Tuorein sisältö

Sunnuntairakentelua: Picade

Mikko Heinonen

16.03.2014 klo 18.56 | Luettu: 6758 kertaa | Teksti: Mikko Heinonen

Pikkuinen pelikabinetti
Useammankin kerran eri jutuissani vilahdellut Picade-kabinetin rakennussarja saapui reilut pari viikkoa sitten, ja taannoin löysin arki-illastani sen verran aikaa että kokosin vempeleen. Lukijat ovat kyselleet kuvallista raporttia laitteen kokoamisesta ja yleisiä fiiliksiä siitä, joten tässäpä tulee.

Picade on siis Pimoroni-yrityksen hanke rakentaa halvan Raspberry Pi -tietokoneen ympärille toimiva pelikabinetti lähinnä emulaattorikäyttöön. Siihen kerättiin rahoitusta Kickstarterin kautta, ja projekti laajenikin pian kattamaan myös muut pikkuiset ”piirilevymikrot” kuten Beagleboardin, Odroid-X:n ja jopa mini-ITX-emolevyiset x86-koneet. Puhtaasti emulaatiokäyttöön Raspin suorituskyky onkin aika vaatimaton.

Laitteen ytimenä on piirilevy, joka muuntaa digitaalisen peliohjaimen ja painikkeiden signaalit näppäimistön painalluksiksi. Lisäksi piirilevyllä on äänivahvistin. Kortti saa virtansa USB-liitännästä, jolla se myös yhdistetään tietokoneeseen. Picade näkyy normaalina USB HID -laitteena.

Koska ajatuksenani oli saada juuri mahdollisimman pieni ja helposti liikuteltava aparaatti, oma Picadeni on Mini-versio. Sen näyttö on pari tuumaa pienempi kuin täysikokoisen ja näppäimiä on kahdeksan sijasta kuusi. Hintaa sarjalle tuli reilut 150 euroa ilman itse tietokonetta: ei siis mikään valtavan edullinen hankinta, muttei nyt aivan mahdotonkaan summa.

Lähdetäänpä siis rakentamaan kuva kerrallaan. Pahoittelut muutaman räpsyn lievästä epätarkkuudesta, pokkarikamera on vähän vanhentunutta sorttia.



Huolellisesti pakatusta laatikosta kuoriutui iso kasa hyvin pehmustettuja komponentteja. Jokaisessa pahvilaatikossa luki selvästi sisältö päällä. Siisti kangaskassi oli vielä bonusta.



Laatikoiden sisältä löytyi pusseja, joihin oli selvästi tulostettu etiketit. Tämä helpotti rakentamista merkittävästi, sillä ohjeissa on hyvin vähän kuvia. Käytännössä rakentaminen eteni lukemalla juoksevaa englanninkielistä tekstiä ja katsomalla levyihin kaiverrettuja tekstejä – mitään IKEA-tasoista rautalankaa oli turha odottaa.



Kabinetin seinät koottiin käyttämällä muovisia kulmapaloja ja pultteja ja muttereita. Tarvittavat työkalut tulivat paketissa mukana, ja rakenteesta tuli tällä keinoa huomattavasti tukevampi kuin voisi luulla, vaikka ohje kehotti kiristämään mutterit vain sormitiukkuuteen. Ylikiristyksen vaarana olisikin, että mutteri menee MDF-levystä läpi.



Näyttö toimitettiin valmiiksi pleksilevyyn kiinnitettynä, ja sen kiinnitys kabinettiin hoitui samanlaisilla kulmapaloilla. Näytöllä on oma 12 voltin virtalähteensä ja siinä on HDMI-, komposiitti- ja VGA-liitännät, joten Picadeen saa kiinnitettyä aika laajastikin erilaisia laitteita.

Näytön mukana tuli pieni ohjauspiirilevy, joka kiinnitettiin kabinetin kylkeen sisäpuolelle. Ohjauspainikkeiden päälle liimattiin pienet muovinpalaset, jotka välittävät painallukset ja samalla valitettavasti hävittävät lähes kokonaan painikkeiden tuntuman.



Ehkä vaikein vaihe kokoamisessa oli nappuloiden johdotus – eikä sekään nyt ollut erityisen vaikeaa. Toimenpidettä helpotti, että mukana tuli selkeä kuva ja johdot oli värikoodattu.

