Tuorein sisältö

Flipperit elävät Ikuri Arcadessa

Manu Pärssinen

19.02.2015 klo 17.52 | Luettu: 9808 kertaa | Teksti: Manu Pärssinen

Hopeakuula on hengissä
Kultaisella 1980-luvulla flippereihin saattoi törmätä alituiseen jos missäkin, ja vielä 90-luvullakin hopeakuulaa mätkittiin niin hampurilaisravintoloissa kuin huvipuistoissakin. Sitten pelihallibisnes alkoi nopeasti kuihtua ja sitä myötä myös flippereiden määrä laski dramaattisesti. Metallipallon fyysisessä tökinnässä, metelissä ja valojen välkkeessä on kuitenkin jotakin, jota ei digitaalisesti pystytä koskaan täysin pelaajalle välittämään. Vaikka hetken oli todella hiljaista, nyt flipperit alkavat tehdä paluuta. Niiden viimeisenä linnakkeena on jo vuosia pyristellyt laitevalmistaja Stern, joka sitkeästi on tuonut uusia malleja markkinoille, vaikka sitten edes yhden tai kaksi vuodessa. Viimeisimmillä kansainvälisillä pelimessuilla on voinut havaita muidenkin flipperivalmistajien heräilyä.

Lapsuusmuistosta flipperihalliksi



Kuten kaikella kivalla, on sähköfortuunoillakin (alkuperäinen suomenkielinen nimitys) vankka harrastajakuntansa. Suomesta löytyy useampikin harrastajaseura ja “flipperiluolia”, joihin myös tavallinen kansa pääsee tutustumaan, on ainakin Helsingissä, Kouvolassa, Orivedellä ja nyt myös Tampereella. V2.fi kävi tutustumassa tamperelaiseen Ikuri Arcadeen ja toiseen sen ylläpitäjistä, Janne Toukkariin. Miksi Nokian rajalla sijaitsevaan teollisuusrakennukseen on sitten kasattu juuri flippereitä, eikä peliautomaatteja tai vaikka traktoreita?


“Ehkä tässä on kyse siitä, että me omistajat... minä olen aikoinaan nuoruudessani höyrähtänyt flippereihin. Nyt parin-kolmenkymmenen vuoden tauon jälkeen harrastus on noussut jälleen esiin ja alettiin keräämään näitä pelejä omiin autotalleihin. Todettiin sitten, että eihän ne sinne mahdu ja että me halutaan flipperihalli. Tänne taas ei videopelit mahdu ja me halutaan muutenkin erottautua pelihalleista puhtaana flipperihallina”, kertoo Toukkari. Yksi poikkeus ainakin vierailumme iltana oli tehty - aivan oven vieressä jökötti Wayne Gretzky’s 3D Hockey -peliautomaatti.


Jannen oma ensimmäinen flipperimuisto on vuodelta 1979, Tampereella Sammonkadulla olleesta kahvilasta. Sieltä löytyi flipperi nimeltä Sinbad, jossa oli tuplamailat, joista pallo pääsi usein välistä läpi. Peli oli niin haastava ja koukuttava, että nuorukaiselle tuli pakottava tarve oppia hallitsemaan sen hienoudet, vaikka sisään upposi markka minuutissa. Sinbad oli niin vaikea, että kun sen lopulta oppi, muut flipperit tuntuivatkin sitten paljon helpommilta.

Monipuolinen kattaus



Ikuri Arcadesta löytyy kattava valikoima pelejä vuosilta 1978-2014. Miesten tavoitteena on pitää valikoimassa monimuotoisuus eri aikakausien flippereistä eri valmistajilta.

“Sieltä löytyy vanhoista peleistä Bally-tehtaan tekemiä, kuten Paragon ja Flash Gordon. Sitten meillä on vähän uudempaa Williamsia, joka oli hyvin suosittu 90-luvulla; Road Showta ja No Good Gofersia. Uusin valmistaja on Stern, joka edelleenkin valmistaa flippereitä, heiltä on meidän uusimmat flipperit kuten Iron Man ja Star Trek”, listaa Toukkari valojen välkkeen ja pallojen kilkkeen keskeltä.


Vieläkin vanhempaa tavaraa löytyy miesten omasta varastosta. Elektromekaaninen, eli EM-flipperi on ajalta ennen piirilevyjä ja yhtä 60-luvun yksilöä kunnostetaan parhaillaan pelihalliin tuotavaksi. Moisten vanhusten huoltaminen ja kunnossa pitäminen on astetta mutkikkaampaa, joten yhtä enempää niitä ei aiota näytille tuoda, mutta sekin riittää valottamaan flipperien historiaa hieman pidemmältä ajalta.

