Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Trust GXT 144 Rexx - pysty pelihiiri ergonomisemmille pelaajille

Jukka O. Kauppinen

19.01.2019 klo 12.00 | Luettu: 5254 kertaa | Teksti: Jukka O. Kauppinen

Kas kun jäykkäkin pelaaja notkistuu
Tietokoneiden ergonomia on kehittynyt jokusen askeleen 80-luvun ranteentappajahiirien jälkeen. Pelihiiretkin tuppaavat nykyään olevia linjakkaita ja sulavia, mutta ne noudattavat silti jo kivikaudella määriteltyjä muotokäsityksiä. Voisiko pelihiirenkin silti tehdä toisin?

Monet ääripäihin viedyt pelihiiret ovat olleet sen verran kamalia hirvityksiä, että niille on lähinnä naureskeltu. Trustin REXX-pelihiiri on outo vekotin sekin, mutta eri tavalla, Se näet kääntää hiiren pystyasentoon.

Pystyhiiri ei ole sinänsä uusi keksintö. Parhaimmillaan ne ovat oikeastikin hyvin ergonomisia ja kädelle mukavia, kun ranne ei väänny käytettäessä. Mutta miten sellainen toimii pelihiirenä?

Lyhyestä virsi kaunis: aika hyvin mutta totuttelua se vaatii. Aivan 90 asteen kulmassa hiiri ei tönötä, vaan se on mukavasti vasempaan kallellaan. Namiskat ovat näinkin koettuina sinänsä lähellä perinteisiä paikkojaan, mutta etenkin peukalonappeja joutuu alkuun hakemaan.

Tietokoneen käyttäminen sujui kuitenkin heti ensihetkiltä saakka vaivattomasti, vaikka käsi ihme asennossa olikin. Ihme asento oli kuitenkin myös mukava, ja monet taistelut kokenut ranne nautti uusista tuntemuksista. Tämä on varmasti oivallinen peliväline ja tietokoneen käyttölaite yleensäkin ihmisille, joilla on esimerkiksi rannekipuja tai -vaivoja. Samalla se auttaa ennakoimaan ja estämään tulevia vaivoja.

Käyttötarkkuudeltaan ja herkkyydeltään pystyhiiri ei kuitenkaan ole aivan klassisen hiiren veroinen. Klassista hiirtä voi liikutella sormenpäilläänkin, hyvinkin kevyellä kosketuksella, mikä on omiaan räväköissä peleissä. Pystyhiiressä käsi on tukevammin rungon ympärillä ja siitä on pidettävä kiinni molemminpuolisesti. Hiiren liikuttaminen on kokonaisvaltaisempaa, raskaampaa, vaikka hiiri itsessään onkin kevyt.

Tietokoneen käyttäminen ja esimerkiksi kuvankäsittely sujuivat Rexxillä alusta saakka kuten ennenkin, ilman mainittavia kynnyksiä. Suorastaan yllätyin vaivattomasta sopeutumisesta, mutta no, hiirennappi on hiirennappi. Rullaa vain tulee pyöriteltyä usein keskisormen sijaan etusormella.

Sen sijaan pelipuolella tarvittiin enemmän totuttelua. Etenkin toimintapeleissä uusi asento ja kourivampi ote hiirestä vaativat totuttelua ennen kuin vanhat refleksit sopeutuvat uuteen maailmaan. Etenkin peukalonappien sijoitus haastaa, sillä vaikka ne ovatkin tavallaan tutulla paikallaan, niin peukalo ei lepää niiden päällä perinteisen rennosti ja klikkaus tehdään eri suuntaan. Ei tule ihan selkäytimestä. Kenties muotoilussa olisi varaa vielä rajumpiinkin kurveihin, vaikka Rexxin seuraavaan versioon. Tämä pikku narina pois lukien pääsin hyvin Rexxin iholle ja hyvän pelivauhtiin muutamassa päivässä, vaikka takana onkin vuosikymmenten kramppihiiriputki.

Hiiressä on viisi namiskaa, joista kaksi peukalolla. Kuudennella napilla säädetään sensorin DPI-herkkyyttä eli käytännössä sen nopeutta 125-10 000 hertsin väliltä. Trustin hiiriohjelmistoa käytettäessä nappeja voi ohjelmoida ja makrottaa uudelleen. Teknisesti se siis tarjoaa samat perusherkut kuin muutkin edulliset pelihiiret, joiden bonuksena se myös vienosti vaihtelee RGB-valojaan. Niitäkin voi säätää softalla tai sammuttaa kokonaan. Enimmät valot jäävät pelatessa käden alle, joten ne eivät häiritse pelikokemusta.

Rexx-ergopelihiiressä on ideaa, jota joutuu tosin hetken sulattelemaan. Mutta kannattaa sulatella, sillä rannekivut ovat oikeasti aika mälsä asia. Jos niitä voi lieventää tai jopa ennaltaehkäistä hiirtä vaihtamalla, niin eikö se ole jo ihan kokeilemisen arvoinen juttu? Rexx on siihen oivallinen ja kohtuuhintainen väline, etenkin kun siinä yhdistyy oivallisesti aiemminkin lääketieteellisesti hyväksi havaittu pystyhiiri ja oikean pelihiiren toiminnallisuus. Vaikka tällä käyttökokemuksella en vielä lähtisi mättämään nettiin maineesta ja kunniasta, niin normaalikäyttö ja -pelaaminen sujuvat jo sen verran hyvin, että uskallan julistaa ergohiiren hyvää sanomaa muillekin.

Tekniset tiedot:
- Kustomoitava RGB-valaistus
- DPI-herkkyys 250-10000
- 100 IPS nopeus, 20 G kiihtyvyys
- 125/250/500/1000 Hz taajuus

Trust GXT 144 Rexx

Hintaluokka: noin 50 euroa
Lisätietoja: Trust


V2.fi | Jukka O. Kauppinen
< V2.fi tuhlasi: 3 x K... Pelataanpa: 3 x PS2 ... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova