Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Roccat Khan Aimo ja Acer Predator Cestus 500

Anne Kukkura

03.05.2018 klo 19.30 | Luettu: 4780 kertaa | Teksti: Anne Kukkura

Hiiri käteen, kuulokkeet korville
Hiiri pedon elkein


Acer Predator Cestus 500 on komean näköinen optinen pelihiiri, joka sopii Predator- sarjan RGB-valaistujen pelitarvikeherkkujen joukon jatkoksi mainiosti. Hiiri sisältää 8 painiketta, joista kaikki ovat uudelleenohjelmoitavissa Predator QuarterMaster-ohjelmiston kautta. Sieltä pääsee luonnollisesti muokkaamaan mm. pistetarkkuusasetuksia aina 7200 DPI:iin asti. Hiiren pohjasta löytyvät napit, joiden avulla pääsee itse muuttamaan mekaanista asetusta tuplakytkinten kahden eri asetuksen välillä, eli käytännössä siis vaihtamaan sitä, minkä verran painetta tarvitaan painalluksen rekisteröitymiseen. Kätisyys sopii sekä oikealle että vasemmalle kädelle ja on vaihdettavissa varsin helposti sivupaloilla, jotka toimitetaan hiiren mukana. Myös ohjelmoitavat painikkeet löytyvät symmetrisesti molemmilta puolilta.


Cestus 500 vaikuttaa ensivilkaisulla valtavalta, mutta kyseessä on kuitenkin aivan tavallisen kokoinen pelihiiri. Muotoilu näyttää aluksi erikoiselta sormien lipsumista estävien siivekkeiden ja muutenkin kantikkaan lookin vuoksi, mutta muotoon tottuu muutaman tunnin käytöllä. Pienikätiselle pelaajalle muoto voi tosin aiheuttaa vaikeuksia löytää hyvää asentoa, koska hiiren takaosa muodostaa hitusen jyrkän kulman ranteeseen nähden. Siitä, millaiselle otteelle hiiri erityisesti on tarkoitettu, on vaikea sanoa mitään, koska omaan kämmenotteeseeni se tuntuu mainitun kulman takia omituiselta. Isompikätisellä tai sormiotetta suosivalla hiiren käyttäjällä näitä ongelmia tuskin ilmenee. Sivuihin vaihdettavat palat auttavat myös säätämään käden asentoa mieleiseksi ja leveistä peukalosiivekkeistä onkin annettava iso plussa. Ykkös- ja kakkospainikkeiden kytkimet tuntuvat molemmilla mahdollisilla asetuksilla laadukkailta ja hyvittävät hiukan käytössä muun muotoilun puutteita. Pohjalevyt ovat tasaiset ja liukuvat pelikäytössäkin hyvin. Jäykähkö USB-johto on peitetty punoksella, mutta ei valitettavasti erityisen sileäpintaisella sellaisella. Johto tökkää helposti ympäristöön tai hankaa hiirimattoon rajoittaen hiiren liikettä, mikä tympii käyttötarkoituksesta riippumatta. Erityisesti työkäytössä sekä FPS-pelien parissa touhutessa johto olisi se viimeinen asia, jota pitäisi joutua ajattelemaan.


Hiiren mattamusta pinta näyttää nopeasti kuivuvalta, mutta vähänkään intensiivisemmän pelihetken jälkeen voi pintaan silti jäädä inhaa kosteutta. Juuri siitä syystä olisin toivonut jonkinlaista kumimaista pinnoitetta edes peukalosiivekkeeseen, koska kaikki grippi jää riippumaan pelkästään matalaprofiilisesta pintakuviosta. Pinnat eivät vaikuta kuitenkaan kiillottuvan käytössä, mikä on mukavaa, etenkin tässä hintaluokassa.

Ohjelmiston hakeminen koneeseen ei ollut siitä helpoimmasta päästä. Hakukoneella tai suoraan sivustolta QuarterMaster-ohjelmistoa ei ollut mahdollista löytää ja lopulta oikea osoite löytyi satunnaiselta foorumilta. Sittemmin huomasin, että latauslinkki olisi löytynyt myös pienellä präntillä mukana tulleesta manuaalista, jota nyt en sattunut kuitenkaan ensimmäisenä katsomaan. Oma vikani, myönnettäköön, mutta olisi kuitenkin laitteiden käyttöönoton kannalta mukavaa, jos ohjelmisto löytyisi valmistajan verkkosivulta helposti. Kokonaisuutena Cestus 500 on siis vaikuttavan näköinen, säätyvä ja Acer Predator -brändin autenttinen osanen RGB-valoineen kaikkineen, mutta käytännön testauksen jälkeen jää se tunne, että muutamaa pientä yksityiskohtaa muuttamalla lopputulos olisi voinut olla paljon parempi.