Ohjaintikku ja nappulat olivat samaa kamaa kuin mitä DealExtreme kauppaa. Tämä ei ole moite, sillä ne ovat kaikin puolin asiallisia ja olen itsekin hankkinut niitä omiin projekteihini hyvän hinta-laatusuhteen vuoksi.



Johdotusten toisessa päässä ovat kabinetin aivot eli Picade-emolevy. Mukana toimitettu pieni ruuvimeisseli ja kohtalainen määrä kärsivällisyyttä riittävät oikeaan lopputulokseen.



Kun piuhaspagetti on paikallaan, ollaan jo melkein loppusuoralla. Kortti asennetaan kabinetin pohjaan ruuveilla, ja sen säätäminen jälkikäteen vaatii ohjauspaneelin irrottamisen. USB-kaapeli yhdistää sen tietokoneeseen, äänivahvistimelle taas tuodaan stereosignaali tietokoneelta. Kaiuttimet kiinnitetään kabinetin sisäseiniin ja yhdistetään vahvistimen napoihin. Ne ovat normaalia purkkilaatua, mutta riittävät tähän tarkoitukseen.



Kunnon pelikabinettiin kuuluvat tietysti myös ”teippaukset”, jotka tässä tapauksessa asetetaan pleksilevyjen taakse kabinetin yläosaa ja ohjauspaneelia koottaessa. Mukana toimitetaan kolme erilaista grafiikkaa: tämä avaruusromuversio, vektorigrafiikkapeleihin viittaava Asteroids-teema sekä hieman sarjisgrafiikan mieleen tuova vaaleampi. Valitsin tämän koska se oli levollisin, mutta graafisesti lahjakkaat voivat tehdä omatkin grafiikkansa ja vaihtaa ne helposti paikalleen.



Tietokoneen piirilevy kiinnitetään takaoveen, jonka saranointi ja lukitusmekanismi ovat ehkä sarjan huonoimmin suunnitellut osat. Ilmeisesti tarkoitus on ollut säästää käyttämällä halpoja valmisosia, mutta lopputulos on, että rakentaja joutuu säätämään saranoita ja lukkoa monta kertaa ennen kuin ne istuvat kunnolla.

En tarkoituksella liitä tähän kuvaa Raspberry Pin kiinnityksestä, koska se ei ole omassa laitteessani vielä lopullinen. Tällaisenaan Picade kuitenkin käynnistyy ja lataa kortilta käyttöjärjestelmän (tässä tapauksessa PiMAMEn).

Vaikka kokoamisohje päättyykin tähän, laite ei ole vielä valmis. Picaden oletusnäppäinasetukset ovat vähän kummalliset ja ne on suunniteltu lähinnä tiettyjä emulaattoreita varten. Uudelleenohjelmointi on mahdollista ja osin pakollistakin. Toinen miinus on, että sekä näyttö että tietokone tarvitsevat omat virtalähteensä ja näin johtoja tulee koneen takaa useitakin. Asiaa voi auttaa sopivan pienellä kytkimellisellä jatkojohdolla tai erillisellä virtalähteellä, joka ruokkii sekä näyttöä (12 V) että Raspia (5 V).

Loppujen lopuksi laite on kuitenkin mitenkuten se, mitä luvattiinkin. Se ei ole valmis tuote vaan rakentelualusta, ja sellaisenaan varsin pätevä ja tukeva. Valitettavasti projekti ei ole muuten sujunut häävisti: toimitusaika venyi liki puoleentoista vuoteen ja projektin kommenteissa on edelleen ihmisiä ilman kabinettejaan.

Picade tulee mahdollisesti myöhemmin myyntiin Pimoronin kauppaan.

V2.fi | Mikko Heinonen
< Lauantai-illan Kevyi... Perils of Man... >

Keskustelut (1 viestiä)

tagman

Rekisteröitynyt 04.11.2007

17.03.2014 klo 19.11

Ihan mielenkiintoinen artikkeli.
lainaa

Kirjoita kommentti




V2.fi joulukisat 2024
www.v2.fi™ © Alasin Media Oy | Hosted by Capnova