Mikä tekee hyvän flipperin?



Janne Toukkari kertoo omien lempikoneidensa olevan aiemmin mainitut Flash Gordon ja Paragon, sekä uusi Iron Man, jossa on paljon Toukkarin arvostamaa uudelleenpelattavuutta. Flipperin oikein pelaaminenhan ei ole pelkkää satunnaista pallon läiskimistä sen pitämiseksi pelikentällä, vaan kaikissa peleissä on tietyt säännöt, tavoitteet ja tehtävät parhaan mahdollisen tuloksen saamiseksi.

“Arvostan sitä, että sitä jaksaa aina uudestaan ja uudestaan pelata - ettei se ole sellainen kertakäyttöpeli, jota jaksaa ehkä sata kertaa pelata ja se on sit siinä. Näitä kolmea mä jaksan aina uudestaan pelata ja se on mulle se tunnusmerkki, että flipperi on hyvä.”


Helmikuun alussa Ikuri Arcadessa järjestettiin järjestyksessä toinen avoin peli-ilta ja muutaman viikon välein niitä pyritään jatkossakin järjestämään ennakko-ilmoittautuneille. Suosio tuntuu olevan suuri, sillä pari seuraavaa on Facebook-sivujen mukaan jo täynnä - määräänsä enempää ei innokkaita pelaajia halliin mahdu.

“Nää meni kuin kuumille kiville nää ensimmäiset tilaisuudet, että nyt me katotaan jatkossa että pitääkö tiivistää tahtia, riittääkö into vielä ihmisillä vai alkaaks tää tästä tasaantuun. Alku on ollut erinomainen ja nyt parin viikon välein pidetään peli-iltoja ja mahdollisesti jatkossa tiheemmin jos väkeä riittää”, kertoo Toukkari tyytyväisenä.


V2.fi:n vierailun jälkeen patentti- ja rekisterihallitukselle on pistetty vireille hakemus Tampereen flipperiyhdistys ry -nimisestä yhdistyksestä. Flipperiharrastus Hämeessä on jatkossa siis entistä tukevammalla pohjalla.







V2.fi | Manu Pärssinen
< Sunnuntaikolumni: Ki... Ennakossa Dead Synch... >

Keskustelut (4 viestiä)

pjfsdpoijtipsjr

19.02.2015 klo 18.58

Nimenomaan ainoa oikea tapahan pelata on vaan lätkiä niitä nappuloita ihan vitusti. Peli kestää paljon kauemmmin kun kaikki löytyy vahingossa. Ihan samala tavalla jostain GTAsta tai Halo;sta saa enemmän irti jos käytät aikasi pelleilyyn ja kokeelliseen toimintaan -
lainaa
asiantuntija

21.02.2015 klo 15.34 1 tykkää tästä

pjfsdpoijtipsjr kirjoitti:
Nimenomaan ainoa oikea tapahan pelata on vaan lätkiä niitä nappuloita ihan vitusti. Peli kestää paljon kauemmmin kun kaikki löytyy vahingossa. Ihan samala tavalla jostain GTAsta tai Halo;sta saa enemmän irti jos käytät aikasi pelleilyyn ja kokeelliseen toimintaan -
Nimenomaan WoWiakin pelataan klikkailemalla pomo-taisteuissa satunnaisia näppäimiä jos sitä vaikka vahingossa sais jotain aikaan. Tällä tavalla yhden vihollisen kaatamiseen saa aikaa kulumaan vaikka kuukausi tolkulla. Eipähän lopu pelattava kesken.
lainaa
GiZM0

22.02.2015 klo 02.05 2 tykkää tästä

Hahahaha :D

Kyllä niistä aina joku logiikka on löytynyt kun tarpeeks renaa. Tavoitteita, portteja ja looppeja on monelaista ja kertoimia ja multiballeja ja esteitä reunoihin jne kikkailuja. Osa hyviä ja koukuttavia ja osaan menee nopeasti mielenkiinto. On kyllä perkele aikaa että flipperiä on viimeksi päässyt veivaamaan. Monet sataset muksuna pelattu :)

/end_of_nostalgiatrippi
lainaa
Perna

22.02.2015 klo 19.10

Williams Millionaire, oi milloin saavut PS4:lle?

Syvästi kaivaten.
lainaa

Kirjoita kommentti




Ephemeris - 4X avaruustrategiaa, aitoa 3D-taistelua -  joukkorahoita nyt!
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova