Tuorein sisältö

V2.fi testasi: Steelseries Arctis Pro + GameDAC

Manu Pärssinen

02.05.2018 klo 10.20 | Luettu: 6183 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Pari pykälää proompi pelikuuloke?
V2.fi:ssä on arvosteltu monen hintaisia pelikuulokkeita; langattomia, langallisia, moneen laitteeseen sopivia, surroundilla varustettuja ja ties millä vilkkuvaloilla ja kommervenkeillä kuorrutettuja luureja. Nyt päästään kuitenkin pelikuulokerintamalla aivan uuteen hintaluokkaan, siellä GameDAC-laitteen kanssa paketissa tulevat Arctis Pro -kuulokkeet (PC, PS4) lähentelevät lapullaan 300 euroa.


Paketin ulkoasu ei summaa vielä tue, vaikka sen värillisissä osissa onkin käytettyä kiiltelevää lakkaa. Komeampia paketteja on nähty halvemmissakin kuulokkeissa, mutta täytyy myöntää, että heti kun Arctis Pro:t otti käteen, tietty laadun tunne välittyi. Alumiinia ja terästä rakenteissaan sisältävät luurit tuntuivat vahvoilta ja niiden tyynyjen pintamateriaali kevyen pehmeältä ja silkkiseltä. Samantyylistä materiaalia oli jokin aika sitten arvioimissani Plantronixin RIGeissä, mutta Arctiksissa on ehkä vielä hieman luksuksempi fiilis. Äänenvoimakkuuden säädöt ja mikrofonin mykistys ovat juuri siellä, missä minä haluankin niiden olevan - vasemman korvan takana.

Kuulokkeet kytketään erityisellä piuhalla GameDACiin, joka taas kytketään perinteisemmällä USB-piuhalla tietokoneeseen. Steelseriesin GameDACia ei voi siis muiden kuulokkeiden kanssa hyödyntää. Win10-koneeni tunnisti sen välittömästi ja äänet alkoivat kuulua. Palataan ääneen pian, mutta ensin muutama sananen teknisistä ongelmista, joiden oletan liittyvän softapuoleen. Kotitoimiston koneessani on kieltämättä vähän haastava ympäristö, kun sisäisen äänikortin lisäksi kytkettynä on Akain ulkoinen äänikortti ja siinä SoundBlasterX Kratokset, joissa niissäkin on äänikorttiominaisuus. GameDAC kyllä lähti toimimaan, mutta äänilähteen vaihtaminen kaiuttimiin ei sitten tuntunutkaan enää onnistuvan, paitsi jos Spotifyn käynnisti uudelleen. Ja jos taas sai kaiuttimet toimimaan, GameDACiin ei saanut aina enää vaihdettua. Ruksasin tämän kuitenkin oman kokoonpanoni syyksi ja kannoin kuulokkeet toimistolle.


Siellä homma pelitti huomattavasti sujuvammin, mutta pientä ongelmaa esiintyi yhä. Kuuntelin Arctiksilla ihan mielelläni koko päivän musiikkia työskentelyn taustalla, mutta aina kun sähköpostini sanoi KLINGGGGggg, kuulokkeista katosi puolet äänialasta - se matalampi puoli. Spotifyn stoppaamalla ja playta jälleen painamalla ongelma korjaantui, mutta vain siksi aikaa kunnes seuraava meili saapui. Ja tämä oli ongelmallista, sillä saan sähköposteja usein. Ehkä ajuripuolelle olisi syytä siis julkaista päivitystä, en tiedä kuinka yleisiä vastaavat ongelmat Arctis Proiden käyttäjillä ovat.

GameDAC itsessään vaikuttaa teknisesti pätevältä laitteelta ja on yksi niistä asioista, joiden myötä paketin hintalappua alkaa ymmärtää hieman paremmin. Tyylikkäässä puikulassa on OLED-näyttö, josta näkee äänen tasot ja volyymisäätöjen voimakkuudet (erikseen chatille). Sen kautta pääsee myös valikoihin, joissa voi säätää taajuuskorjaimia ja muita kuulokkeiden asetuksia. Arctis Pron kaikkia ominaisuuksia valojen väriä myöten pystyy muokkaamaan siis täysin ilman tietokonesoftaa, mikä varsinkin PlayStation 4:n kanssa on erinomaisen kätevää. GameDACin sisuksissa oleva DAC on ESS Sabre 9018 Reference ja olen antanut itseni ymmärtää, että se on sieltä paremmasta päästä.


Ja sen myötä ei äänenlaadussakaan ole liiemmälti valittamista. Toisto on tarkkaa ja bassopuoli miellyttävä, vaikka ehkä hieman vaimea, mutta äänialasta ei löydy mitään ärsyttävää. Peleissä äänitehosteet kuuluivat pieniä yksityiskohtia myöten ja oletan, että ne kuulostavat juuri siltä, kuin pelitekijät ovat halunneetkin niiden kuulostavan. Kuulokkeiden elementeille luvataan toistoalue väliltä 10 Hz - 40 kHz, mikä on vaikuttavaa, mutta mainospuheissa päällimmäiseksi pukataan Hi-Res-audiota, jonka tarkka määritelmä tai hyöty on vielä hieman hämärän peitossa - saati sitten, että pelit tai musiikintoistosoftat (Tidalia lukuunottamatta) sitä tukisivat. En voi valittaa myöskään luureihin liitetystä mikrofonista, sillä kaikenlaisia rimpuloita testaamissani headseteissä on ollut ja tämä ei siihen sarjaan lukeudu. Puheääni toistuu selkeänä, taustaäänet eivät pukkaa päälle, eivätkä keskustelukumppanini kertaakaan valittaneet, etteikö puheestani olisi saanut selvää.

Steelseries Arctis Pro + GameDAC -paketti sisältää paljon laadukkaita osasia, joiden yhteissumma menee osittain jopa hifistelyn puolelle. Miinusta pitää kuitenkin laittaa kohtaamistani ohjelmisto-ongelmista, sekä hieman hintalapusta. Varmasti löytyy pelaajia, jotka saavat rahalleen silläkin summalle vastinetta.

Steelseries Arctis Pro + GameDAC




Hintaluokka: 280 euroa
Lisätietoa: SteelSeries


V2.fi | Manu Pärssinen
< Pelataanpa: Master S... V2.fi pelasi: Call o... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova