Tuorein sisältö

V2.fi pelasi: The Sexy Brutale, Use Your Words, Deformers, Shantae: Half-Genie Hero (X1)

Kati Alha

25.07.2017 klo 15.00 | Luettu: 3164 kertaa | Teksti: Kati Alha

Päiväni dekkarimurmelina, sananikkarina, pallurana ja hengen puolikkaana
The Sexy Brutale


Yhden ja saman päivän eläminen yhä uudelleen ei ole enää mikään originaalein idea, mutta The Sexy Brutale onnistuu silti erottautumaan edukseen niin teemastaan kuin seikkailupeligenrestään. Pelin päähenkilön tehtävänä on pelastaa kartanon naamiaisten vieraat, jotka jokainen murhataan illan aikana kukin omalla tavallaan.


Päähahmo ei saa näyttäytyä muille vieraille, joten tarkoituksena on hiiviskellä ympäri rakennusta ja vakoilla muiden tekemisiä. Samalla tulee selvittää, miten on mahdollista estää seuraava murha. Jos päivä ehtii loppua, kelautuu se takaisin alkuun ja palauttaa hahmon edellisen aktivoidun kellon kohdalle.

Pulmat ovat yksinkertaisia, mutta onnistuvat tästä huolimatta tarjoamaan haastetta. Päivän resetoinnin yhteydessä katoavat löydetyt esineet, mutta tiedot säilyvät. Niinpä esimerkiksi muiden paikallaolijoiden reitit ja tekemiset selviävät vähitellen, ja samalla voi näin esimerkiksi nähdä miten lukittu ovi avataan. Tärkeää onkin keksiä mitä tehdä ja milloin, jotta peli etenee.


Simppeliydestään huolimatta tarina jaksaa pitää yllä kiinnostusta, ja mekaniikat tarjoavat mukavan twistin genreen. Kun vielä pelin tunnelma ja audiovisuaalisuus ovat kohdillaan, ei sitä malta päästää käsistään ennen loppuratkaisua.



Use Your Words


Jackboxin erilaiset bilepelit ovat menestyneet illanistujaisten riemastuttajina. Helppo peliin liittyminen omalla mobiililaitteella ja hauskat pelimuodot ovat luoneet lukuisia onnistuneita yhdistelmiä. Ei siis ihme, että konsepti on saanut seuraajia myös muualta. Use Your Words toimii samalla periaatteella: peli käynnistetään konsolista, jonka jälkeen kukin pelaaja voi liittyä mukaan selaimen kautta lyhyen koodin avulla. Teknisesti kaikki toimii.


Harmi vain, että pelimuodot ovat tuskastuttavan tylsiä ja epäinspiroituneita. Kaikki moodit perustuvat siihen, että pelaajat yrittävät keksiä tilanteeseen jonkin hauskan sanan tai lausahduksen, jonka jälkeen äänestetään parasta – vähän kuin Jackboxin Quiplashin tyyliin. Yhdessä keksitään hauskoja repliikkejä elokuvapätkiin, toisessa otsikkoja lehtikuvaan, kolmannessa täydennellään lauseita. Pelimuotoja ei voi itse valita, vaan samat kolme pelimuotoa toistuvat jonkin aikaa, kunnes finaalin kysymysten jälkeen eniten pisteitä kerännyt voittaa.


Jos tämä kuulostaa parhaalta viihteeltä ikinä, voi tässä olla juuri sinun pelisi. Miljoonien meemien maailmassa otsikoiden tulee kuitenkin olla aika hiton hauskoja, että ne enempää kuin hymähdyttävät. Useimmiten ne eivät saa aikaan edes sitä. Esimerkiksi Quiplashin vahvuus on siinä, että täydennyksiin on helppo keksiä hauskoja vaihtoehtoja. Cards Against Humanityn kaltaisessa korttipelissä vahvuus taas on satunnaisuudessa ja valmiiden vastausten yhdistelmissä. Use Your Wordsissä laitetaan hauskuus suurimmaksi osaksi pelaajan vastuulle, eikä se vain toimi. Kun lisäksi torsoksi jääneelle pelille on vielä lätkäisty 15 euron hintalappu, tuntuu se suorastaan ryöstöltä.



Deformers


Teknologia-demona alkunsa saanut Deformers on simppeli areenapeli, jossa söpöt pallomaiset hahmot yrittävät hajottaa tai tönätä toisensa reunalta alas. Sen ainoa valttikortti piilee juurikin näissä hahmoissa. Mukana on perus-blobin lisäksi lukemattomia vaihtoehtoja: on hamsteria ja leopardia, on vesimelonia ja rypäleitä, on jopa sushia ja pannukakkupinoa. Hahmot ovat ihan mahtavia animaatioineen, mutta siihen pelin mahtavuus sitten päättyykin.


Pelitiloja on vain kolme: deathmatch, tiimi-deathmatch ja jalkapallo, joita kaikkia pelataan pienillä areenoilla. Hahmo voi hyppiä, ampua, hyökätä ja torjua, ja näillä eväillä pitäisi tehdä nopeasti selvää toisista palluroista. Matsit ovat parin-kolmen lyhyen erän mittaisia ja ihan perusviihdyttäviä, mutteivat mitään kovin ihmeellistä.

Isompi ongelma on kuitenkin pelaajakato, sillä kanssapelaajia ei tunnu löytyvän oikein millään. Ainoastaan perus-deathmatchiä pääsi pelaamaan siedettävällä muutaman minuutin odottelulla, ja silloinkin yleensä vain kahden pelaajan voimin. Tämä on iso ongelma, sillä mitään pelitiloista ei voi pelata yksin. Tekoälyllä varustettuja botteja ei pelissä nimittäin ole.


Iso ongelma on myös pelin hinta. Hulppean kolmenkympin hintalapun arvoinen ei tämä peli missään nimessä ole, ja se osaltaan selittää, miksei muita pelaajia oikein löydy. Vielä oudommalta ostohinta tuntuu, kun huomaa, että mukana on lisäksi mikromaksuja. Kun pelkästään näillä kolikoilla taas voi avata kivoimpia hahmoja käyttöönsä, vie se lopunkin maun teoksesta.



Shantae: Half-Genie Hero


Kiittämättömyys on maailman palkka. Ties kuinka monta kertaa kylänsä pelastanut Shantae on syrjäytetty, kun sitä suojelemaan on palkattu täysiverinen henki. Kodistaan rahattomana häädetty Shantae ei kuitenkaan voi jäädä seuraamaan sivusta, kun kaupunkia uhkaavat jo uudet uhat.


Shantae: Half-Genie Hero on sarjan edellisten osien tavoin kevyt, hyväntuulinen peli, joka kuitenkin tuttuun tapaan vaatii pelaajaltaan paljon. Erityisesti nopeutta vaativat takaa-ajot vaativat useampia yrityksiä. Koska nämä on pientenkin virheiden vuoksi aloitettava alusta, saattavat ne hetkittäin tuntua turhauttavilta, mutteivat epäreiluilta.

Pelin visuaalisuus on erityisen onnistunut, ja edellisen pelin pikseligrafiikkatyylistä on siirrytty kauniiseen ja värikkääseen käsinpiirrettyyn animaatioon. Sarjakuvamaisia grafiikkoja tahdittaa loistava soundtrack, jonka siivittämänä peli hyvin sujuessaan suorastaan soljuu eteenpäin. Tämä onkin sopivaa, sillä Shantaella on erikoisvoiminaan erilaisia tansseja, jotka muuttavat tämän esimerkiksi apinaksi, joka pomppii ketterästi pystysuoria seiniä pitkin, tai ravuksi, joka pärjää myös veden alla. Erikoistanssiensa lisäksi hengenpuolikas iskee vihollisiaan hiuksillaan ja kerää vähitellen myös uusia taitoja, joiden avulla avautuvat uudet reitit ja salakäytävät.


Peli kehittyy jatkuvasti, ja tasot ovat toisistaan hyvin erilaisia pitäen pelaamisen koko ajan tuoreen tuntuisena. Parannettavaakin jää, sillä erityisesti pomotaistelut ovat usein pienoisia pettymyksiä. Jättimäiset viholliset kun ovat usein turhankin simppelisti kaadettuja. Tästä huolimatta Shantae säilyttää uusimmankin osansa myötä paikkansa tämänhetkisten tasohyppelypelien parhaimmiston joukossa.



V2.fi | Kati Alha
< V2.fi pelasi: Call o... Videoarvostelussa Su... >

Keskustelut (0 viestiä)


Kirjoita kommentti




V2.fi Tiktok
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova