Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: Chimparty ja Knowledge is Power: Decades (PS4)

Miikka Lehtonen

21.01.2019 klo 17.48 | Luettu: 5055 kertaa | Teksti: Miikka Lehtonen

Kaksi kovin erilaista PlayLink-pelikokemusta
Chimparty (PS4)


Sonyn PlayLink-pelisarjalla ei ole mennyt kovin hyvin, ainakaan pelien laadusta puhuttaessa. Mobiililaitteilla ohjattavat pelit ovat toistaiseksi olleet kovin pliisuja, ja tällä kertaa aluksi näytti siltä, että taso on laskenut entisestään. Chimparty kun on suoraan sanoen kamala räpellys.


Chimparty on käytännössä kuin Mario Party, jonka minipelejä pelataan yhdellä napilla kännykän ruudulta. Pelaajat kiertävät pelilaudalla ja joka vuoron jälkeen eteen heitetään minipeli. Ne ovat väistämättä hyvin yksinkertaisia: apinat juoksevat juoksumatoilla ja kännykän ruudulla olevan napin painaminen hypäyttää apinaa, jolloin väistetään esteitä tai kerätään banaaneja. Eivätkä ne sitten siitä kovin paljon ihmeellisemmiksi muutukaan.

Chimparty on pelinä suoraan sanoen kamala, ja PlayLink-toteutus vain heikentää kokonaisuutta. Kontrollit eivät ole mitenkään välittömän tarkat, koska signaalin täytyy kulkea kännykältä PlayStationille langatonta verkkoa pitkin. Lisäksi, vaikka siitä yhdestä ja ainoasta napista on tehty kännykän ruudulla kohtalaisen suuri, nappiin osuminen ei ole aina mitenkään hirmuisen varmaa. On turhauttavaa taistella tottelematonta apinaa vastaan ja arpoa, onko ongelma verkkoviiveessä vai siinä ettei vain pelin tiimellyksessä osu nappiin.


Vaivaa ei jaksettu kauheasti selvitellä, sillä Chimparty ei ole hauska peli. Minipelit ovat tylsiä ja toistavat vain muutamaa pelimekaniikkaa pienillä variaatioilla ja graafisilla eroilla kerrasta toiseen. Raadille riitti yksi kierros Chimpartyä, minkä jälkeen vieraat yhteistuumin uhkasivat, että joko peli poistuu television ruudulta tai he asunnon ovesta.

Kiertäkää kaukaa.



Knowledge is Power: Decades (PS4)


Onneksi se toinen testiin osunut peli, Knowledge is Power: Decades on paljon parempi. Nyt kyseessä on visailupeli, jonka aiheena ovat eri vuosikymmenet. Hauskana ideana kysymyskierrokset alkavat yleisluontoisesti pelaajien valitessa vain halutun vuosikymmenen.


Sitten vastataan vaikkapa 80-lukuun liittyvään kysymykseen, minkä jälkeen valitaan, haluaako seuraavaksi vastata 80-luvun elokuviin, TV-sarjoihin, musiikkiin tai vaikka pop-kulttuuriin liittyviin kysymyksiin. Jos nyt valittiin vaikka elokuvat, kolmannella kierroksella aihepiireinä voivat olla vaikkapa kauhuelokuvat tai Back to the Future -trilogia. Mainiota!

Kännykät sopivat myös mainiosti visailupelin pelivälineeksi. Pelaajat näkevät vastausvaihtoehdot omilta ruuduiltaan ja vastaavat niiden avulla. Näin muiden tekemisiä ei voi vakoilla, mutta häiritä kylläkin. Aiemman Knowledge is Powerin tavoin nytkin käytössä on pieniä kiusakkeita, joiden avulla voi vaikkapa jäädyttää kisaa johtavan pelaajan vastausvaihtoedot, jolloin tämä joutuu ensin nakuttelemaan kännykkänsä ruutua sulaksi ja vasta sitten vastaamaan.


Kaikki eivät tällaisesta tykkää, ja mainiona ideana kiusankappaleet voi halutessaan kytkeä pois päältä myöhempiä pelikertoja varten.

Kumpikin peli toki kärsii siitä PlayLink-pelien perusongelmasta, eli pelin pariin hyppääminen ei ole aivan niin ongelmatonta kuin vaikkapa Jackbox-pelisarjan kera. Kukin peli vaatii oman erikoistuneen pääteohjelmansa, ja perinteinen kokemus PlayLink-peliä aloittaessa onkin että kaikki hakevat omasta sovelluskaupastaan pääteohjelman, sitten nakuttelevat tiensä läpi ”hei saanko käyttää kameraa” -tyylisten lupavinkumisten ja tällä kertaa myös vierailevat Sonyn nettisivulla rastittamassa ruutuja, joissa pyydetään lupaa kerätä pelistä dataa. Ärsyttävää ja hidasta, varsinkin kun mukana on käytännössä aina yksi kännykkädinosaurus, jonka vanhalla iPhonella tai Androidilla ei PlayLink-softaa pyöritetä.


Jos tämän kestää, Knowledge is Power: Decades on hankkimisen arvoinen visailupeli. Sen kysymykset vaativat vahvaa yleis- ja nippelitietoa neljältä vuosikymmeneltä, mutta itse huomasimme, että siinä missä peliparrat tiesivät paljon 80-luvusta, paheellinen nykynuoriso sai kurottua kaulaa kiinni 2010-luvun hömpötyksiä koskevissa kysymyksissä. Toki kaikki kysymykset käsittelevät vain muutamaa aihepiiriä -- elokuvia, TV-sarjoja, musiikkia tai pop-kulttuuria -- joten esimerkiksi originaaliin verrattuna nyt liikutaan paljon suppeammalla aihealueella.





V2.fi | Miikka Lehtonen
< Pelataanpa: 3 x PS2 ... V2.fi ennakoi: Trial... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova