Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Roccat Horde Aimo -näppäimistö

Anne Kukkura

02.06.2018 klo 19.54 | Luettu: 6065 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Jopas, lisää Aimoa!
Horde Aimo on Roccatin tuorein lisäys Aimo-valaisua tukevaan sarjaansa. RGB-valaistuun estetiikkaan nojaava suurikokoinen pelinäppäimistö on varustettu kalvokytkimiä ja mekaanista tuntumaa yhdistävillä nk. membranical-näppäimillä, uudelleenohjelmoitavien makronäppäinten rivistöllä, pikavalintarullalla sekä mukana tulevalla kämmentuella. Kuten muidenkin Roccatin tuotteiden kanssa, lisää säätöjä ja toimintaa saa kaivettua esille Swarm-ohjelmiston sekä siihen liitettävissä olevien lisäajurien avulla.


Aimo-tehosteiden toimivuus kiinnosti testin alussa, olinhan arvostellut aikaisemmin Roccatin Khan Aimo-kuulokkeet, joissa on tuki tuolle samaiselle ominaisuudelle. Ideana on ilmeisesti kierrättää samaa, pelikäyttöön mukautuvaa reaktiivista valotehostetta niin, että se pyörii aaltomaisesti kaikkien Aimo-tuotteiden lävitse. Käytännössä kuitenkin tuntui, että tehoste ei yksinkertaisesti joko toimi tai näytä hyvältä. Vertailun vuoksi: Khan Aimo-kuulokkeiden RGB-tehoste on kirkas ja mukavan kylläinen millä tahansa asetuksella, mutta samaa ei voi sanoa Horde-näppäimistön värivaloista. Ne paitsi jäävät kirkkaimmillaankin todella himmeiksi, mutta ovat myös epätasaista laatua ja näyttävät laikukkailta näppäinhattujen läpi paistaessaan. Erikoista kyllä, vihreä on ainoa kirkkaan ja jokseenkin puhtaan näköinen väri, muut sävyt jäävät valitettavan hailakoiksi. Valo ei tosin vuoda näppäinten välistä, mikä on mukavaa, mutta harmi vain, että se tuntuu tapahtuvan valotehon kustannuksella. Valaistuksen väriä voi säätää usein eri asetuksin, mutta ei kuitenkaan näppäinkohtaisesti. Se tuntuu puutteelta tämän hintaluokan näppäimistössä.

Näppäimet ovat pienehköt ja matalaprofiiliset, mikä tuntuu hyvin omituiselta mekaaniseen näppäimistöön tottuneelle. Kytkinratkaisuna toimivat mekaanisella lisäkkeellä varustetut kalvokytkimet, mikä toisaalta vaimentaa näppäinääniä, mutta syö ehdottomasti samalla tuntumaa. Painallus jää pykälästä huolimatta pehmoisen tuntuiseksi, joten näppäintuntuma muistuttaa taukoamatta kalvokytkinten läsnäolosta. Pelikäytössä välttämätön anti-ghosting tuntuu kuitenkin toimivan ongelmitta, mikä oli varsin mukava yllätys. Makronäppäimet taas löytyvät vasemmalta ja ne on pyritty erottamaan muista näppäimistä tekemällä niistä matalammat. Käytännössä tämä toimii hyvin, vaikka makrot sijoittuvatkin lähelle päänäppäimiä. Makrojen ja omien näppäinbindausten tekeminen on kohtalaisen helppoa Swarm-ohjelmiston avulla. Omia profiileja voi tallentaa useita, mutta halutessaan voi käyttää myös valmiita, pelikohtaisia profiileja.


Valintarulla on sijoitettu näppäimistön oikeaan yläkulmaan oman painikerivistönsä kera. Medianhallintapainikkeiden lisäksi rivistä löytyvät mikrofonin vaimennus, taustavalon kirkkauden ja värien pikasäätö, efektiprofiilin säätö, Windowsin avointen ikkunoiden selaus sekä oma asetus, johon saa esimerkiksi Microsoftin Surface Dialia mukailevan Windows 10 Dial-toiminnon. Rulla itsessään on kevyesti pykälöity ja kooltaan suuri. Valintarullaa tuli käytettyä tositarkoituksella melko vähän, lähinnä siksi, että useimmat toiminnot onnistuvat yhtä nopeasti siirtämättä kättä toiseen päähän näppäimistöä tai nostamatta toista kättä hiireltä. Useisiin työpöytätoimintoihin nähden pykälöinnin välit olivat myös omaan makuuni liian suuret, jolloin vaikutelma jäi kömpelöksi. Rullatoiminto ei tuntunut lopulta mitenkään merkitykselliseltä edes työkäytössä, sillä ne funktiot, jotka suostuivat edes käyttämissäni ohjelmistoissa toimimaan yhteen rullan kanssa, jäivät niin vähäisiksi, ettei maksanut vaivaa käyttää rullaa edes niihin. Äänenvoimakkuuden säätö sekä aktiivisesta ikkunasta toiseen vaihtaminen ovat kuitenkin ne näppärimmän oloiset käyttötarkoitukset, joihin rullaa voisi kuvitella käyttävänsä pidemmällä aikavälillä.

Horde Aimo tuntuu kepoisessa muovisuudessaan melko lelumaiselta, mutta näppäinhatut vaikuttavat olevan yllättävän tukevasti kiinni eivätkä turhia vaapu kovassakaan menossa. ABS-muovinen pinta on tosin kiillottumiselle altis, mitä sopikin odottaa. Kämmentuki tuntuu pelatessa lähes välttämättömältä käyttää näppäimistön etureunan muotoilun vuoksi, mutta kirjoituskäytössä sen kovuus alkaa rasittaa rannetta. Näppäimistön USB-johto on muutoin tyystin tavallinen, sopivasti taipuva piuha, mutta tällä kertaa se on peitetty miellyttävän sileäpintaisella punoksella. Plussaa tulee myös hyvistä kumitassuista näppäimistön alla, sillä muovisuudestaan huolimatta kapistus pysyy hyvin paikallaan juuri siinä, mihin sen on laskenutkin, myös hiirimaton päällä. Lisäkoukkuna näpertelijöille Roccat antaa Horde Aimon mukana osoitteen, josta voi hakea 3D-printattavan mallin näppäimistöön liitettävää puhelinpidikettä varten. Vitsinä on liittää oma puhelin Swarm Connectia käyttäen tietokoneen Swarmiin, josta käsin Roccatin tuotteita ja niiden ominaisuuksia voi säätää puhelinta käyttäen. Tämä jäi kuitenkin testaamatta tällä erää, sillä kyse ei ollut enää varsinaisesti Horde Aimon ominaisuudesta.


Horde Aimosta on vaikea keksiä niitä ominaisuuksia, joista sen hinta realistisesti muodostuisi. Näppäimistö tuskin jää testin jälkeen omaan käyttööni ja muutenkin se sujahtaa kokemuksena mappiin nimeltä “Tulipahan kokeiltua”. Testattuun näppäimistöön verrattuna valitsisin omaa peli- ja kirjoituskäyttöäni varten ehdottomasti minkä tahansa aidosti mekaanisen näppäimistön. Horde Aimonkin kaltaisille kompromisseille löytyy toki kannattajansa, epäilemättä, mutta pelinäppäimistönä pelinäppäimistöjen markkinoilla tämä suoritus Roccatilta jää kolmen tähden sarjaan.



Roccat Horde Aimo

Hintaluokka: 90€
Lisätietoa: Roccat



V2.fi | Anne Kukkura
< Säätämö, osa 8: N64R... Pelataanpa: Famicomi... >

Keskustelut (1 viestiä)

Aimo

03.06.2018 klo 07.49 2 tykkää tästä

Mä en ainakaan haluis et mun näppiksen nimi olis Aimo. Marja-Terttuki olis parempi.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi Instagramissa
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova