaltaa. Toisaalta mitään pelin jo moneen kertaan hyväksi havaituista ominaisuuksista ei ole onnistuttu rikkomaan, ja ehdottomasti sen suurin etu, valtava pelaajamassa, joista suurimmasta osasta ei keskivertoveikkaaja ole koskaan kuullutkaan, on tallella ja vähintään yhtä ajan tasalla kuin aiemminkin. Päivitetty pelaajadata lieneekin (ainakin vanhoille pelaajille) tällä kertaa se suurin peruste pelin hankintaan, sillä muut uudistukset jäävät suhteellisen vähäisiksi. Mikään ei kuitenkaan muuta sitä tosiasiaa, että laadukasta pelattavaa myös tämä vuosipäivitys tarjoaa selvästi yhtä jalkapallokautta pidemmäksi ajaksi.
Pisteet:
Fifa Manager 09 80
Football Manager 2009 85
Keskustelut (2 viestiä)
Moderaattori
Rekisteröitynyt 25.01.2008
28.01.2009 klo 16.34
West of Pub
You are standing in an open football field west of a pub, with a boarded front door.
There is a small football here.
18.09.2009 klo 23.17
Kirjoita kommentti