V2.fi pelasi: Mario & Luigi Superstar Saga Bowser's Minion ja Layton's Mystery Journey (3DS)
Papuvaltion pelastamista ja pikaisia pulmia
Mario & Luigi Superstar Saga + Bowser's Minions
Vuonna 2004 Game Boy Advancelle ilmestynyt Mario & Luigi: Superstar Saga oli ensimmäinen veljesten yhteinen roolipeli-elämys. Uudelleen lämmitetty ja graafisesti paranneltu julkaisu 3DS-konsolille tuo pelin nykypäivään ilman pelkoa omia aikojaan tyhjenevistä pelikasetin pattereista.
Ensikosketus hernevaltioon
Pelin tapahtumat sijoittuvat pitkälti naapurivaltioon ja täten tuttuja ympäristöjä nähdään vain harvakseltaan. Tästä luonnollisena seurauksena kohdattavat otukset ovat vieraampia ilmestyksiä kuin tavanomaisesti, vaikka kyllä pelin aikana törmätään myös niin Koopaan kuin Goombaan. Paikalliset olennot ovat vihreitä ja papumaisia Beanish-otuksia, joita hallitsee Queen Bean ja hänen poikansa Prince Peasley. Heidän apuunsa myös putkiveikot luottavat jahdatessaan Cacklettaa.
A-luokan Mario
Kamppailut ovat sekoitus reaaliaikaista toimintaa ja vuoropohjaista taistelua. Käytettävät iskut ja esineet valitaan JRPG hengessä valikoista, mutta toteutus vaatii pelaajalta oikeaan aikaan paineltuja namiskoja. Tästä johtuen kamppailun tiimellyksessä pitää pelaajan olla kärryillä kummalla veljellä hän on milloinkin hyökkäämässä. Viiksiveikot osaavat lisäksi yhteisiä Bros. Attack -liikkeitä, jolloin pelaaja saa painella hiukan monimutkaisempia näppäin-comboja. Puollustaessa voi vastustajan iskuja myös väistellä hyvin ajoitetuilla painalluksilla.
Kevyt ja erinomainen
Jos joku kysyisi minulta mikä olisi hyvä ensimmäinen ja kevyt roolipeli, voisin hyvinkin suositella Mario & Luigi Superstar Sagaa. Sen mekaniikka yhdistelee toiminnallisuutta ja perinteisempää hidastempoista vuoropohjaisuutta erinomaisella tavalla. Taitoon (tai ajoitukseen) perustuva taistelu myös vähentää sitä levujen pakonomaista hamstraamista, mikä edelleen keventää kokemusta. Lisäksi pelin huumori toimii hyvin ja varsinkin Luigi saa kokea virnistelystä oman osansa. On hienoa miten koko pelin maailma tuntee punanuttuisen viiksivallun, mutta kuka on tämä vihreä Marjo?
Lyhyesti: Mario & Luigi Superstar Saga + Bowser's Minions on erinomaisella tavalla uudelleen lämmitetty 3DS-käsikonsolille. Pelin huumori ja mekaniikka yksinkertaisesti toimivat edelleen.
Hyvää
- Luigin piikittely (siis toimiva huumori)
- Hauska pelimekaniikka
- Bowser´s Minions hyvä lisä peruspeliin
- Toimii porttina väkevämpiin aineisiin
- Ei tue 3D-toimintoa
- Ihan pieni lisäsyvyys ei olisi haitaksi
- Alkuperäisen pelin pikseligrafiikassa oli oma vetovoimansa (korostan että kyse on mielipiteestä)
Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy
Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy jatkaa professori Laytonin pulmapelien kaanonia, mutta ilman itse professoria. Tällä kertaa tarinan keskipisteessä onkin Hershel Laytonin tytär Katrielle, jonka veitsenterävät aivonystyrät ratkaisevat pulman kuin pulman.
Toimeksianto muistisairaalta koiralta
Tapahtumat sijoittuvat Lontooseen ja kaupunki on kuvattu kauniilla, lähes Studio Ghibli -henkisellä tavalla. Varsinkin välianimaatiot luovat hienot puitteet pelin tunnelmalle. Sarjakuvamainen ilme on värikäs ja Lontoon asukkaat ovat karikatyyrimäisen hauskasti toteutettuja. Henkilöt puolestaan ovat pidettäviä ja varsinkin Katriellen joukon sisäistä keskustelua on viihdyttävää seurata.
Näsäviisaita mysteereitä ja höpöhöpö ratkaisuja
Mysteerien selvittäminen hoidetaan suoriutumalla erilaisista aivopähkinöistä. Jotta vastaan tullut tapaus saadaan ratkaistua, on pelaajan tutkittava ympäristöä, kuulusteltava sivullisia ja selvitettävä tietty määrä erilaisia pähkäilyä vaativia minipelejä. Harmillisesti aivojumpat eivät aina suoranaisesti liity tarinaan ja niissä on ajoittain päälleliimattu tuntu. Esimerkiksi Phoenix Wrightin -seikkailuihin verraten Katriellen pähkäilyt ovat vain näennäisesti liitoksissa todelliseen mysteeriin. Teknikon kuulusteluun liittyvä aivopähkinä koskee putkien liittämistä niin että vesi kulkee ruudun yläpäästä alas, mutta miten tämä liittyy Big Benin kadonneeseen viisariin? Aivoitukset itsessään ovat pääosin hauskoja suoritettavia, mutta harmillisesti osasta jää paha saivartelun maku suuhun ja pahimmillaan tehtävät voivat olla jopa raivostuttavan näsäviisaita. Onneksi pelissä on käytettävissä apuna vihjekolikoita, joiden avulla voi saada pieniä tipsejä minipelien ratkaisemiseksi.
Mystery Journey -pelistä on myös mainittava se, että aina kun pelin tallennusta jatkaa niin tarinan viimeaikaiset tapahtumat tiivistetään näppärästi muutamalla kuvalla ja lauseella. Näin pelin pariin palaaminen pidemmänkin tauon jälkeen luontuu sujuvasti. Kahteentoista osaan jaettu tarina tukee pelin luonnetta helposti pelattavana teoksena. Yhden näytöksen saa pelattua noin tunteroisessa pois ja jos tekeminen jää kesken peli kohteliaasti muistuttaa missä mennään. Kuitenkin teoksen jako osioihin vie harmillisesti pontta tarinalta ja syy sirpaleisuuteen löytyy varmastikkin siinä, että peli on käännetty myös mobiili-alustoille.
Lyhyesti: Layton's Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires' Conspiracy on jännittävä ja aivojumppaa vaativa seikkailu halki Lontoon. Tunnelmallista toteutusta häiritsee ajoittain näsäviisaat aivopähkinät ja kaukaa haetut mysteerien ratkaisut.
Hyvää
- Peli on tunnelmallinen ja kaunis
- Loistava animaatiotyö välivideoissa
- Muistuttaa kohteliaasti mihin edellisellä kerralla jäätiin
- Epäloogiset ratkaisut mysteereihin
- Keskinkertainen ääninäyttely
- Tarinan jako osiin vie kokonaisuudelta pontta
- Päälleliimatut ja ajoittain saivartelevat aivopähkinät turhauttavat
Keskustelut (0 viestiä)
Kirjoita kommentti