Hintaluokka: 60 eur
Lisätietoa: Acer



Aimo annos tilaääntä


Roccatin 7.1 USB-pelikuulokkeiden luvataan olevan jokseenkin järisyttävä kokemus pelaajalle kuin pelaajalle. Kookkailla 50mm elementeillä toteutettu kuuloke-surround kumpuaa kuulokkeiden omasta äänikortista 24-bittisesti, maksimissaan 96 KHz näytteenottotaajuudella. Mikrofonilla haetaan luonnollista ja selkeää puheääntä, jota tuetaan passiivisella taustamelun suodatuksella. Kuten nykyään tapana on, kuulokkeista saa lisää säätöjä ja ominaisuuksia irti Roccatin oman Swarm-ohjelmiston avulla. Swarmista säädettävät RGB-valotehosteraidat löytyvät molemmilta puolilta kuulokkeita. Khan Aimo sopii yhteen Roccatin muiden Aimo-sarjan RGB-valaistujen tarvikkeiden kanssa.


Kuulokkeiden äänenlaatu on tiivistettävissä sanoihin “ihan” ja “kiva”. Digitaalinen 7.1 tuntuu toimivan hyvin pelikäytössä ja suunnan ja tilan tuntu on lähellä realistista, vaikka korkean taajuuspäädyn äänet kärsivätkin ajoittain särkymisestä. Keskialue on surround-moodissa lattean oloinen, mutta toimii stereona aivan mainiosti. Muhkea basso valtaa äänimaailmasta reilusti enemmän alaa kuin mitä tarpeen olisi, mutta riippuu käyttäjästä itsestään, onko se ongelma vai ei. Khan Aimo on suunniteltu selvästi pelikäyttö edellä, sillä musiikin kuunteluun ja leffojen katseluun päähän hakeutuivat testaamisen aikana kuitenkin lopulta toiset kuulokkeet, pelkästään äänenlaadun vuoksi. Vaikka Swarm tarjoaakin valmiita asetuksia käyttötarkoituksen mukaan, ne jäivät kokeilun jälkeen käyttämättä, sillä itse tehdyt asetukset osoittautuivat mukavammaksi ratkaisuksi pelaamisen kannalta.

Mikrofonin äänenlaatu on kuulokemikrofonien mittapuulla keskimääräistä parempi. Taustamelun suodatus toimii kohtalaisesti ja se voidaan kytkeä päälle ja pois Swarmin kautta. Pelikäyttöön mikrofoni toimii etenkin sellaisenaan, koska ongelmia voi alkaa ilmaantua kolmannen osapuolen ohjelmistojen kanssa. Toimivuus mm. Discordin kanssa on oman kokemukseni mukaan hieman kyseenalainen, johtuen todennäköisesti Swarmin asentamista laiteajureista, jotka tuppasivat takkuamaan ainakin testijakson aikana. Swarm vaikutti olevan itsessäänkin epävakaa sovellus, sillä se suostui toimimaan vasta kolmannella asennuksella ja kaatui lukuisia kertoja. Onneksi Khan Aimo on toimiva paketti myös suoraan koneeseen kiinni tökättynä, ilman lisäohjelmistoa.


Kuulokkeet painavat valmistajan mukaan 275 g, mikä ei ole ollenkaan liikaa ottaen huomioon valmistusmateriaalit sekä sisään kätkeytyvän tekniikan. Tuntuma on hieman muovinen näissä puitteissa, mutta käytössä sitä ei juurikaan huomaa. Pehmuste on samaa muistivaahdoksi kehuttua, mukavalla keinonahalla päällystettyä materiaalia niin pannassa, kuin kuulokekupeissakin. Pieni ja sopivan napakasti pykälöity äänenvoimakkuuden säätörulla löytyy oikeanpuoleisesta kupista ja stereo/surroundtilan vaihtokytkin heti sen vierestä. Mykistysnappia ei erikseen ole, vaan mikrofoni aktivoituu, kun se lasketaan ala-asentoon. Mikrofoni on siis kiinteästi kiinni, mikä ärsyttää ominaisuutena hintaluokka huomioiden. Kuulokkeet sopivat pantansa puolesta keskikokoisella päällä varustetusta ylöspäin, mutta pienipäiselle ne tuntuvat istuvan kovin huonosti. Kuulokekuppien välinen jännitys jää liian vähäiseksi ja kuppien muotoilukaan ei pelasta kuulokkeita roikkumasta välillä korvien varassa. Punospäällysteinen USB-johto on myös sellainen suunnitteluratkaisu, jota en tämän tuotteen kohdalla ymmärrä. Johto tarraa kiinni hiirimaton kulmaan ja paidan hartiaan päätä liikuttaessa eikä liu’u tarpeeksi, vaan rahisee johtaen äänen suoraan kuppiin.

Khan Aimo-kuulokkeet ovat pitkällisen tarkastelun jälkeen digitaalisen surround-äänensä kanssa niin kutsuttu yhden tempun poni. Loppujen lopuksi kuulokkeita tuli käytettyä mielellään vain 7.1-tilaäänen takia, sillä siinä lajissa ne loistavat, etenkin pelikäytössä. Muutoin äänimaailma, istuvuus, ohjelmiston bugisuus, jatkuvat yhteensopivuusongelmat muiden käyttämieni ohjelmistojen kanssa sekä kaikkeen äkäisesti töksähtävä johto olivat syitä valita jotakin muuta esimerkiksi editointiin tai äänichatissa jutteluun pelaamisen aikana.

Hintaluokka: 120e
Lisätietoa: Roccat


V2.fi | Anne Kukkura
< V2.fi pelasi: Call o... Pelataanpa: Kerranki... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova